Ο Τσίπρας ζήτησε από το Βερολίνο διαγραφή σημαντικού μέρους του ελληνικού χρέους




Την πρότασή του για τη διαγραφή μεγάλου μέρους της ονομαστικής αξίας του ελληνικού χρέους, όπως συνέβη για την Γερμανία το 1953, επανέφερε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας νωρίτερα απόψε στο Βερολίνο, στο Συνέδριο του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke), το οποίο και ευχαρίστησε για την στήριξή του στο ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων και του αναγκαστικού κατοχικού δανείου. Τόνισε δε ότι η υποψηφιότητά του για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελεί τιμή τόσο για τον ίδιο όσο και για τον ελληνικό λαό που υποφέρει από την λιτότητα.

“Παρά τη τρομακτική λιτότητα, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο. Γιατί ποτέ δεν ήταν στόχος να γίνει βιώσιμο. Στόχος ήταν η ίδια η λιτότητα, οι ιδιωτικοποιήσεις και οι νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις”, δήλωσε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι, για να γίνει βιώσιμο, χρειάζονται τολμηρές πρωτοβουλίες, “όπως η διαγραφή μεγάλου μέρους της ονομαστικής αξίας του, όπως έγινε για τη Γερμανία το 1953 – σε μια κορυφαία στιγμή αλληλεγγύης για την Ευρώπη”. Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης προειδοποίησε πάντως ότι, αν το χρέος δεν καταστεί βιώσιμο, θα είναι πραγματικό βάρος και απειλή, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλη την ευρωζώνη. “Όσοι νομίζουν ότι η υπερχρέωση της Ελλάδας και η εκκρεμότητα της βιωσιμότητας τους χρέους της είναι διαπραγματευτικό όπλο τους, ας γνωρίζουν από τώρα ότι δεν κρατούν εξάσφαιρο, αλλά μπούμερανγκ”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στις επικείμενες ευρωεκλογές, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι τα βλέμματα όλων είναι και πάλι στραμμένα στην Ελλάδα, “αλλά αυτήν την φορά προσβλέπουν σε μας με αισιοδοξία”, είπε και πρόσθεσε: “Από την Ελλάδα ξεκίνησε ο φαύλος και μαύρος κύκλος της λιτότητας και της κοινωνικής απελπισίας. Από την Ελλάδα θα ξεκινήσει τώρα ο νέος κύκλος της αλλαγής”. Σε αυτή την προσπάθεια, συνέχισε, ο ΣΥΡΙΖΑ προσβλέπει ιδιαίτερα στο γερμανικό λαό και το αδελφό κόμμα “Die Linke”, το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε “για την ειλικρινή στήριξή του στην ευρωπαϊκή εκκρεμότητα – ηθική και πολιτική – των πολεμικών επανορθώσεων και ειδικότερα του αναγκαστικού κατοχικού δανείου”. Δεν πρόκειται για διμερή ελληνογερμανική διαφορά, επανέλαβε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: “Είναι ευρωπαϊκή εκκρεμότητα που πρέπει να πάρει τέλος. Και η επίλυσή της θα είναι ηθική δικαίωση για όλους τους λαούς της Ευρώπης”.

Σε ό,τι αφορά την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Κομισιόν, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για τιμή τόσο για τον ίδιο όσο και “για τον ελληνικό λαό που υποφέρει από τη λιτότητα, αλλά και για όλους τους λαούς του Νότου, όπως και όλης της Ευρώπης, που είναι ενάντια στη λιτότητα”.

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε όλους τους πολίτες που είναι κριτικοί στην Ευρώπη με προοδευτικό προβληματισμό “να πάνε πρώτοι στην κάλπη” και “να αποδοκιμάσουν πρώτοι εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που συνέβαλαν στη σημερινή νεοφιλελεύθερη και αντιδημοκρατική Ευρώπη του φόβου και των Μνημονίων”. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι η Ευρωπαϊκή Αριστερά “θα μπει σφήνα στην νεοφιλελεύθερη συναίνεση των τριών, θα αναδειχτεί τρίτη πολιτική δύναμη και θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις”, για να προσθέσει ότι “κάθε ψήφος στους Γιούνκερ, Σουλτς και Φερχόφσταντ είναι ένα πρόθυμο ‘ναι’, ενώ κάθε ψήφος που χάνεται με την αποχή, για οποιοδήποτε σεβαστό λόγο, είναι κι αυτή ένα αναπάντεχο ‘ναι’ στη λιτότητα” και συνέχισε, λέγοντας ότι τώρα μπορεί και πρέπει η Ευρώπη να στρίψει Αριστερά. “Γιατί εκείνοι που σήμερα καταγγέλλουν τον ακροδεξιό ευρωσκεπτικισμό, τον εθνικισμό και τον νεοναζισμό, είναι οι ίδιοι που με την επιλογή των βάρβαρων μέτρων της λιτότητας, τον τροφοδότησαν. Και το μόνο αντίβαρο στον εφιάλτη της ακροδεξιάς και της επανεμφάνισης του φαντάσματος του φασισμού στην Ευρώπη, είμαστε εμείς, είναι η Ευρωπαϊκή Αριστερά”, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και δήλωσε βέβαιος για την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές.

“Μια νίκη που θα σημάνει το τέλος της κυβέρνησης Σαμαρά και την αρχή του τέλους της λιτότητας σε όλη την Ευρώπη”, ανέφερε και συνέχισε: “Η αγαπημένη κυβέρνηση της Μέρκελ, η κυβέρνηση Σαμαρά, σε λίγες μέρες θα έχει χάσει τη δεδηλωμένη στο λαό. Και λυπάμαι που θα το πω εδώ στο Βερολίνο και θα το ακούσει η Καγκελάριος και θα στεναχωρηθεί. Δε θα αργήσει πολύ η ώρα που απέναντί της θα έχει μια κυβέρνηση της Αριστεράς. Μια κυβέρνηση που σας υπόσχομαι θα διαπραγματευτεί μαζί της και για δικό σας λογαριασμό. Γιατί οι δικές μας διαφορές με την κυρία Μέρκελ δεν έχουν εθνικό, αλλά ταξικό, πολιτικό και κοινωνικό πρόσημο. Και ο τερματισμός της στρατηγικής της λιτότητας στον Νότο θα είναι το πιο αισιόδοξο μήνυμα για τους εργαζόμενους στο Βορρά. Ότι θα σταματήσει η υποτίμηση της εργατικής τους δύναμης. Ότι θα προστατευθούν τα δικαιώματά τους”. Δήλωσε μάλιστα ότι το δίλημμα σε αυτές τις εκλογές είναι ξεκάθαρο για τους πολίτες της Ευρώπης: “Ή με την Ευρώπη των λαών ή με την Ευρώπη των τραπεζιτών. Ή με τη λιτότητα που σκοτώνει την Ευρώπη ή με τη Δημοκρατία και την αλληλεγγύη που ενώνει την Ευρώπη. Ή με την Ευρωπαϊκή Αριστερά ή με την κυρία Μέρκελ”.

Αναφερόμενος στην κρίση της Ουκρανίας, ο Αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για φασιστικά στοιχεία στην κυβέρνηση, τα οποία δεν είναι δυνατόν να γίνονται αποδεκτά και ανέδειξε την ανάγκη η Ευρώπη να απαιτήσει αυτά τα στοιχεία να απομακρυνθούν προκειμένου να αποκατασταθεί η ειρήνη στη χώρα.

ΠΗΓΗ: ΦΑΙΗ ΚΑΡΑΒΙΤΗ, Αθηναϊκό Πρακτορείο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: