Παράγοντες της Ομογένειας βλέπει σύμβουλος του Μπάιντεν




Του Αποστόλη Ζουπανιώτη, ΚΥΠΕ, CNA

Ηγετικοί παράγοντες της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας πρόκειται να συναντηθούν τη Δευτέρα το μεσημέρι, στο Λευκό Οίκο, με το Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν.

Η συνάντηση έχει ως στόχο την ενημέρωση των ομογενών για την επίσκεψη Μπάιντεν στην Κύπρο, αλλά και να καθησυχάσει τις ανησυχίες που εκφράστηκαν μαζικά με επιστολές που έφτασαν στο γραφείο του Αντιπροέδρου. Μεταξύ αυτών που έστειλαν επιστολή κι ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, ενώ με τον Αντιπρόεδρο συνομίλησε κι ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ. Δεν αποκλείεται να εμφανιστεί στη συνάντηση κι ο ίδιος ο Αντιπρόεδρος.

Οι ηγετικοί παράγοντες της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας είχαν ως γνωστόν την Τετάρτη στη συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, στην κατοικία του Πρέσβη της Κύπρου στην Ουάσιγκτον Γιώργου Σιακαλλή και ενημερώθηκαν για τις τελευταίες εξελίξεις στις συνομιλίες που διεξάγονται στην Κύπρο, τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι, την επίσκεψη στην Κύπρο του αντιπροέδρου Μπάιντεν κι αντάλλαξαν απόψεις γύρω από την προώθηση του Κυπριακού.

Ικανοποίηση για τη συνάντηση με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών εξέφρασε ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ.

«Ήταν μία καλή συνεδρίαση. Μας ενημέρωσε για τη συνομιλία που είχε με τον κ. Κέρι και τα θέματα που συζητήθηκαν. Ο υπουργός υπογράμμισε πως πρέπει να σταθούμε στις βασικές αρχές της λύσης, που είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα. Όποια λύση κι αν προκύψει θα πρέπει να σέβεται τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, όπως αυτά που εμείς απολαμβάνουμε ως Αμερικανοί πολίτες».

Ανέφερε πως συζήτησαν και την επίσκεψη στην Κύπρο του κ. Μπάιντεν, ενώ ανέφερε πως τη Δευτέρα θα έχουν και κάποιοι ομογενείς, μεταξύ των οποίων κι ο κ. Κρίστοφερ, συνάντηση μαζί του.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας, Εντυ Ζεμενίδης χαρακτήρισε θετικές τις επαφές Κασουλίδη στην Ουάσιγκτον με τον κ. Κέρι κι άλλους Αμερικανούς επισήμους.

«Πρόκειται για συνέχιση αυτού που βλέπουμε τους τελευταίους μήνες, να εκδηλώνεται σταθερά αφενός μια μεγαλύτερη αμερικανική ανάμειξη κι αφετέρου μια μεγαλύτερη αμερικανική κατανόηση στο κυπριακό. Απομένει να δούμε όλες τις λεπτομέρειες της επίσκεψης Μπάιντεν. Δεν πιστεύω πως η επιλογή του χρόνου έγινε συμπτωματικά».

Ο κ. Ζεμενίδης που ήταν μεταξύ των καλεσμένων του Παγκοσμίου Συνεδρίου της Αμερικανο-Εβραϊκής Επιτροπής, δήλωσε επίσης ικανοποιημένος και από την ομιλία του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών.

«Η ομιλία του κ. Κασουλίδη έγινε δεκτή πολύ θερμά απ’ όλους. Βλέπουμε τους συμμάχους να κατανοούν καλύτερα τα ζητήματά μας και να αναβαθμίζουν στις προτεραιότητές τους το κυπριακό».

Στο ερώτημά μας για την επίσκεψη Μπάιντεν και στα κατεχόμενα, είπε πως θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί.

«Αν επισκεφθεί κτήρια και περιοχές που θα αναγνωρίζουν ντε φάκτο το ψευδοκράτος θα είναι ενοχλητικό. Έχουμε ενδείξεις πως δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο κι αν αποδειχθεί ότι όντως έτσι έχουν τα πράγματα κι απλά επισκέφθηκε τον ηγέτη της κοινότητας, αντιλαμβανόμαστε ότι είναι αναγκαίο. Αν πάει εκεί και εξασφαλίσει συμφωνία πάνω σε κάποια ΜΟΕ, ή ένα πακέτο που θα προωθήσει το Κυπριακό, ας τον συναντήσει. Θα προτιμούσα βέβαια τη Λήδρα ή την αμερικανική πρεσβεία, όμως σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο Ερογλου θα αρνείτο. Βέβαια θα πρέπει να αποφύγει τις σημαίες και τα σύμβολα κι επίσημες υποδοχές».

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας, Κώστας Τσέντας, είπε πως στη συνάντηση με τον κ. Κασουλίδη έγινε ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, τόσο για τις συνομιλίες, όσο και τις επισκέψεις στην Κύπρο του Αντιπροέδρου Μπάιντεν κι αργότερα του υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι.

«Ο κ. υπουργός ανέλυσε θέματα στα οποία θα πρέπει να δώσουμε βάρος και να ενημερώσουμε Αμερικανούς επισήμους, καθώς και τη σημασία που θα πρέπει να δώσουν στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ειδικά στην Αμμόχωστο. Επίσης θέματα που αφορούν στη βάση της λύσης του Κυπριακού, όπως οι ελευθερίες, οι εγγυήσεις, το δικαίωμα ελευθερίας εγκατάστασης κ.α.. Η ενημέρωση ήταν πολύ θετική και μας έδωσε την ευκαιρία να αναπτύξουμε τις απόψεις της Ομογένειας και να τον διαβεβαιώσουμε ότι θα είμαστε στο πλευρό του και στο πλευρό της κυβέρνησης, στις κρίσιμες μέρες που ακολουθούν».

Ο κ. Τσέντας είπε πως προετοιμάζεται επίσκεψη παραγόντων της παροικίας στην Κύπρο, για επαφές και περαιτέρω ενημέρωση.

«Σκοπός της είναι να υπάρξει μία εκτενέστερη ενημέρωση για να βοηθηθεί η Ομογένεια στο να διαδραματίσει ακόμη μεγαλύτερο ρόλο στο Κυπριακό, στους αμέσως επόμενους μήνες».

Ως γνωστόν τον Ιούλιο ετοιμάζονται εκδηλώσεις στις ΗΠΑ από την Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής και την ΠΣΕΚΑ, για τη συμπλήρωση 40 χρόνων από τουρκική εισβολή.

«Η προετοιμασία προχωρά αρκετά καλά. Θα οργανωθεί μία μεγάλη εκδήλωση στην Ουάσιγκτον, αλλά και σε διάφορες άλλες πόλεις. Σκεφτόμαστε επίσης διάφορους άλλους τρόπους για να προωθήσουμε το θέμα και να ενημερώσουμε το αμερικανικό κοινό για την κατάσταση που συνεχίζεται εδώ και 40 χρόνια, χωρίς να βλέπουμε κάποια πρόοδο».

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: