Ο Λαβρόφ καλεί τον Κέρι να χρησιμοποιήσει την επιρροή του για να σταματήσουν οι επιχειρήσεις του Κιέβου




Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ είπε στον ομόλογό του των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ότι η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να χρησιμοποιήσει την επιρροή που διαθέτει στη μεταβατική κυβέρνηση του Κιέβου προκειμένου αυτή να σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη νοτιοανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε το ρωσικό ΥΠΕΞ χθες Σάββατο.

Ο Λαβρόφ είπε επίσης ότι είναι σημαντικό ο διαμεσολαβητικός ρόλος τον οποίο διαδραματίζει ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη να ενισχυθεί ώστε να εξασφαλιστεί ότι το Κίεβο θα εφαρμόσει την διακήρυξη της Γενεύης για την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ουκρανία.

«Πιθανότητες για αυτό υπάρχουν ακόμη», είπε ο Λαβρόφ, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση της ρωσικής διπλωματίας, προϋποτιθεμένου πως όλες οι περιφέρειες της Ουκρανίας θα εκπροσωπούνται σε έναν εθνικό διάλογο με αντικείμενο την τροποποίηση του Συντάγματος και προϋποτιθεμένου ότι οι «τρομοκράτες» της οργάνωσης Δεξιός Τομέας θα χαλιναγωγηθούν.

Εξάλλου σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε χθες με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ο Λαβρόφ ανέφερε ότι είναι ιδιαίτερα ανήσυχος για τα δημοσιεύματα κατά τα οποία ο στρατός της Ουκρανίας προετοιμάζεται να προβεί σε εφόδους στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, περιλαμβανομένης της Σλαβιάνσκ, σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Τμήματα της πόλης Σλαβιάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, έχουν οχυρωθεί από φιλορώσους αυτονομιστές.

Χθες η μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας ανέφερε ότι συνεχίζει τις επιχειρήσεις της στην περιοχή για δεύτερη ημέρα, ότι ανακατέλαβε έναν πύργο αναμετάδοσης τηλεοπτικού σήματος και ένα κτίριο των υπηρεσιών ασφαλείας στην Κραματόρσκ, μια πόλη κοντά στη Σλαβιάνσκ. Δημοσιεύματα έκαναν λόγο για νεκρούς στις συγκρούσεις στην Κραματόρσκ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Σταϊνμάγερ συμφώνησε ότι η βία στην Ουκρανία πρέπει να σταματήσει.

ΕΞΑΛΛΟΥ: Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον απαίτησε σήμερα να διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα για να βρεθούν και να προσαχθούν στη δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι για τις βιαιότητες οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε περίπου 40 ανθρώπους χθες Παρασκευή στην Οδησσό, στη νότια Ουκρανία, ενώ κάλεσε παράλληλα να υπάρξει «αυτοσυγκράτηση» ώστε να μην επιδεινωθεί η κατάσταση.

«Τα γεγονότα τα οποία οδήγησαν στην τραγική απώλεια τόσων ανθρώπινων ζωών πρέπει να τώρα να εξιχνιαστούν με μια ανεξάρτητη έρευνα και οι υπεύθυνοι για αυτές τις πράξεις πρέπει να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης» τόνισε η Άστον, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) σε ανακοίνωσή της και κάλεσε να «μην υπάρξει εκμετάλλευση της τραγωδίας αυτής για την υποδαύλιση περισσότερου μίσους, περισσότερων διχασμών και περισσότερης ασύδοτης βίας».

ΠΗΓΗ: REUTERS, ANA-MPA

PHOTO: U.S. Secretary of State John Kerry, Russian Foreign Minister Sergey Lavrov and their respective teams sit across from one another in Paris, France, on March 30, 2014, at the outset of a meeting focused on Ukraine. [State Department photo]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: