Η αστυνομία του Ερντογάν τραυματίζει και συλλαμβάνει ακόμα και παιδιά
ΝΕΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Σκηνικό μάχης έχει στηθεί στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, και στις γύρω περιοχές, όπου είχαν δώσει ραντεβού χιλιάδες διαδηλωτές, ένα χρόνο μετά την μεγάλη εξέγερση κατά του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν και τις αιματηρές συγκρούσεις, που συγκλόνισαν την Τουρκία.

Οι αστυνομικοί του ισλαμιστή πρωθυπουργού, μέλη της φανατικής πτέρυγας των ισλαμιστών του κόμματός του, τραυμάτισαν εκατοντάδες διαδηλωτές, συνέλαβαν πολλούς εξ αυτών, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά. Η Κωνσταντινούπολη αιματοκυλίστηκε, ενημέρωσαν μέσω των κοινωνικών δικτύων οι διαδηλωτές…

Οι αστυνομικοί γέμισαν την ατμόσφαιρα με δακρυγόνα με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να λιποθυμίσουν, ενώ συνέλαβαν σε ζωντανή σύνδεση απεσταλμένους του CNN, που κάλυπταν τα γεγονότα, αν και κατόπιν αφέθησαν ελεύθεροι μετά από μισή ώρα.

Από το μεσημερι οι τουρκικές Αρχές σταμάτησαν όλα τα δρομολόγια πλοίων από την ασιατική Κωνσταντινούπολη στην Ευρωπαϊκή. Διέκοψαν επιπλέον τα δρομολόγια μετρό και λεωφορείων προς το Ταξίμ, ενω εκλεισαν όλους τους δρόμους που οδηγούν στην πλατεία.

Μιλώντας σε συγκέντρωση οπαδών του σε άλλη περιοχή της Κωνσταντινούπολης, ο Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε το μεσημέρι τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτες. “Δεν θα μπορέσουν τα πράγματα να φτάσουν στα επεισόδια που έφτασαν στο παρκο Γκεζι και την πλατεία Ταξίμ. Διότι είστε υποχρεωμενοι να συμμορφώνεστε με τους νόμους.Αν καποιες διαδηλώσεις απαγορεύονται, απαγορεύονται με το νόμο.Εάν δεν συμμορφώνεστε, το κρατος θα πράξει τα δέοντα για την ασφαλεια”, είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

TOYRKIA-DIADHLOSEIS04-31MAY2014

Αυτός είναι ο Ünal Altıner, αστυνομικός διοικητής της περιοχής Beyoğlu στην Κωνσταντινούπολη. Συλλαμβάνει δύο παιδιά ο άθλιος…

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Η τουρκική αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού υπό πίεση στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης και στην Άγκυρα προκειμένου να διαλύσει το πλήθος των διαδηλωτών που συγκεντρώθηκαν για να τιμήσουν την πρώτη επέτειο από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του Ιουνίου του 2013 που είχαν συγκλονίσει την Τουρκία.

Αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί στους δρόμους που οδηγούν στην Πλατεία Ταξίμ, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της παραίτησης της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όταν η αστυνομία εκτόξευσε τα δακρυγόνα εναντίον του πλήθους, το οποίο γρήγορα διασκορπίστηκε στους γύρω δρόμους.

Όπως μετέδωσε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου από το σημείο, συγκρούσεις ξέσπασαν στην Κωνσταντινούπολη όπου ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας είχαν περικυκλώσει τους εκατοντάδες διαδηλωτές στη λεωφόρο Ιστικλάλ, κοντά στην Πλατεία Ταξίμ.

Στην Άγκυρα η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και νερού υπό πίεση εναντίον των 1000 περίπου διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Κιζιλάι στο κέντρο της πρωτεύουσας.

TOYRKIA-DIADHLOSEIS02-31MAY2014

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Ο Ερντογάν απειλεί απροκάλυπτα τους διαδηλωτές

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε ότι θα συλληφθούν οι διαδηλωτές που θα θελήσουν να τιμήσουν στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης την πρώτη επέτειο από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του Ιουνίου του 2013 που συγκλόνισαν την Τουρκία.

“Δεν μπορείτε να καταλάβετε την Ταξίμ, όπως είχατε κάνει πέρυσι επειδή οφείλετε να σεβαστείτε τον νόμο (…) αν το κάνετε, το κράτος θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να εγγυηθεί την ασφάλειά του”, δήλωσε ο Ερντογάν απευθυνόμενος σε αυτούς που αντιτίθενται σε αυτόν. “Αν πάτε εκεί, οι δυνάμεις ασφαλείας μας έχουν λάβει σαφείς οδηγίες και θα κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο” από το Α ως το Ω, πρόσθεσε μιλώντας ενώπιον χιλιάδων υποστηρικτών του.

Για άλλη μια φορά ο Τούρκος πρωθυπουργός κατηγόρησε αυτούς που τον αψηφούσαν για τρεις εβδομάδες πέρυσι με τις διαδηλώσεις τους.

“Απευθύνω έκκληση στον λαό μου. Μην επιτρέψετε να σας ξεγελάσουν. Αυτή δεν είναι μια οικολογική εκστρατεία, δεν υπάρχει καμία ειλικρίνεια σε αυτό”, επέμεινε.

Χθες το βράδυ εξάλλου ο Ερντογάν είχε και πάλι επικρίνει το κίνημα διαμαρτυρίας. Οι διαδηλωτές θέλουν να προκαλέσουν “νέους θανάτους και νέο πόνο” στην Τουρκία, δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Η τουρκική κυβέρνηση έχει απαγορεύσει την πραγματοποίηση διαδηλώσεων στην πλατεία Ταξίμ στο σύνολο των διαδηλωτών των μη κυβερνητικών οργανώσεων, των συνδικάτων και των μελών της κοινωνίας των πολιτών, οι οποίοι θέλουν να τιμήσουν, απόψε, με την πραγματοποίηση μιας διαδήλωσης τις άνευ προηγουμένου αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες που συγκλόνισαν την Τουρκία τον Ιούνιο του 2013.

Περισσότεροι από 25.000 άνδρες των δυνάμεων της τάξης και οχήματα με περίπου πενήντα αντλίες νερού υπό πίεση έχουν κινητοποιηθεί για την αντιμετώπιση των διαδηλωτών, προμηνύοντας νέες ταραχές.

Παράλληλα η αστυνομία έκλεισε σήμερα το πάρκο Γκεζί μετά το αίτημα που απηύθυναν οι ακτιβιστές για την πραγματοποίηση διαδήλωσης απόψε στην πλατεία Ταξίμ.

Οι περσινές κινητοποιήσεις, οι οποίες ξεκίνησαν στις 31 Μαΐου του 2013 από λίγους οικολόγους που αντιτίθενταν στην καταστροφή του μικρού πάρκου Γκεζί, το οποίο δεσπόζει της εμβληματικής πλατείας Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, μετατράπηκαν σε ένα χωρίς προηγούμενο κύμα αμφισβήτησης εναντίον του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2003.

Στη διάρκεια των τριών πρώτων εβδομάδων του Ιουνίου, οι Τούρκοι –πάνω από 3,5 εκατ., σύμφωνα με την επίσημη καταμέτρηση– βγήκαν στους δρόμους μιας εκατοστής πόλεων της χώρας για να απαιτήσουν, όπως και στις εξεγέρσεις της αποκαλούμενης “αραβικής άνοιξης”, περισσότερη δημοκρατία.

Οι δυνάμεις της τάξης είχαν καταστείλει σκληρά τις διαδηλώσεις στο Γκεζί. Η επέμβασή τους είχε ως αποτέλεσμα 8 νεκρούς, περισσότερους από 8.000 τραυματίες και χιλιάδες συλλήψεις.

TOYRKIA-DIADHLOSEIS05-31MAY2014

Για το ίδιο θέμα, ο ανταποκριτής του ΑΠΕ Α. Αμπατζής μετέδωσε τα εξής:

Συγκέντρωση έχει προγραμματίσει για τη σημερινή επέτειο των διαδηλώσεων και της αστυνομικής βίας που ξεκίνησαν πέρσι στο πάρκο Γκεζί της ίδιας πλατείας, η «Πλατφόρμα Αλληλεγγύης Ταξίμ» που σχηματίστηκε πέρσι σχετικά με τις διαμαρτυρίες.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε πει νωρίτερα σήμερα ότι «η αστυνομία έχει λάβει ρητές εντολές και θα πράξει ό,τι πρέπει».

Από τις τρεις το απόγευμα οι αρχές έχουν σταματήσει όλα τα δρομολόγια πλοίων που οδηγούν από την ασιατική Κωνσταντινούπολη στην ευρωπαϊκή. Έχουν σταματήσει και τα δρομολόγια μετρό και λεωφορείων προς την πλατεία Ταξίμ.

Η αστυνομία έχει κλείσει όλους τους δρόμους που οδηγούν στην πλατεία. Δεν επιτρέπεται η είσοδος στα αυτοκίνητα, ενώ είναι ελεγχόμενη η είσοδος πεζών. Λίγο πριν από τις 5 το απόγευμα η αστυνομία εμπόδισε σε περίπου 150 άτομα να βγουν στην πλατεία.

Η είσοδος όμως στο πάρκο Γκεζί που βρίσκεται στην πλατεία Ταξίμ απαγορεύεται. Περίπου 25 χιλιάδες αστυνομικοί θα πάρουν μέρος στην εφαρμογή των σημερινών μέτρων. Στην πλατεία Ταξίμ βρίσκονται περίπου 50 αστυνομικά οχήματα που διαθέτουν μηχανισμό εκτόξευσης νερού. Αστυνομικές δυνάμεις είναι συγκεντρωμένες σε σημεία που ενδέχεται να υπάρξουν προσυγκεντρώσεις, ενώ ελικόπτερα της αστυνομίας περνούν συνεχώς πάνω από τα κεντρικά σημεία της Πόλης.

Η αστυνομία προχώρησε σήμερα στην προσαγωγή του ανταποκριτή του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου «CNN» στην Κωνσταντινούπολη, τη στιγμή που μετέδιδε ρεπορτάζ σε ζωντανή σύνδεση από την πλατεία Ταξίμ.

Την ώρα που μετέδιδε ζωντανά το ρεπορτάζ του, ο Ίβαν Ουότσον περικυκλώθηκε από αστυνομικούς οι οποίοι αρχικά ζήτησαν το διαβατήριό του και στη συνέχεια προέβησαν στην προσαγωγή του, αλλά και του κάμεραμαν. Αμφότεροι αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από μισή ώρα.

ΠΗΓΗ: AFP, MEGA CHANNEL, REUTERS, ANA-MPA, DPA – Photos by Hurriyet

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal