Ο «ανένδοτος» κατά της διαπλοκής: Προσοχή να μην αγιοποιηθούν τα κόμματα

Κύπριοι πολίτες διαμαρτύρονται μετά το κούρεμα των καταθέσεων τους. Φωτογραφία ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ
Του Κώστα Βενιζέλου, www.philenews.com, www.mignatiou.com

Η διαπλοκή και η διαφθορά δεν αρχίζει και δεν τελειώνει στη χρηματοδότηση κομμάτων και πολιτικών από την γνωστή ελλαδική εταιρεία Focus. Η διαπλοκή αφορά και το ρουσφέτι με τους στημένους διορισμούς, τις μίζες που διακινούνταν για τις προσφορές και την ανάθεση έργων στους… ημετέρους. Διαπλοκή ήταν και είναι οι νομοθεσίες που υιοθετούνται από το κοινοβούλιο, όταν βουλευτές δεν ζητούν εξαίρεση όταν αφορούν, έμμεσα ή άμεσα,  πελάτες τους. Διαπλοκή θεωρείται και η ανοχή που επιδεικνύεται σε ένα ξοφλημένο σύστημα, το οποίο συντηρείται με τους καυγάδες και την πόλωση, ενώ στο παρασκήνιο, συναντώνται και κάνουν «μαζί δουλειές».

Τι θα γίνει, δηλαδή, εάν από την υπόθεση με την Focus δεν προκύψει οτιδήποτε, που θα αποδεικνύει ενοχή; Θα αγιοποιηθούν τα κόμματα και θα νομιμοποιούνται να αρχίσουν «ανένδοτο αγώνα» κατά της διαπλοκής; Οι αποδείξεις και τα στοιχεία είναι πολλές φορές θέμα ικανότητας των ερευνητών αλλά και μαγκιάς των δραστών, που ξέρουν να κρύβονται.

Μπορεί, με τα όσα λένε δημόσια και διαχρονικά, να διατυπώσουν και τη θεωρία πως εξωγήινοι στέλνουν τις σακούλες με τα μετρητά και οι χαρτοφύλακες αφήνονταν από αγνώστους στην εξώπορτα των κομμάτων. Όσοι παρακολουθούν προεκλογικές εκστρατείες, μπορούν να εξαγάγουν το συμπέρασμα πως κάποιες στοιχίζουν εκατομμύρια κάποιες λιγότερα, αλλά πάντως χωρίς  λεφτά «δεν κουνιέται σημαία».

Η χρηματοδότηση των κομμάτων, οι κρυφές επιχορηγήσεις, οι περίεργες και ύποπτες σχέσεις, έχουν δημιουργήσει μια ελίτ, που παρέμεινε για χρόνια στο απυρόβλητο. Από τα αποτελέσματα της εξαγγελθείσας εξιχνίασης θα αποδειχθεί κατά πόσο εξακολουθούν και παραμένουν στα «προστατευόμενα είδη» αυτές οι ελίτ ή θα συμπαρασυρθούν μαζί με το υπό κατάρρευση αξιακό σύστημα.  Η χρηματοδότηση των κομμάτων από γνωστές-άγνωστες πηγές, έχει δημιουργήσει μια κομματική ελίτ, η οποία αντλεί δύναμη από τη γραφειοκρατία που έχει παγιωθεί χρόνια μέσα από τους μηχανισμούς των οργανωμένων πολιτικών φορέων. Είναι αυτή η γραφειοκρατία που δημιούργησε μια στρεβλωτική κατάσταση ευνοούμενων, διαμόρφωσε μια νοοτροπία παραγοντισμού, που κινείται χωρίς, πολλές φορές να έχει λαϊκή νομιμοποίηση. Αυτοί είναι οι λεγόμενοι αναγιωτοί της εκάστοτε εξουσίας, πολλοί εξ αυτών είναι διαχρονικοί.

Την οργή των πολιτών την αισθάνονται και μπορούν να την αντιμετωπίσουν μόνο διά της αλήθειας και της διαφάνειας. Η συγκάλυψη διαιωνίζει τις στρεβλώσεις, αλλά και την οργή και την απαξίωση των πολιτών. Η επιλογή είναι δική τους.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ενάμισι σχεδόν χρόνο διακυβέρνησης, έχουν εξαντληθεί τα επιχειρήματα και σίγουρα δεν μπορεί να φορτώνονται όλα στους προηγούμενους, όσο μαντάρα και να τα έχουν κάνει. Επειδή, λοιπόν, αυτό το παραμύθι με τους προηγούμενους άρχισε να ξεθωριάζει,  πρέπει να βρεθούν άλλοι για να τους φορτωθούν ευθύνες. Φταίνε, είπε ο Πρόεδρος, τα ΜΜΕ επειδή δημοσίευαν και μετάδιδαν διαφημίσεις τραπεζών! Με την αποποίηση ευθυνών και την αναζήτηση τρίτων για να τις φορτωθούν, δεν απαλλάσσεται κανείς. Κυρίως γιατί τα «δεσμεύομαι», δεν τηρήθηκαν ποτέ!

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal