Πήραν όλοι μήνυμα με την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ




Αποδέκτες πολλαπλών μηνυμάτων είναι οι ηγεσίες της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Από τις κάλπες των ευρωεκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε νικητής, αλλά με ποσοστό που δεν συνιστά απειλή για τη σταθερότητα. Ο Αντ. Σαμαράς ξεκινά τον σχεδιασμό για να τεθούν σε λειτουργία διαδικασίες που θα επιτρέψουν την ταχύτερη έξοδο από την κρίση και τα Μνημόνια.

Μηνύματα για όλους έκρυβαν οι κάλπες των ευρωεκλογών, καθώς οι πολίτες στην πιο βαθιά στιγμή της κρίσης ανέδειξαν πρώτη δύναμη τον ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτοντας όμως το κάλεσμά του για κυβερνητική ανατροπή, μια και οι δυο κυβερνητικοί εταίροι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έστω και με απώλειες διατηρούν το προβάδισμα έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρός του Αλέξης Τσίπρας πέτυχαν κατά το ήμισυ τον στόχο που είχαν θέσει σε αυτή τη μακρά προεκλογική περίοδο που τέθηκαν εκβιαστικά διλήμματα και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ουσιαστικά θέλησε με μια κατά μέτωπο γενικευμένη επίθεση να θέσει σε αμφισβήτηση τη νομιμοποίηση της κυβέρνησης και να δρομολογήσει εθνικές εκλογές με βασικό σύνθημα «Στις 25 ψηφίζουμε, στις 26 φεύγουν».

Πετυχαίνοντας για πρώτη φορά να κερδίσει την πρώτη θέση έστω και σε ευρωεκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ, με ελαφρώς μειωμένα ποσοστά από εκείνα των εκλογών του Ιουνίου του 2012, μπορεί να προβάλλει τη νίκη του ως «ιστορική» στιγμή για την Αριστερά, αλλά από δω και πέρα θα πρέπει να διαμορφώσει τη στρατηγική του, καθώς η διαρκής επίθεση εναντίον των «χειμερινών ανακτόρων» ενδέχεται να προκαλέσει κόπωση και απογοήτευση στο εκλογικό σώμα.

Ο κ. Τσίπρας κάνοντας προβολή του αποτελέσματος σε εθνικές εκλογές δήλωσε ότι θα απέδιδαν στο κόμμα του 130 έδρες στη Βουλή και συνεπώς η κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται να προχωρήσει στην επιβολή νέων μέτρων, ζητώντας την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές.

Οσον αφορά τις επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ στην περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση αποδείχθηκε ότι οι στενά κομματικές επιλογές ανθρώπων, πολλοί από τους οποίους προέρχονταν από τον κομματικό μηχανισμό, αποδοκιμάστηκαν. Ομως η νίκη της κ. Ρένας Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής σε επικοινωνιακό τουλάχιστον επίπεδο έδωσε μεγάλη πνοή στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΝΔ και ο Α. Σαμαράς έδιναν έναν πολύ δύσκολο αγώνα με όλους τους οιωνούς εναντίον τους. Η κυβέρνηση έχοντας υποχρεωθεί να πάρει τα πιο σκληρά μέτρα που έχει πάρει ευρωπαϊκή κυβέρνηση τις τελευταίες δεκαετίες βρέθηκε να δίνει μάχη για να πείσει ότι το εγχείρημα δεν μπορεί να μείνει στη μέση και ότι η αμφισβήτηση της κυβερνητικής σταθερότητας θα οδηγούσε στην πλήρη ανατροπή των όσων έχουν επιτευχθεί μέχρι τώρα.

Ο κ. Σαμαράς έχοντας εκτός των άλλων να αντιμετωπίσει την εντελώς διακριτική έως αποστασιοποιημένη στάση κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης (ενώ ακόμη και ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Κ. Καραμανλής δεν έκανε καν μια δήλωση στήριξης του κόμματός του) έδωσε έναν προσωπικό αγώνα, από τον οποίο δεν αποφεύχθηκαν τα λάθη στην επιλογή προσώπων κυρίως στις τοπικές εκλογές με πιο σημαντικές εκείνες στην Αττική, την Αθήνα, την Κεντρική Μακεδονία κ.α.

Ο Α. Σαμαράς έχοντας πλέον όλο και πιο περιορισμένα περιθώρια χειρισμών, δεν μπορεί παρά να προχωρήσει σε ριζικό αναπροσανατολισμό τόσο της ακολουθούμενης πολιτικής όσο και των προσώπων τα οποία συγκροτούν την κυβέρνηση και στελεχώνουν κρίσιμες κρατικές θέσεις.

Το αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές δεν επιτρέπει παλινωδίες, ούτε περιχαρακώσεις της κυβέρνησης και κυρίως επιβάλλει το άνοιγμα της κυβέρνησης στον κεντρώο χώρο, ο οποίος στις εκλογές αυτές έδειξε να γυρνά την πλάτη του και να μην προσέρχεται στις κάλπες.

ΠΑΣΟΚ – ΕΛΙΑ
Διέψευσαν τις δημοσκοπήσεις

Το ΠΑΣΟΚ και η Ελιά έδωσαν μια ακόμη δύσκολη μάχη όπου κατόρθωσαν να διαψεύσουν τα ποσοστά που έδιναν οι δημοσκοπήσεις στις ευρωεκλογές, ενώ το ΠΑΣΟΚ έδειξε ότι σε επίπεδο δήμων και περιφερειών διατηρεί την «επαφή» του με το εκλογικό σώμα. Το γεγονός πάντως ότι το ΠΑΣΟΚ άντεξε στη σκληρή αυτή δοκιμασία όπου είχε να αντιμετωπίσει και την εσωτερική φθορά με τα αλλεπάλληλα κτυπήματα συνεργατών του Γ. Παπανδρέου που πέρασαν στη ΔΗΜΑΡ δημιουργώντας σύγχυση στην Κεντροαριστερά, είναι ένα πρώτο όφελος για τον Β. Βενιζέλο.

Το δίλημμα το οποίο έθεσε ότι η σταθερότητα της χώρας εξαρτάται από την εκλογική επιβίωση του ΠΑΣΟΚ συγκίνησε όπως αποδείχθηκε ένα σημαντικό τμήμα των ψηφοφόρων του κόμματος του 2012. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί και νομιμοποιείται να προβάλλεται ως παράγοντας της κυβερνητικής σταθερότητας, αλλά αυτό φυσικά και δεν αρκεί. Ο κ. Βενιζέλος έχει πολύ περιορισμένα χρονικά περιθώρια ώστε να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς, κάτι που θα διευρύνει την εκλογική βάση που υποστηρίζει την κυβέρνηση.

Η αύξηση των ποσοστών της Χρυσής Αυγής (τον Ιούνιο 2012 είχε συγκεντρώσει 6,29%) πρέπει να σημάνει πραγματικό συναγερμό για το πολιτικό σύστημα και την ελληνική κοινωνία, καθώς πλέον παγιώνεται η παρουσία στο εκλογικό σώμα μιας ευδιάκριτης ομάδας ψηφοφόρων που αποδέχονται τη νεοναζιστική και ρατσιστική ατζέντα της «συμμορίας» του κ. Μιχαλολιάκου και του Ηλ. Κασιδιάρη. Με αφορμή τα παζάρια που έγιναν για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, υποψήφιοι (όπως η κ. Ρ. Δούρου αλλά και ο Γ. Σακελλαρίδης ) νομιμοποίησαν ουσιαστικά την ηγεσία της ΧΑ, κάνοντας λόγο για… απλούς ψηφοφόρους του κόμματος ή έστω και «παραπλανημένους».

ΠΟΤΑΜΙ – ΔΗΜΑΡ
Κερδισμένος και ηττημένος

Στους κερδισμένους της χθεσινής κάλπης είναι και το Ποτάμι, καθώς ο Σταύρος Θεοδωράκης κατόρθωσε να επιτύχει μια διακριτή παρουσία σε όλη την Ελλάδα, εκλέγοντας (το πιθανότερο) δύο ευρωβουλευτές στην πρώτη κάθοδό του σε εκλογές. Αν και ο Σ. Θεοδωράκης θα πρέπει το αμέσως πρόσεχες διάστημα να αποδείξει ότι το κόμμα δεν είναι ένα εφήμερο προσωπικό εγχείρημα στηριγμένο στην προσωπική τηλεοπτική δημοφιλία του, το χθεσινό ποσοστό του Ποταμιού τού προσφέρει την άνεση να αναζητήσει το επόμενο διάστημα και ταυτότητα και συμμαχίες για ένα μέχρι σήμερα «ουδέτερο» Ποτάμι…

Το ΚΚΕ αύξησε το εκλογικό του ποσοστό και κέρδισε 4 δήμους με πιο σημαντικό τον δήμο της Πάτρας.

Ο μεγάλος ηττημένος των χθεσινών ευρωεκλογών είναι η ΔΗΜΑΡ και ο πρόεδρός της Φ. Κουβέλης, καθώς είδε να συρρικνώνεται η δύναμη του κόμματός του από το 6,26% των εκλογών του Ιουνίου 2012 στο 1,3%. Οι μεταγραφές από το ΠΑΣΟΚ οι κοινές εμφανίσεις με τον Γ. Παπανδρέου κάθε άλλο παρά βοήθησαν το κόμμα και έδειξαν να οδηγούν σε ακόμη μεγαλύτερη αποσυσπείρωση οπαδών και στελεχών της ΔΗΜΑΡ, ενώ φαίνεται ότι η αντιφατική πολιτική που ακλούθησε το κόμμα μετά την αποχώρησή του από την κυβέρνηση μεγάλωσε τη σύγχυση για το προφίλ και τη φυσιογνωμία του κόμματος, κάτι που αποτυπώθηκε και στο χθεσινό αποτέλεσμα.

Τα ποσοστά των εκλογών ουσιαστικά όμως ανοίγουν έναν νέο κύκλο εσωστρέφειας και εσωτερικής αμφισβήτησης στο κόμμα της ανανεωτικής Αριστεράς καθώς βασικές επιλογές της ηγεσίας του, με πρώτη εκείνη της αποχώρησης από την κυβέρνηση, φαίνεται να ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την εξαΰλωσή του.

Χαμένος και ο Π. Καμμένος και οι ΑΝΕΛ, οι οποίοι σε ένα ιδιαίτερα ευνοϊκό περιβάλλον, όπως αυτό των ευρωεκλογών το κόμμα είδε τις δυνάμεις του να μειώνονται στο μισό και να εκλέγει οριακά ευρωβουλευτή.

Η αποτυχία του κόμματος είναι ακόμη πιο σημαντική αν υπολογιστεί ότι οι ΑΝΕΛ έχουν κλασική αντιευρωπαϊκή ατζέντα και επεχείρησαν να αποσπάσουν μέρος της αντιμνημονιακής ψήφου καταφεύγοντας συχνά σε λαϊκιστικά συνθήματα χωρίς όμως να πείσουν τους πολίτες.

ΠΗΓΗ: ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ, www.ethnos.gr

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: