Ο Τζόζεφ Μπάιντεν στην Κύπρο 21 με 23 Μαίου




Ο Λευκός Οίκος δεν επιβεβαιώνει ακόμα την πρόθεση του αντιπροέδρου Τζόζεφ Μπάιντεν να επισκεφθεί την Κύπρο αλλά σύμφωνα με πληροφορίες την περασμένη εβδομάδα ενημερώθηκε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης από τον Αμερικανό πρέσβη. Την επίσκεψη ανακοίνωσε χθες ο κατοχικός ηγέτης Ερογλου.

Η επίσκεψη του κ. Μπαιντεν, εκτός απροόπτου, θα πραγματοποιηθεί στις 21, 22 και 23 Μαίου και ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών θα επισκεφθεί και τα κατεχόμενα –αυτό γνωρίζουμε μέχρι της στιγμής αν και γίνονται προσπάθειες να μην πραγματοποιηθεί.

Οπως μετέδωσε χθες το Mega Κύπρου, “η αμερικανική πλευρά επιθυμεί γρήγορη επίλυση του Κυπριακού και δεν πρέπει να είναι έκπληξη εάν προχωρήσουν σε επισκέψεις ανώτερων αξιωματούχων, ελπίζοντας ότι έτσι θα βοηθήσουν τη διαδικασία”. Οι Αμερικανοί κινούνται σε όλα τα επίπεδα και υπάρχουν εισηγήσεις για επισκέψεις κορυφαίων αξιωματούχων.

Οι Αμερικανοί επιθυμούν άμεσα προώθηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ειδικά για την Αμμόχωστο. Συμφωνούν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι η επιστροφή της Αμμοχώστου είναι μία εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη, που θα βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού.

Η επίσκεψη Μπάιντεν θεωρείται εξαιρετικά σημαντική και οι Αμερικανοί σκοπεύουν να δώσουν ώθηση στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

Εάν τελικά γίνει η επίσκεψη, ο κ. Μπάιντεν επιθυμεί να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον κατοχικό ηγέτη στην αμερικανική πρεσβεία, όπου πρότεινε να παραθέσει γεύμα.

Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη στην Ουάσιγκτον, που ξεκινά αύριο, και η συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι, χαρακτηρίζονται σημαντικές, διότι γίνεται σε μία περίοδο κατά την οποία οι διαπραγματεύσεις στην Κύπρο έχουν βαλτώσει, παρά τους περί αντιθέτου ισχυρισμούς, και οι εξελίξεις για τα θέματα ενέργειας είναι θετικές για την Κύπρο.

Στην ατζέντα της συνάντησης του κ. Κσουλίδη με τον κ. Κέρι, θα βρεθούν το Κυπριακό γενικά και οι διαπραγματεύσεις ειδικά, όπως και το θέμα της Αμμοχώστου. Επίσης τα θέματα ενέργειας και βεβαίως και η Ουκρανία, αφού οι Αμερικανοί προχωρούν σε νέες κυρώσεις, που ίσως επηρεάσουν και την Κύπρο. Οι Αμερικανοί έχουν στο στόχαστρο τους ρωσικές εταιρείες με έδρα την Κύπρο και επίσης ερευνούν Ρώσους και Ουκρανούς υπηκόους, οι οποίοι έχουν ανοίξει λογαριασμούς σε κυπριακές τράπεζες.

Να θυμίσουμε ότι είναι η δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο, που συναντώνται οι δύο υπουργοί, και αυτό από μόνο του έχει μεγάλη σημασία.

Για το ίδιο θέμα, η ανταποκρίτρια του ΚΥΠΕ Αννα Ανδρέου μετέδωσε τα εξής:

Στις 21 με 22 Μαϊου επισκέπτεται την Κύπρο ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντερ σύμφωνα με την  τουρκική εφημερίδα Χαμπέρ Τουρκ, ενώ η εφημερίδα Μιλλιέτ γράφει επίσης ότι η τ/κ πλευρά είναι ενοχλημένη από την συνάντηση που θα έχει την Τρίτη ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι.

Η εφημερίδα Χαμπέρ Τουρκ φιλοξενεί και συνέντευξη του Τ/Κ ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, σύμφωνα με την οποία ο τελευταίος κατηγορεί τους Αμερικανούς ότι στην πραγματικότητα προωθούν τα συμφέροντα των Ε/Κ.

Σύμφωνα με τον κ. Έρογλου ο Τζο Μπάιντεν έρχεται στην Κύπρο για να ασκήσει πιέσεις στο Κυπριακό. Πάντως όταν ο Μουχαρρέμ Σαρίκαγια της εφημερίδας Χαμπέρ Τουρκ αναφέρει πως όταν πήγε στα κατεχόμενα για συνέντευξη με τον Ντερβίς Έρογλου συνάντησε τον Αμερικανό Πρέσβη Τζον Κόνιγκ στην είσοδο ενώ αναχωρούσε από το ‘προεδρικό’. Ρώτησε τον κ. Έρογλου για τον σκοπό της επίσκεψης Κόνιγκ και του απάντησε ότι ότι συζήτησαν τα της επίσκεψης Μπάιντεν. Ο Ντερβίς Έρογλου του είπε ακόμη ότι ακόμη ότι κατά την περίοδο του Αμερικανού Πρέσβη Κόνιγκ στην Κύπρο αυξήθηκε και το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για το Κυπριακό.

Σε ερώτηση τί αναμένεται από την επίσκεψη Μπάιντεν στην Κύπρο, ο κ. Έρογλου ανέφερε ότι ενδεχομένως να θέλουν να δείξουν το βάρος τους. “Εγω τους είπα πως αν θέλουν να κάνουν αισθητό το βάρος τους σε μας, δεν χρειάζεται, Είναι αρκετό να το κάνουν αισθητό στην Ε/κ πλευρά”, είπε ο Ντερβίς Έρογλου. Ανέφερε ακόμη στην εφημερίδα ότι οι ΗΠΑ θέλουν να είναι ρυθμιστές στην Κύπρο ώστε να καταφέρουν να βγάλουν το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου. “Την Συρία την άφησαν στους Ρώσους. Δεν θέλουν να αφήσουν και την Αίγυπτο. Κι ενώ ενισχύουν τις σχέσεις τους με την Αίγυπτο και το Ιράν, δείχνουν ενδιαφέρον και για την Κύπρο”, φέρεται να είπε ο Ντερβίς Έρογλου, προσθέτοντας ότι μέχρι σήμερα η στάση των ΗΠΑ στην Κύπρο ήταν υπέρ της προστασίας των συμφερόντων των Ε/Κ. “Μέχρι σήμερα δεν διασφάλισαν κανένα όφελος στην τουρκική πλευρά. Δια μέσω του πρέσβη τους δείχνουν ότι συμπεριφέρονται ισορροπημένα στις δύο πλευρές αλλά στην πραγματικότητα ασχολούνται με την Ε/κ πλευρά”, είπε ο κ. Έρογλου.

Για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό ο Ντερβίς Έρογλου είπε ότι το πρόβλημα πηγάζει από το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης δεν θέλει να διαγράψει όλες  τις συμφωνίες που έγιναν στο παρελθόν και να θέσει από την αρχή όλα τα ζητήματα στο τραπέζι. “Αυτό που φαίνεται είναι πως από αυτές τις διαπραγματεύσεις δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα. Η προσδοκία είναι με την πίεση του Αμερικανού Αντιπροέδρου Μπάιντεν να δοθεί ώθηση στην διαδικασία για ένα κοινό κράτος. Ωστόσο, ο πιο σωστός δρόμος είναι έπειτα από 40 χρόνια διαχωρισμού αντί να υπάρξει συμφωνία συνένωσης να υπάρξει συμφωνία διαχωρισμού και δημιουργίας δύο χωριστών κρατών. Και πιο εύκολο είναι και πιο μόνιμο”, είπε ο Ντερβίς Έρογλου.

Η Χαμπέρ Τουρκ επισημαίνει ότι είναι η πρώτη επίσκεψη Αμερικανού Προέδρου ή Αντιπροέδρου των ΗΠΑ στην Κύπρο έπειτα από 52 χρόνια από την επίσκεψη του πρώην Αμερικανού Προέδρου Λίντον Τζόνσον. Δύο χρόνια αργότερα ο Τζόνσον έστειλε επιστολή στον Ισμέτ Ινονού δίνοντας το έναυσμα για την αύξηση του αντιαμερικανισμού στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο της εφημερίδας επειδή οι συνομιλίες στο Κυπριακό δεν προχωρούν όπως θα ήθελαν οι ΗΠΑ κινητοποίησαν τον Μπάιντεν προσωπικά. Ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος θα συζητήσει το Κυπριακό και θα προτείνει ένα μοντέλο λύσης, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: