Του ΑΚΗ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ, http://www.protagon.gr

Οι πιο παλιοί κάτοικοι του Άγιου Παντελεήμονα αναπολούν τη χρυσή περίοδο 1960-1980. «Ήταν όνειρο ζωής να αποκτήσεις ένα σπίτι στον Άγιο Παντελεήμονα ή στις Πλατείες Βικτωρίας και Αμερικής. Στην κοντινή Φωκίωνος Νέγρη σύχναζε η αφρόκρεμα της αθηναϊκής κοινωνίας» σου λένε.

Η συνέχεια είναι λίγο-πολύ γνωστή. Στα τέλη του 1980 οι «νοικοκυραίοι» στράφηκαν μαζικά προς τα βόρεια και νότια προάστια, για να γλυτώσουν από το νέφος που μάστιζε τότε το κέντρο της Αθήνας. Λίγα χρόνια αργότερα, ήρθε το πρώτο μαζικό κύμα μεταναστών από τα κράτη του πρώην Ανατολικού μπλοκ. Δυστυχώς, μαζί με τους μετανάστες ήρθε και η έξαρση της εγκληματικότητας και του οργανωμένου εγκλήματος, με αποτέλεσμα όσοι κάτοικοι είχαν παραμείνει να αρχίσουν να αισθάνονται φόβο και απογοήτευση. Η ριζοσπαστικοποίηση κάποιων εξ αυτών ήταν από τότε γεγονός. Από το 2000, ήρθε και το δεύτερο μεγάλο κύμα μεταναστών. Αυτή τη φορά όχι από κοντινά κράτη, αλλά από τη μακρινή Ασία αλλά και την Αφρική. Το δεύτερο κύμα μεταναστών ήταν η θρυαλλίδα.

Κάπου εκεί άρχισε να ακούγεται δειλά-δειλά από τα στόματα κάποιων κατοίκων η λέξη «Χρυσή Αυγή». Τότε ήταν μια μικρή συμμορία που είχε την φήμη ότι χτυπούσε τους μετανάστες και δευτερευόντως τους αντιεξουσιαστές που είχαν καταλάβει την κοντινή Βίλα Αμαλίας. «Αφού η αστυνομία δεν κάνει κάτι και αφού οι πολιτικοί μάς έχουν αφήσει στην τύχη μας, πάλι καλά που υπάρχουν και αυτοί. Μπορεί να είναι γραφικοί αλλά τουλάχιστον νιώθουμε μια μικρή ασφάλεια όταν τους βλέπουμε. Καλά κάνουν και χτυπούν τους ξένους μπας και σηκωθούν να φύγουν», έλεγαν όλο και περισσότεροι.

Το 2010, οι κάτοικοι αυτοί έστειλαν την μέχρι τότε περιθωριακή οργάνωση στον Δήμο Αθηναίων. Στις διπλές εθνικές εκλογές του 2012 (και με τη μεσολάβηση και της οικονομικής κρίσης), ο Άγιος Παντελεήμονας αποτέλεσε το προπύργιο στην πορεία της -καθόλου περιθωριακής πλέον- Χρυσής Αυγής (Χ.Α.) προς το κοινοβούλιο. Την περασμένη εβδομάδα, το 16ο εκλογικό διαμέρισμα του Αγίου Παντελεήμονα έδωσε 24,2 % στον Ηλία Κασιδιάρη και 20,2% στον Ηλία Παναγιώταρο, στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα, η Χ.Α. συνεχίζει την ανοδική της πορεία.

Οι προσπάθειες της κυβέρνησης και του δήμου Αθηναίων να αντιμετωπίσουν την επιρροή της Χρυσής Αυγής στον Άγιο Παντελεήμονα ήταν μέχρι στιγμής αποσπασματικές και ανεπιτυχείς. Είναι αλήθεια ότι η αστυνόμευση στην περιοχή έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία δύο χρόνια. Η Βίλα Αμαλίας θα ξαναγίνει σύντομα σχολείο. Ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Καμίνης ήταν από τους πρώτους που συγκρούστηκε με την Χρυσή Αυγή για τα συσσίτια μίσους. Όμως όλα αυτά αποδείχθηκαν πολύ λίγα για να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο.

Για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της επιρροής της Χρυσής Αυγής στον Άγιο Παντελεήμονα χρειάζεται μια πολύπλευρη πολιτική. Υπάρχουν πολλά που θα μπορούσαν να γίνουν, αλλά θα περιοριστώ μόνο σε μερικά:

  1. H μετατροπή της -εντυπωσιακής- εκκλησίας του Αγίου Παντελεήμονα σε Μητρόπολη των Αθηνών.
  2. H άμεση εκμετάλλευση των χιλιάδων ανοίκιαστων σπιτιών της περιοχής, ώστε να διατεθούν σε νέα ζευγάρια και σε οικογένειες με οικονομικά προβλήματα (ένα τέτοιο πρόγραμμα έχει ήδη ξεκινήσει σε κάποιο βαθμό από τον δήμο).
  3. Η ανακαίνιση (έστω και με συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα) των δεκάδων υπέροχων νεοκλασικών κτιρίων, που ρημάζουν αυτή τη στιγμή και η διάθεσή τους σε νέες επιχειρήσεις με χαμηλό ενοίκιο.
  4. Ολοκληρωμένη, στοχευμένη και συνεχής αντιρατσιστική και αντιναζιστική εκστρατεία και ιδίως στα σχολεία του Αγίου Παντελεήμονα, τα οποία έχουν μετατραπεί σε φυτώρια της Χ.Α. Οι υπέρμαχοι της δημοκρατίας συνεχώς λιγοστεύουν.
  5. Συνέχιση της καλής δουλειάς που κάνει η αστυνομία τα τελευταία δύο χρόνια.
  6. Εντονότερη δραστηριοποίηση της κοινωνίας των πολιτών και
  7. Συχνότερη παρουσία και επισκέψεις των πολιτικών, όλων των κομμάτων, στην περιοχή ώστε να δείξουν ότι ο Άγιος Παντελεήμονας δεν είναι ούτε γκέτο ούτε προνομιακός χώρος της Χ.Α.

Η άνοδος της Χ.Α. σε όλη την Ελλάδα είναι ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η χώρα και η δημοκρατία μας τα επόμενα χρόνια. Οποιαδήποτε πολιτική για την καταπολέμηση αυτού του ιδιαιτέρως ανησυχητικού φαινόμενου θα πρέπει να έχει ως αιχμή του δόρατος τον Άγιο Παντελεήμονα. Εξάλλου, όλα ξεκίνησαν από εδώ. Από εδώ θα πρέπει και να τελειώσουν.

*Ο Άκης Σακελλαρίου είναι Σύμβουλος Επιχειρήσεων και μόνιμος κάτοικος του Άγιου Παντελεήμονα.

Photo: Angelos Christofilopoulos / Fosphotos.com

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: