Ποιος προσβάλλει τα Σύμβολα;




Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ, www.ethnos.gr

Ο Μανώλης Γλέζος είναι κάτι παραπάνω από σύμβολο. Oχι μόνο για την ηρωική πράξη του κατεβάσματος της ναζιστικής σημαίας από την Ακρόπολη αλλά και για τη συνολική πορεία της ζωής του, για την οποία τιμήθηκε από την πολιτεία και απέσπασε τον σεβασμό και την αγάπη των Eλλήνων πολιτών. Η επιμονή του στο θέμα του κατοχικού δανείου και των γερμανικών επανορθώσεων επανέφερε ένα σχεδόν ξεχασμένο ζήτημα στην επιφάνεια και αυτό αποτελεί μία από τις σημαντικές παρακαταθήκες του.

Ο Μαν. Γλέζος δεν είναι η πρώτη φορά που επιστρατεύεται για να προσδώσει κύρος σε ένα ευρωψηφοδέλτιο. Το ίδιο είχε συμβεί στην πρώτη οκταετία του ΠΑΣΟΚ, όταν με πρωτοβουλία του Α. Παπανδρέου εξελέγη και βουλευτής και ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, στις περίφημες διευρύνσεις του Ανδρέα προς τα αριστερά? Τότε ο Μαν. Γλέζος είχε συμβάλει στην εθνική συμφιλίωση, αν και από πολλούς σημερινούς συγκατοίκους του στον ΣΥΡΙΖΑ είχε δεχθεί κριτική και προσβολές.

Ο Μαν. Γλέζος ήταν πάντοτε αγνός και ειλικρινής. Απλώς την «αλήθεια» του ότι από μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα απαιτηθεί η «απαλλοτρίωση» είτε εισοδημάτων είτε καταθέσεων των Ελλήνων πολιτών δεν την αντέχουν όσοι χρησιμοποιούν το Σύμβολο απλώς για να το εκμεταλλευτούν. Δεν είναι δυνατόν ο πολιτικός χώρος που φιλοξενεί τον Μαν. Γλέζο να απαιτεί από τους άλλους μόνο να σέβονται τον γηραιό πολιτικό και μάλιστα να τους στερεί το δικαίωμα να ασκήσουν κριτική για τις θέσεις που δημοσίως διατυπώνει.

Είναι όμως προσβλητική για τον Μαν. Γλέζο και η αντίληψη των τελευταίων ημερών που παράγει εύκολα νέα Σύμβολα, για τα οποία απαιτούν την ίδια προστασία και τον ίδιο σεβασμό. Σαν κι αυτό που προέκυψε στο Ελληνικό όπου αναγορεύεται σε? Σύμβολο ο κομματικός δήμαρχος Χ. Κορτζίδης, για να δραπετεύσει των ευθυνών του για τη μαύρη μπίζνα που είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής.

Η σημερινή αντιμετώπιση του 92χρονου αγωνιστή, που εάν υπήρχε η δυνατότητα θα τον έχριζαν ακόμη και υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων και υποψήφιο περιφερειάρχη και υποψήφιο πρύτανη, ίσως δεν είναι η πρέπουσα.

Η προσβολή του Μανώλη Γλέζου τελικά δεν προέρχεται ούτε από εκείνους που αναπαράγουν τις δηλώσεις του, ούτε από τους περιστασιακούς πολιτικούς αντιπάλους του, αλλά από εκείνους που εμπορεύονται την ιστορία του και προσπαθούν για ψηφοθηρικούς λόγους να τον μετατρέψουν σε «Ηρωα για κάθε χρήση»…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: