Του Δημήτρη Μανή

Μια 11μελής ομάδα αμερικανών και ελληνοαμερικανών επενδυτών μετέβη πριν από μερικές ημέρες στην Ελλάδα για αναζήτηση επενδυτικών ευκαιριών και την δημιουργία επαφών με έλληνες επιχειρηματίες που θέλουν να επεκταθούν στις διεθνείς αγορές. Της αποστολής ηγείτο η Κάρον Ντεμάρς, επικεφαλής του Προγράμματος Διεθνών Επενδύσεων του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Η κα Ντεμάρς μίλησε στην Ελληνική Υπηρεσία της ΦτΑ για το ταξίδι αυτό, τις επαφές που είχαν τα μέλη της αποστολής στην Αθήνα και τα συμπεράσματα της επίσκεψης.

ΦτΑ: Πρόσφατα επισκεφθήκατε την Ελλάδα με μια 11μελή ομάδα επενδυτών. Ποιος ήταν ο λόγος του ταξιδιού αυτού και ποιοι συμμετείχαν;

ΚΜ: Στόχος του προγράμματος «Διεθνών Επενδύσεων» είναι η δημιουργία ενός διεθνούς επιχειρηματικού οικοσυστήματος και η παροχή βοήθειας σε επενδυτές σε ολόκληρο τον κόσμο. Μια από τις δραστηριότητες που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού είναι η συγκέντρωση αμερικανών επενδυτών και κεφαλαιούχων οι οποίοι πιστεύουν πως η αμερικανική επιχειρηματικότητα θα πρέπει να φθάσει σε κάθε γωνιά του πλανήτη και συμμετέχουν στο πρόγραμμα εθελοντικά. Κάθε φορά σχηματίζουμε μια ομάδα 8-12 ατόμων και επισκεπτόμαστε μια χώρα ενδιαφέροντος.

ΦτΑ: Γιατί σε αυτό το ταξίδι επιλέξατε να επισκεφθείτε την Ελλάδα;

ΚΜ: Η Ελλάδα επιλέχθηκε γιατί είναι μια χώρα φίλη και σύμμαχος των ΗΠΑ, είναι μέλος του ΝΑΤΟ, έχει την προεδρεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτή την περίοδο και τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει σημαντικά οικονομικά προβλήματα. Το ποσοστό ανεργίας βρίσκεται περίπου στο 27%, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, ενώ η ανεργία στους νέους ανέρχεται στο 58%. Ήταν σημαντικό για εμάς, γιατί είναι η πρώτη φορά που αποστολή του προγράμματος μας μεταβαίνει σε ανεπτυγμένη χώρα και μέλος της ΕΕ. Επίσης, την περίοδο αυτή έχουμε μαζί μας έναν εξαιρετικό έλληνα διπλωμάτη, ο οποίος βρίσκεται με απόσπαση για ένα χρόνο στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, τον Τάσο Κεζά και η συμβολή του στην πραγματοποίηση αυτού του ταξιδιού ήταν καταλυτικής σημασίας.

ΦτΑ: Ποιο ήταν το πρόγραμμα της επίσκεψης σας; Με ποιους συναντηθήκατε και τι επετεύχθη;

KM: Καταρχήν, το πρώτο στάδιο της αποστολής, πριν ακόμα ξεκινήσουμε για την Αθήνα, περιελάμβανε μια ενδελεχή έρευνα για την αναζήτηση των καλύτερων και πολλά υποσχόμενων ελληνικών επιχειρήσεων με έμφαση στις επιχειρήσεις “Start Up”. Για το λόγο αυτό την πρώτη ημέρα της επίσκεψης μας είχαμε διοργανώσει μια εκδήλωση όπου  εκπρόσωποι από 21 ελληνικές εταιρείες “Start Up” παρουσίασαν το έργο τους στους αμερικανούς επενδυτές και στη συνέχεια διεξήχθησαν συζητήσεις, όπου οι επισκέπτες κεφαλαιούχοι προσέφεραν συμβουλές και καθοδήγηση στους έλληνες επιχειρηματίες.Τις επόμενες ημέρες είχαμε πολλές διαλέξεις για διάφορα θέματα επενδυτικού ενδιαφέροντος, όπως το πώς μπορούν οι νέες επιχειρήσεις να προσελκύσουν κεφάλαια, πώς να τραβήξουν την προσοχή των κεφαλαιούχων επενδυτών, τρόπους προώθησης των επιχειρήσεων, το επικοινωνιακό κομμάτι των επιχειρήσεων, πως προσεγγίζεις την αγορά σου, πως πείθεις τους καταναλωτές ότι είσαι η καλύτερη επιλογή τους και άλλα πολλά.Αυτές οι διαλέξεις αφορούσαν κυρίως νέους επιχειρηματίες, παράλληλα όμως υπήρχαν δραστηριότητες για επιχειρήσεις που έχουν εδραιωθεί στο χώρο τους και θέλουν να επεκταθούν σε αγορές του εξωτερικού. Στο πλαίσιο αυτό είχαμε διαλέξει 11 έλληνες επιχειρηματίες, όπου ο κάθε ένας πήρε ένα μέλος της αντιπροσωπείας μας και τον ξενάγησε στα γραφεία της επιχείρησης του. Παράλληλα, είχαμε διοργανώσει συναντήσεις που περιελάμβαναν και ένα επαγγελματικό γεύμα και εκεί οι επιχειρηματίες είχαν την δυνατότητα να εξηγήσουν στους επενδυτές αναλυτικά την δραστηριότητα τους, τα σχέδια τους για το μέλλον και το όραμα των επιχειρήσεων τους και αυτοί με την σειρά τους προσέφεραν συμβουλές και καθοδήγηση για την επίτευξη αυτών των στόχων. Πριν πάμε καν στην Ελλάδα είχαμε ξεχωρίσει 44 επιχειρήσεις που ενδιαφέρονταν να έρθουν σε επαφή με συναδέλφους τους από τις ΗΠΑ, για ιδέες και συμβουλές, με στόχο την διεύρυνση των δραστηριοτήτων τους. Τέλος, τα μέλη της αποστολής μας συναντήθηκαν με τον αμερικανό Πρέσβη στην Αθήνα, με εκπροσώπους του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, και με έλληνες τραπεζίτες, ενώ είχαμε και δύο πολύ σημαντικές συναντήσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους, στο Υπουργείο Ανάπτυξης και στο Υπουργείο Εξωτερικών.

ΦτΑ: Υπήρξε δυνατότητα να κλείσουν κάποιες συμφωνίες ή τουλάχιστον να προγραμματισθούν για το άμεσο μέλλον;

ΚΜ: Υπήρξαν τουλάχιστον έξι περιπτώσεις που είναι πολύ κοντά σε μια συμφωνία. Σε τέτοιες περιπτώσεις αυτό που συμβαίνει είναι ότι οι επενδυτές θέλουν να αποκτήσουν προσωπική άποψη για τις επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να επενδύσουν και αυτό απαιτεί χρόνο. Αυτό το ταξίδι λοιπόν, ήταν η αρχή και ευελπιστούμε οι επαφές που δημιουργήθηκαν να αποδώσουν στο μέλλον. Για παράδειγμα, υπήρξε μια ελληνική επιχείρηση που είχε δημιουργήσει ένα διαδικτυακό εμπορικό κέντρο, είχε καταφέρει δηλαδή να φιλοξενεί σε μια ιστοσελίδα προϊόντα πολλών εταιρειών και να τα πουλά μέσω διαδικτύου. Για αυτή την επιχείρηση υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον από έναν αμερικανό επενδυτή και είναι τώρα σε διαπραγματεύσεις με την συγκεκριμένη εταιρεία.

ΦτΑ: Ποίες ήταν οι αντιδράσεις των αμερικανών επενδυτών μετά την ολοκλήρωση του ταξιδιού; Πως σχολίασαν το επενδυτικό περιβάλλον στην Ελλάδα;

ΚΜ: Ακόμα λαμβάνουμε μηνύματα. Νομίζω ότι και οι ίδιοι επεξεργάζονται τα δεδομένα που συγκέντρωσαν. Κάποιοι μάλιστα είναι ακόμα στην Ελλάδα. Παρότι η αποστολή έχει επιστρέψει, ορισμένοι επέλεξαν να παρατείνουν την διαμονή τους στην Αθήνα και αυτό είναι σημαντικό δείγμα της αποτελεσματικότητας αυτής της επίσκεψης.

ΦτΑ: Ποια είναι η δική σας εκτίμηση για το επενδυτικό περιβάλλον στην Ελλάδα; Είναι η Ελλάδα ελκυστικός επενδυτικός προορισμός, κυρίως για αμερικανούς επενδυτές;

ΚΜ: Κατά την άποψη μου, ναι. Σε αυτό το ταξίδι βρήκαμε ανθρώπους μορφωμένους, ενθουσιώδεις και δημιουργικούς. Νομίζω ότι έχουν αυτό που χρειάζεται, ωστόσο, ορισμένοι από τους έλληνες επιχειρηματίες που συναντήσαμε δεν ήταν καλά ενημερωμένοι για το αντικείμενο τους. Για παράδειγμα, ένας αμερικανός επενδυτής ρώτησε έναν από τους επιχειρηματίες ποιο είναι το μέγεθος της αγοράς που στοχεύει και ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι ανταγωνιστές του και ο έλληνα επιχειρηματίας δεν ήξερε να απαντήσει. Όταν θέλεις να επεκταθείς στην παγκόσμια αγορά, αυτά είναι πράγματα που θα πρέπει να γνωρίζεις και να έχεις προετοιμαστεί. Για το λόγο αυτό στο αμερικανικό δίκτυο επενδυτών είναι πολύ σπάνιο να δεις έναν επιχειρηματία να ξεκινά μια νέα εταιρεία μόνος του. Συνήθως, στο ξεκίνημα τουλάχιστον, υπάρχουν δύο-τρεις ή και περισσότεροι επιχειρηματίες που συνεταιρίζονται και ο καθένας έχει διαφορετικό αντικείμενο εργασίας μέσα στην ίδια επιχείρηση. Αυτό, λοιπόν, που συμβούλεψα εγώ τους επιχειρηματίες που συναντήσαμε στην Αθήνα, είναι να βρουν συνέταιρους και να μοιράσουν τις αρμοδιότητες των επιχειρήσεων τους, ώστε ο κάθε ένας να ασχοληθεί με το αντικείμενο που τον ενδιαφέρει και αποδίδει καλύτερα.

Τέλος, η Κάρον Ντεμάρς τόνισε ότι εντυπωσιάστηκε από τους έλληνες, το πάθος τους και την δημιουργικότητα τους.Όπως είπε: «Είναι σπουδαίο το γεγονός, και μόνο ότι στέκονται, εκεί που έλαμψε ένας τόσο σημαντικός πολιτισμός και έχουν το βράχο της Ακρόπολης στο προσκεφάλι τους. Η ελληνική κοινωνία έχει τα θεμέλια να ανακάμψει από την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών. Έχουν το σωστό ανθρώπινο δυναμικό και μια κυβέρνηση που πραγματικά προσπαθεί να βελτιώσει το επενδυτικό περιβάλλον».

http://gr.voanews.com/content/interview-with-caron-de-mars/1910662.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: