Ο Πούτιν απαντά με “Ευρασιατική Ενωση” στις ΗΠΑ




ανταπόκριση από την Αστάνα του  Neil Mac Farquhar για τους New York Times με τίτλο«Russia and 2 Neighbors Form Economic Union That Has a Ukraine-Size Hole», αναφέρεται η υπογραφή την Πέμπτη, από τους Προέδρους της Ρωσίας, της Λευκορωσίας και του Καζακστάν της Ιδρυτικής Συνθήκης της «Ευρασιατικής Ένωσης», μιας «περιορισμένης», όπως χαρακτηρίζεται οικονομικής ένωσης.

Η υπογραφή της Συνθήκης σημαδεύτηκε από την απουσία της Ουκρανίας και αποτελεί μακροχρόνιο στόχο του Προέδρου Πούτιν για την επιβεβαίωση της Ρωσίας ως παγκόσμιας οικονομικής δύναμης. Η συμμαχία αυτή, η οποία θα ισχύσει από 1ης Ιανουαρίου, θα είναι μια «χλωμή απομίμηση» του οράματος των ιδρυτών της, δηλαδή μιας ανατολικής εκδοχής της ΕΕ. Οι πρόεδροι της Αρμενίας και της Κιργιζίας, αν και οι χώρες τους δεν είναι ιδρυτικά μέλη της Ένωσης, παραβρέθηκαν στην τελετή υπογραφής και εκδήλωσαν το ενδιαφέρον των χωρών τους να συμμετάσχουν μελλοντικά στην Ένωση. Βέβαια, ο μεγάλος απών ήταν η Ουκρανία.

Ο Πρώτος Αναπληρωτής Πρωθυπουργός του Καζακστάν, BakytzhanSagintayev, αναφερόμενος στην ιδρυτική Συνθήκη της Ένωσης, δήλωσε ότι «δεν δημιουργούμε έναν πολιτικό οργανισμό, σχηματίζουμε μια καθαρά οικονομική ένωση».

Η υπογραφή της Συνθήκης αυτής , μαζί με την συμφωνία για παροχή φυσικού αερίου που υπογράφηκε αυτόν τον μήνα μεταξύ Ρωσίας και Κίνας, δείχνουν τη στροφή της Ρωσίας προς την Ασία, καθώς και ότι μπορεί να αντέξει τις κυρώσεις της Δύσης, στην προσπάθειά της να επιδιώξει τα εθνικά της συμφέροντα. Όπως αναφέρεται η Ρωσία επιδίωξε την δημιουργία της Ευρασιατικής Ένωσης για τρεις κύριους λόγους:

Κατ ‘αρχάς, ο κ. Πούτιν ήθελε να δημιουργήσει τον δικό του «οικονομικό πόλο», που θα καταστήσει τη Ρωσία αντάξια των άλλων μεγάλων παγκόσμιων εμπορικών δυνάμεων, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Κίνα και οι ΗΠΑ.

Δεύτερον, η Ένωση θα εξασφαλίσει την επιρροή της Μόσχας στην οικονομική ανάπτυξη των πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών, ιδιαίτερα στην Κεντρική Ασία, πριν αρχίσουν να στρέφονται προς την Κίνα.

Τρίτον, πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι ο κ. Πούτιν θεωρεί την Ευρασιατική Ένωση ως μια προφανή εκδήλωση της ιδεολογίας του, ότι, δηλαδή η Ρωσία και οι δορυφόροι της αντιπροσωπεύουν το αντιδυτικό προπύργιο, ένα προπύργιο που πρεσβεύει πιο συντηρητικές, παραδοσιακές και θρησκευτικές αξίες που έρχονται σε αντίθεση με αξίες του Δυτικού πολιτισμού, όπως είναι η ισότητα των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων, η ανεξαρτησία των ΜΜΕ και ο πολιτικός ακτιβισμός.

Ο κ. Πούτιν αρνήθηκε τους ισχυρισμούς ότι προσπαθεί να ξαναδημιουργήσει τη Σοβιετική Ένωση, κάτι για το οποίο κατηγορήθηκε από αρκετούς, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ.

Η Ρωσία πρότεινε για την Ευρασιατική Ένωση διάφορα χαρακτηριστικά αντίστοιχα της ΕΕ, όπως  κοινό διαβατήριο και νόμισμα, ένα κοινοβούλιο, μια κοινή δύναμη φύλαξης των συνόρων και μια κοινή οικονομική εξωτερική πολιτική. Αλλά το Καζακστάν αντιτάχθηκε σε οτιδήποτε άλλο πλην των οικονομικών δεσμών.

Ο κ. Πούτιν ανέφερε ότι ο υπόλοιπος κόσμος είναι ενθουσιώδης για τη δημιουργία της  Ευρασιατικής Ένωσης, όπως δήλωσε «Σχηματίζουμε μια μεγάλη αγορά 170 εκατομμυρίων ανθρώπων με τεράστιες βιομηχανικές, επιστημονικές και τεχνικές δυνατότητες και με κολοσσιαία αποθέματα φυσικών πόρων» και συμπλήρωσε ότι «όπου και να πάω και όποιον συναντώ, όλοι ζητούν να μάθουν πώς θα δημιουργήσουν σχέσεις με τη νέα Ευρασιατική Ένωση».

Photo via Kremlin: President of Russia Vladimir Putin, President of Kazakhstan Nursultan Nazarbayev and President of Belarus Alexander Lukashenko signed the Treaty on the Eurasian Economic Union.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: