Ο Λευκός Οίκος έχει καταγράψει κινήσεις ρωσικών στρατευμάτων




Η αμερικανική κυβέρνηση έχει καταγράψει κάποιες κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων στην ουκρανική μεθόριο, όμως είναι «πολύ νωρίς» για να επιβεβαιώσει ότι η απόσυρση την οποία υποσχέθηκε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν λαμβάνει χώρα, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

«Μπορώ να σας πω ότι έχουμε δει ενδείξεις δραστηριότητας στα σύνορα, όμως είναι πολύ νωρίς για να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι αυτή η δραστηριότητα αποτελεί ένδειξη μιας απόσυρσης» δήλωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ο Τζέι Κάρνεϊ.

«Εάν επρόκειτο (. . .) για μια απόσυρση, εμείς θα το υποδεχόμασταν ευνοϊκά» προσέθεσε ο εκπρόσωπος κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, τέσσερις ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία.

«Στο παρελθόν είδαμε ανάλογες κινήσεις, ένα τάγμα αποχωρεί, ένα άλλο να φθάνει, όμως υπάρχει πάντα μια τεράστια και χωρίς προηγούμενο παρουσία Ρώσων στρατιωτών στα σύνορα της Ουκρανίας, γεγονός που δε μπορεί να χρησιμεύσει παρά μόνο στο να προκαλέσει τον φόβο και την αποσταθεροποίηση» αυτής της χώρας, σημείωσε ο Κάρνεϊ.

Ο Κέρι εκτιμά ότι η συμφωνία Ρωσίας-Κίνας για το αέριο δεν σχετίζεται με την Ουκρανία

Η συμφωνία την οποία συνήψαν η Ρωσία και η Κίνα σήμερα για την προμήθεια φυσικού αερίου αξίας 400 δισεκ. δολαρίων υπήρξε το αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων οι οποίες διήρκεσαν 10 χρόνια και δεν συνδέεται με τις διπλωματικές εντάσεις στην Ουκρανία, τόνισε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζον Κέρι.

«Δεν βλέπουμε οποιαδήποτε σχέση ανάμεσα στη συμφωνία για το αέριο και την ενέργεια ανάμεσα στη Ρωσία και την Κίνα, που την επεξεργάζονταν επί 10 χρόνια» και την κρίση στην Ουκρανία, είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής του στο Μεξικό.

«Δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο. Δεν είναι μια ξαφνική αντίδραση σε αυτό που συμβαίνει», εξήγησε ο Κέρι.

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ επανέλαβε εξάλλου πως η Ουάσινγκτον παρακολουθεί στενά το εάν και κατά πόσον η Ρωσία θα εκπληρώσει τη δέσμευσή της να αποσύρει τα στρατεύματά της από παραμεθόριες περιοχές κοντά στο έδαφος της Ουκρανίας και θα τα ανακαλέσει στις βάσεις τους.

«Εάν συμβεί αυτό – και το παρακολουθούμε προσεκτικά –, θα είναι ιδιαίτερα εποικοδομητικό», ανέφερε ο Κέρι. «Είναι θετικό», πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: REUTERS, AFP, ANA-MPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: