Πως ψήφισε η Ε.Ε. των «28» – Πλειοψηφία για Κεντροδεξιούς και Σοσιαλιστές




«Αντέχουν» οι παραδοσιακά φιλοευρωπαϊκές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου με Κεντροδεξιά και Κεντροαριστερά να συγκρατούν τις δυνάμεις τους, ωστόσο το μήνυμα που έστειλαν οι ψηφοφόροι με την άνοδο των ευρωσκεπτικιστών και κυρίως την επέλαση του Εθνικού Μετώπου στη Γαλλία είναι ηχηρό.

Η παρουσία των ευρωσκεπτικιστών αναμένεται να διπλασιαστεί, υποχρεώνοντας τις δύο μεγάλες ευρωπαϊκές «οικογένειες» να προσανατολιστούν στον σχηματισμό ενός άτυπου Μεγάλου Συνασπισμού. Ο πρώτος που έδωσε το στίγμα για τη σύνθεση του νέου Ευρωκοινοβουλίου ήταν ο υποψήφιος του ΕΛΚ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που μέσω Twitter ανακοίνωσε τη νίκη της πολιτικής του ομάδας και αξίωσε την προεδρία της Κομισιόν.

Από την πλευρά του ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών, Μάρτιν Σουλτς, ανακοίνωσε ότι θεωρεί πως έχει περισσότερες πιθανότητες να αναρριχηθεί στο ύπατο αξίωμα της ΕΕ. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το ΕΛΚ (EPP) ήρθε πρώτο και θα λάβει 212 από τις 751 έδρες, ακολουθούν οι Σοσιαλδημοκράτες (S&D) με 185 και τρίτη δύναμη είναι η Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE) με 71 έδρες.

Οι Πράσινοι/ΕΕΣ θα πάρουν 55 έδρες, ενώ η Ευρωπαϊκή Αριστερά (GUE-NGL) θα καταλάβει 45 έδρες αυξάνοντας τη δύναμή της από τις 35 έδρες που κατείχε στην απερχόμενη ευρωπαϊκή Βουλή.

Οι ευρωσκεπτικιστές και οι ανένταχτες παρατάξεις -στις τάξεις των οποίων περιλαμβάνονται και πολλά ευρωσκεπτικιστικά και ακροδεξιά κόμματα- συγκεντρώνουν αρκετές έδρες. Οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές (ECR) αναμένεται να λάβουν 40 έδρες, η Ευρώπη της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας (EFD) 36 και οι Μη Εγγεγραμμένοι (ΝΙ) 40. Ο αστάθμητος παράγοντας θα είναι οι νεοεκλεγέντες που δεν ανήκουν σε πολιτική ομάδα του απερχόμενου Κοινοβουλίου και που θα λάβουν 67 έδρες, όπου συμμετέχουν αρκετοί ευρωσκεπτικιστές.

Soults01-26may2014

Η συμμετοχή

Η συμμετοχή των Ευρωπαίων ψηφοφόρων κινήθηκε στο 43,09%, ελαφρώς υψηλότερα δηλαδή από το 2009 αλλά σαφώς χαμηλότερα από τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, συμπληρώνοντας την εικόνα της απογοήτευσης και της δυσπιστίας που δείχνουν σε μεγάλο βαθμό οι Ευρωπαίοι πολίτες απέναντι στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Με αυτήν τη σύνθεση και αυτά τα δεδομένα, το επόμενο Ευρωκοινοβούλιο καλείται να διαχειριστεί σημαντικά ζητήματα, όπως ο προϋπολογισμός του 1 τρισ. ευρώ, οι σχέσεις με το Σίτι του Λονδίνου και η εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ. Πρώτα απ’ όλα, όμως, θα γίνουν οι σκληρές διαπραγματεύσεις για την κατάληψη των υψηλότερων πόστων στην ΕΕ. Αύριο θα γίνει το πρώτο «παζάρι» μεταξύ των ηγετών της ΕΕ για τον διάδοχο του Ζοζέ Μπαρόζο στην προεδρία της Κομισιόν, που φυσικά αναμένεται να είναι σκληρό.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον απορρίπτει τόσο τον Μάρτιν Σουλτς όσο και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ ούτε η Ανγκελα Μέρκελ θέλει να δει κάποιον από τους δύο στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η σχετικά καλή επίδοση των Σοσιαλδημοκρατών στη Γερμανία από τη μία θα λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης για να «επιβληθεί» στη Γερμανίδα καγκελάριο η λύση Σουλτς, όμως από την άλλη αναμένεται ότι θα αυξηθούν οι αντιστάσεις της Μέρκελ, που εάν συναινέσει θα φαίνεται σαν να ενδίδει στις απαιτήσεις των κυβερνητικών της εταίρων.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο τα τηλέφωνα πήραν φωτιά στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με πρωταγωνιστή τον Βρετανό πρωθυπουργό που επιχειρούσε να πείσει τους «συναδέλφους» του να μη βιαστούν στην επιλογή τους για τον κορυφαίο αξιωματούχο των Βρυξελλών και να περιμένουν να γίνουν περαιτέρω ζυμώσεις. Το πιθανότερο είναι ότι θα εισακουστεί, καθώς έχουν πληθύνει οι φωνές εκείνων που ζητούν να οριστεί επικεφαλής της Κομισιόν ένα πρόσωπο πέρα από τις πέντε υποψηφιότητες που είχαν υποβάλει οι ευρωπαϊκές παρατάξεις.

ΠΗΓΗ: ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ, WWW.ETHNOS.GR – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: