Παριζιάνος με πρόσκληση ο Οζερσάι – Επαφές στο γαλλικό ΥΠΕΞ




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Πρισκεκλημένο του Γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, είναι ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής, Κουντρέτ Οζερσάι, ο οποίος σταδιακά θα γίνει, όπως φαίνεται, δεκτός από όλα τα κράτη των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο Οζερσάι συναντήθηκε χθες στο Παρίσι με το Διευθυντή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο γαλλικό ΥΠΕΞ, Pierre Lievy ενώ θα έχει κι άλλες επαφές στο Παρίσι.

Σε δηλώσεις του, που μεταδόθηκαν στα κατεχόμενα, ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής χαρακτήρισε σημαντικό το ότι βρίσκεται στο Παρίσι, εκπροσωπώντας στις επαφές την τ/κ πλευρά, σε μια περίοδο που η γαλλική Τοτάλ(!) έχει πάρει άδεια για έρευνες για το φυσικό αέριο που έχει εντοπιστεί στην ΑΟΖ της Κύπρου. Σήμερα θα δώσει επίσης διάλεξη στο επιμελητήριο Ευρώπης – Αμερικής με θέμα τις συνομιλίες για το Κυπριακό.

Όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, η τουρκική πλευρά επιχειρεί να αξιοποιήσει στο έπακρο τις λεγόμενες χιαστή συνομιλίες, που εγκαινίασαν τις επαφές του Κουντρέτ Οζερσάι στην Αθήνα, για να διευθετεί επαφές σε διάφορες πρωτεύουσες. Επαφές πραγματοποιεί και ο λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος, Οζντίλ Ναμί. Σημειώνεται ότι ήταν το πρώτο ταξίδι του Οζερσάι στο γαλλικό ΥΠΕΞ, γεγονός που υπερτονίζεται από τουρκικής πλευράς. Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής είχε τις τελευταίες ημέρες συνάντηση με τον Γάλλο πρέσβη στη Λευκωσία, με τον οποίο όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, αξιολόγησαν και την τελευταία απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά της Τουρκίας και τις ευρωεκλογές. Τον Οζερσάι συνοδεύουν στο Παρίσι δυο σύμβουλοι του.

Πάντως, δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει πότε θα πραγματοποιηθεί τα ταξίδια των δυο διαπραγματευτών, στην Άγκυρα του Ανδρέα Μαυρογιάννη και στην Αθήνα του Κουντρέτ Οζερσάι. Έχουν προταθεί διάφορες ημερομηνίες, θα οριστικοποιηθεί η ημέρα μετάβασης μετά από συνεννόηση των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδος και Τουρκίας.

Την Παρασκευή οι δυο διαπραγματευτές θα συναντηθούν εκ νέου για να συνεχίσουν τις συζητήσεις τους στα θέματα των περιουσιών και των εξουσιών. Έχουν, ως γνωστό, κατατεθεί έγγραφα για τα υπό συζήτηση θέματα ενώ το περιουσιακό συζητείται και σε τεχνοκρατικό επίπεδο, για να διευκολύνει τους δυο διαπραγματευτές.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ανακοινώσει χθες πως η συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα, 2 Ιουνίου, στις 11.30 το πρωί στο σπίτι της ειδικής συμβούλου του Διεθνούς Οργανισμού, Λίζα Μπάντενχαιμ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: