Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης παρακάθισε σήμερα σε γεύμα με τον τέως κατοχικό ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στη Λευκωσία. Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά το γεύμα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «θέλω να εκφράσω την ιδιαίτερη μου ικανοποίηση για τη συνάντηση μου με τον πρώην ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας με τον οποίον διατηρήσαμε, διατηρούμε και θα διατηρήσουμε μια συνεχή επαφή, αλλά και μια άριστη σχέση”.

Πρόσθεσε: “Εχουμε αλληλοενημερωθεί για την τρέχουσα φάση του Κυπριακού, αλλά το πιο σημαντικό είναι αυτό που και οι δύο πιστεύουμε: θα πρέπει να υπάρξει μια αποφασιστικότητα από όλους στην εξεύρεση, το συντομότερο δυνατόν, μιας λύσης που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των Ελληνοκυπρίων, αλλά και δεν θα παραγνωρίζει τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων. Πιστεύουμε πως μια ευημερούσα πατρίδα δεν θα πρέπει να παραγνωρίζει βασικές και θεμελιώδεις αρχές, όπως αυτές αποτυπώνονται μέσα από την ιδιότητα μας ως πλήρους κράτους μέλους της ΕΕ».

Πρόσθεσε ότι έγινε ανταλλαγή απόψεων και άκουσε «ανησυχίες, σκέψεις και προβληματισμούς ως προς τα περαιτέρω βήματα που θα θεμελιώσουν αυτή την εμπιστοσύνη και θα μας δώσουν την ευκαιρία να είμαστε πολύ πιο παραγωγικοί κατά τη διάρκεια του εν εξελίξει διαλόγου. Θέλω να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά το φίλο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για την ευκαιρία που είχαμε σήμερα να διαπιστώσουμε ξανά πως υπάρχει γνήσια επιθυμία για μια λύση του Κυπριακού που θα επανενώνει την πατρίδα μας, αλλά και θα δίνει την ευκαιρία σε όλους τους νόμιμους Κύπριους πολίτες να προκόψουν μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτό (η συνάντηση με τον κ. Ταλάτ) δεν παραβιάζει ποσώς τις προγραμματισμένες συναντήσεις με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ερογλου, αντίθετα νομίζω ότι η συνομιλία μας θα υποβοηθήσει και στην περαιτέρω κατανόηση, αλλά και στην όλη διαχείριση του διαλόγου που έχουμε με τον εκλελεγμένο ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Ερογλου».

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε δηλώσεις του στα τουρκοκυπριακά ΜΜΕ είπε, μεταξύ άλλων, ότι «ανταλλάξαμε απόψεις για το πώς μπορούμε να γίνουμε πιο παραγωγική στην παρούσα διαδικασία διαπραγμάτευσης και την ίδια ώρα συμφωνήσαμε ότι θα πρέπει να εργαστούμε πιο εντατικά για να επιταχύνουμε την όλη διαδικασία. Εκφράσαμε τη ελπίδα ότι με κατανόηση και πολύ περισσότερη βούληση θα μπορέσουμε να επιτύχουμε το συντομότερο δυνατό μια λύση που δεν θα παραγνωρίζει ούτε τις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων ούτε τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας».

Πρόσθεσε ότι «πρέπει να αντιληφθούμε ότι ως χώρα είμαστε μέλος της ΕΕ, είμαστε όλοι Ευρωπαίοι, όλοι όσοι νόμιμα διαμένουν σε αυτό το ευλογημένο νησί και πρέπει να εργαστούμε μαζί για το πώς θα εφαρμόσουμε το κεκτημένο και τα ανθρώπινα δικαιώματα με πλήρη σεβασμό και με προοπτική».

Από την πλευρά του ο κ. Ταλάτ είπε, μεταξύ άλλων, ότι ήταν μια καρποφόρα συνάντηση, κατά την οποίαν αντηλλάγησαν απόψεις για τη συνεχιζόμενη διαπραγματευτική διαδικασία. «Ο στόχος είναι να επιτευχθεί μια συνολική λύση και για να το κάνουμε αυτό θα πρέπει να κατανοούμε ο ένας τον άλλον».

Είπε ακόμη ότι ο ίδιος εξέφρασε την ιδέα για να αρχίσει εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας σε τουρκοκυπριακά σχολεία και της τουρκικής σε ελληνοκυπριακά σχολεία, προσθέτοντας ότι οι ηγέτες των κοινοτήτων θα πρέπει να υποστηρίξουν την ιδέα αυτή, όπως επίσης και τα ΜΜΕ και από τις δύο κοινότητες.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: