Ο πρωθυπουργός, το μέλι και το ελληνικό λάδι…




Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κάλεσε στη Λέσβο τους Έλληνες παραγωγούς παραδοσιακών προϊόντων (από παραγωγούς αυγοτάραχου έως μελισσοκόμους) να διαδραματίσουν έναν ενισχυμένο ρόλο στην ανάδειξη της χώρας σε εξαγωγική οικονομία, επισημαίνει ο Paul Tugwell σε άρθρο του στην ηλεκτρονική έκδοση του BLOOMBERG, με τίτλο «Olive Oil, Honey Could Help Lift Greece Out of Recession».

Συγκεκριμένα, όπως τόνισε ο κ. Σαμαράς, η Ελλάδα που το 2013 είδε τις εξαγωγές της να μειώνονται κατά 0.2% στα €27.3 δις, χρειάζεται τη συμβολή των ελληνικών εταιρειών τροφίμων και ποτών, κατά τα πρότυπα των εταιρειών εξαγωγών καυσίμων, προκειμένου να εξέλθει από την εξαετή ύφεση. Σήμερα, περισσότερες ελληνικές εταιρείες τροφίμων θα έπρεπε «να επικεντρωθούν στην επεξεργασία αγροτικών αγαθών με στόχο τις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Οι ελληνικές εξαγωγές αγροτικών αγαθών συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων, των ποτών και των φυτικών ελαίων, αυξήθηκαν σε αξία κατά 3.5% το 2013 στα €4.75 δις, βάσει στοιχείων του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων.  Αντιπροσωπεύοντας περίπου το 17% της συνολικής αξίας των ελληνικών εξαγωγών, η βιομηχανία τροφίμων και ποτών έπεται αυτής των καυσίμων και των βιομηχανικών αγαθών (κυρίως των μηχανημάτων και των χημικών προϊόντων), που έχουν αναδειχθεί στην κορυφαία εξαγωγική κατηγορία για την Ελλάδα.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του 2014, η ελληνική οικονομία παρουσίασε το βραδύτερο ρυθμό συρρίκνωσης, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ενώ η Κομισιόν προβλέπει ότι το ελληνικό ΑΕΠ να αναπτυχθεί το 2014 κατά 0.6%, σημειώνοντας την πρώτη ετήσια διεύρυνση του από το 2007.

http://www.bloomberg.com/news/print/2014-05-19/greece-looks-to-fish-roe-honey-to-help-fuel-exit-from-recession.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: