Ο Κασουλίδης στον Κέρι για Κυπριακό, ενέργεια και Ουκρανία




Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης που φτάνει τη Δευτέρα στην Ουάσιγκτον, θα γίνει δεκτός από τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι, στο Στέι Ντιπάρτμεντ. Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο, που συναντώνται οι δύο υπουργοί, και αυτό από μόνο του έχει μεγάλη σημασία.

Είναι πολύ σημαντική συνάντηση, καθώς οι Αμερικανοί είναι οι βασικοί παίκτες στο Κυπριακό. Ο Αμερικανός πρέσβης στη Λευκωσία δραστηριοποιείται έντονα και συχνά έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους εκπροσώπους του κατοχικού καθεστώτος.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, θα συζητήσουν τις εξελίξεις στο κυπριακό, συμπεριλαμβανομένων και των προτάσεων για ΜΟΕ και Βαρώσι, τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, ενεργειακά και περιφερειακά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης και της κατάστασης στην Ουκρανία. Το θέμα των κυρώσεων θα συζητηθεί επίσης. Να πούμε ότι η υφυπουργός Εξωτερικών κ. Βικτόρια Νούλαντ τηλεφώνησε στο γενικό διευθυντή του υπουργείου Εξωτερικών και του είπε ότι η Κύπρος δεν πρέπει να σταθεί εμπόδιο στις κυρώσεις.

Ο κ. Κασουλίδης θα μιλήσει επίσης και στο συνέδριο του AmericanJewishCommittee, είναι ο επίσημος προσεκλημένος. Η σχέση της Κύπρου με το Ισραήλ και το Εβραϊκό Λόμπι ενδυναμώνεται συνέχεια και είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι αυτή τη στιγμή και παρά τους ισχυρισμούς Ελληνοκυπρίων αναλυτών, η Αγκυρα και το Τελ Αβίβ συντηρούν την εχθρική ατμόσφαιρα για την οποία ευθύνεται πρωτίστως ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο κ. Κασουλίδης θα έχει συναντήσεις με μέλη του Κογκρέσου και αξιωματούχους του Εθνικού ΣΥμβουλίου Ασφάλειας.

Δεν σημαίνει αναγνώριση η ανάρτηση της τουρκικής ρηματικής διακοίνωσης, λένε τα Ηνωμένα Εθνη

Ο ανταποκριτής του ΚΥΠΕ Αποστόλης Ζουπανιώτης μετέδωσε τα εξής:

Η ανάρτηση της ρηματικής διακοίνωσης της Τουρκίας, όπως και άλλες αναρτήσεις στην ιστοσελίδα του Τμήματος Ωκεανικών Υποθέσεων και του Δικαίου της Θάλασσας δεν σημαίνει αναγνώριση από τα Ηνωμένα Εθνη της εγκυρότητας αυτών των ενεργειών και αποφάσεων αυτών, αλλά γίνεται για λόγους ενημερωτικούς. Αυτό ανέφερε χθες στη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των ανταποκριτών, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Φέρχαν Χακ, απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ.

Με ρηματική διακοίνωση προς το ΓΓ του ΟΗΕ, η Τουρκία γνωστοποιεί 27 νέες συντεταγμένες που οριοθετούν την υφαλοκρηπίδα της μεταξύ των τουρκικών ακτών και των ακτών των κατεχομένων στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, ζητώντας τη δημοσιοποίηση του εγγράφου στην ιστοσελίδα του Τμήματος Ωκεανικών Υποθέσεων, στο περιοδικό του Δικαίου της Θάλασσας (Law of the Sea Bulletin) και στην ιστοσελίδα του DOALOS με όλες τις «θαλάσσιες οριοθετήσεις, τις θαλάσσιες ζώνες και περιοχές» διεθνώς.

Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ, γιατί αναρτήθηκε η ρηματική διακοίνωση, όταν αναφέρεται σε συμφωνία με ένα παράνομο καθεστώς και όταν η Τουρκία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος της Συνθήκης των ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, ο κ. Χακ είπε πως η Γραμματεία του ΟΗΕ διατηρεί ως μέρος της εντολής της, μια ιστοσελίδα που παρέχει αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τις διεκδικήσεις των κρατών σε θαλάσσιες δικαιοδοσίες.

«Αυτές οι πληροφορίες μερικές φορές περιλαμβάνουν απαιτήσεις σχετικά με τη γραμμή βάσης ή των ορίων των θαλασσίων ζωνών. Τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών χρησιμοποιούν συχνά τις υπηρεσίες της ιστοσελίδας για να δημοσιοποιήσουν σε τέτοιες απαιτήσεις, καθώς και με άλλες πληροφορίες ή ανακοινώσεις. Το Δελτίο του Δικαίου της Θάλασσας, μια περιοδική έκδοση που εκδίδεται από τη Διεύθυνση Ωκεανικών Υποθέσεων και το Γραφείο Νομικών Υποθέσεων του Δικαίου της Θάλασσας, εξυπηρετεί έναν παρόμοιο σκοπό», δήλωσε.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος σημείωσε ότι η δημοσίευση ή η διάδοση των πληροφοριών, όπως η ρηματική διακοίνωση της Τουρκίας, αποτελεί μια τεχνική λειτουργία.

«Βασίζεται σε αιτήματα κρατών μελών των Ηνωμένων Εθνών και δεν έχει σχέση με την ουσία των πληροφοριών. Η Γραμματεία του ΟΗΕ διατηρεί αυτή την ιστοσελίδα με βάση την αρχή της αυστηρής αμεροληψίας. Η ιστοσελίδα αναφέρει σαφώς ότι η δημοσίευση των πληροφοριών δεν συνεπάγεται οποιαδήποτε γνώμη εκ μέρους της Γραμματείας σχετικά με το νομικό καθεστώς της κάθε χώρας, εδάφους, πόλης, ή περιοχής, ή των αρχών του. Η δημοσίευση των πληροφοριών δεν συνεπάγεται αναγνώριση από τον ΟΗΕ της εγκυρότητας των ενεργειών και των αποφάσεων αυτών», ανέφερε.

Ο κ. Χακ κατάληξε λέγοντας ότι ως μέρος αυτής της μακροχρόνιας πρακτικής, τυχόν ενστάσεις ή ανταπαιτήσεις από άλλα κράτη-μέλη, για ανακοινώσεις όπως αυτή η τουρκική ρηματική διακοίνωση, θα μπορούσαν επίσης να αναρτηθούν στην ιστοσελίδα των Ηνωμένων Εθνών ή/και να δημοσιευτούν στο Δελτίου του Δικαίου της Θάλασσας.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: