Νταβούτογλου από τα κατεχόμενα: “Μέρος της περιεκτικής λύσης τα Βαρώσια”




Μέρος της περιεκτικής λύσης αποτελούν τα Βαρώσια, είπε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου ωστόσο επεσήμανε πως στην περίπτωση που σε αυτό το ΜΟΕ υπάρξει κάτι παράλληλο και ισορροπημένο , τότε πρέπει να συζητηθεί σε ισότιμο βαθμό.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τ/Κ ηγέτη Ντερβίς Έρογλου στα κατεχόμενα,  ο Τούρκος Υπουργός χαρακτήρισε πολύ σημαντική την επίσκεψη του Αμερικανού Αντιπροέδρου Τζο Μπάιντερ στην Κύπρο, λέγοντας ότι θα δημιουργήσει ένα ελπιδοφόρο μομέντουμ. Με αυτή την επίσκεψη αναμένουν οι διαπραγματεύσεις να πάρουν ώθηση, είπε ο Τούρκος Υπουργός.

Από την πλευρά του Ντερβίς Έρογλου ειπε ότι θα δεχτεί τον Τζο Μπάιντεν στην ίδια αίθουσα που δέχεται όλους τους επισκέπτες. “Το είπα αυτό και στον Αμερικανό Πρέσβη, άλλωστε δεν υπάρχει πιο κατάλληλο μέρος στην ΤΔΒΚ”, είπε ο Ντερβίς Έρογλου, ενώ για το θέμα της `σημαίας` είπε ότι “στον κήπο ασφαλώς και θα υπάρχει η σημαία”.

Συγκεκριμένα, στην συνέντευξη τύπου, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι πριν από δύο μέρες στο Λονδίνο συνάντησε τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρρι και εξέφρασε τη στήριξη των ΗΠΑ για το Κυπριακό, λέγοντας ότι αυτή η στήριξη θα συνεχιστεί και μετά την επίσκεψη Μπάιντεν. “Με ικανοποίηση ακούσαμε αυτά από τον κ. Κέρρι”, είπε ο Αχμέτ Νταβούτογλου.

Για το θέμα των Βαρωσίων, ο Αχμέτ Νταβούτογλου είπε ότι από παλαιότερα αυτό το θέμα το έθεταν στο πλαίσιο της περιεκτικής λύσης. “Σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αντικασταστήσει την περιεκτική λύση. Από τη στιγμή που προχωράς με επί μέρους λύση τότε σε κάποιο χρονικό διάστημα στη συνέχεια δημιουργείται ένα νέο κατεστημένο το οποίο μπορεί να εμποδίσει την περιεκτική λύση. Τα ΜΟΕ είναι σημαντικά επειδή επηρεάζουν θετικά την ψυχολογική ατμόσφαιρα της περιεκτικής λύσης”, είπε.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι τα ΜΟΕ “έχουν μια ιδιότητα,  πρέπει να ειναι ισότιμα και ισορροπημένα, διαφορετικά ενώ αυξάνεται η εμπιστοσύνη της μιας πλευράς μπορεί να μειωθεί η εμπιστοσύνη της άλλης”.

“Τα μέτρα που λαμβάνονται αμοιβαία και ρίχνονται στο καλάθι, πρέπει να είναι σε ισότιμο βαθμό και σε ίση χρονική στιγμή. Σε αυτό το πλαίσιο εμείς το θέμα των Βαρωσίων πάντοντε το βλέπαμε ως μέρος της περιεκτικής λύσης, επειδή εκεί υπάρχουν και άλλα ζητήματα , όπως ζητήματα περιουσιακά.  Αλλά αν σε αυτό το ΜΟΕ υπάρξει κάτι παράλληλο, που να έχει την ίδια ιδιότητα, πρέπει να συζητηθεί σε ισότιμο βαθμό. Εάν με την επίσκεψη Μπάιντεν  συνδεθεί αυτό και μετατραπεί σε όρο, τότε δεν θα δημιουργηθεί η σωστή ατμόφαιρα. Ο κ. Μπάιντεν έρχεται στην Κύπρο για μια περιεκτική λύση. Δεν νομίζω ότι και ο ίδιος θα θεωρεί σωστό να επιμένει σε μια μόνο ατζέντα”, είπε ο Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι η τουρκική πλευρά εύχεται να στεφθεί με επιτυχία η επίσκεψη Μπάιντεν. “Η πόρτα της τουρκικής πλευράς είναι πάντοντε ανοιχτή σε τέτοιου είδους επισκέψεις”, είπε ο Τούρκος Υπουργός.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου είπε ότι με τον Τ/Κ ηγέτη συναντήθηκαν για να αξιολογήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και να συζητήσουν τα πιθανά προβλήματα στις διαπραγματεύσεις.

Ανέφερε ότι από Δεκέμβριο που ήταν η τελευταία επίσκεψή του στα κατεχόμενα μέχρι σήμερα , υπήρξαν τρεις σημαντικές εξελίξεις. Πρώτον, έπειτα από εκείνη την επίσκεψη υπήρξε συμφωνία για ένα κοινό ανακοινωθέν. Για πρώτη φορά, είπε, υπήρξε συμφωνία για ένα κείμενο μικρό, ουσιασικό και πολύ σημαντικό, δεν ήταν πολυσέλιδο  αλλά δίνει την ουσία του κυπριακού προβλήματος των τελευταίων 60 χρόνων.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου ευχαρίστησε γι αυτή την επιτυχία τόσο την Ε/Κ και την Τ/κ πλευρά, όσο και τις ΗΠΑ αλλά και όλες τις πλευρές που συνέβαλαν. “Αυτή στιγμή είναι ένα κείμενο προς αναφορά για τις διαπραγματεύσεις και θα ρίξει φως στις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν”, είπε ο Αχμέτ Νταβούτογλου .

Η δεύτερη σημαντική εξέλιξη, είπε,  είναι η έναρξη των διαπραγματεύσεων στις 11 Φεβρουραρίου μέσα σε ένα θετικό κλίμα, ωστόσο πρόσθεσε ότι σφαλώς το επιθυμητό είναι να υπάρχουν πιο συχνές συναντήσεις των ηγετών. Η τρίτη σημαντική εξέλιξη, σύμφωνα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ,  είναι η αύξηση του διεθνούς ενδιαφέροντος.

Όπως είπε, υπάρχει μια ισχυρή θέληση του διεθνούς παράγοντα για λύση του Κυπριακού. Ευχαρίστησε και τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας για την συμβολή του,  ώστε να πραγματοιποιηθούν οι `χιαστές` επισκέψεις σε Ελλάδα και Τουρκία των διαπραγματευτών.  Υπήρξαν και επισκέψεις από τη διεθνή κοινότητα και την ΕΕ είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

“Η επίσκεψη στην Κύπρο την ερχόμενη εβδομάδα του  Αντιπρόεδρου των ΗΠΑ Μπάιντεν είναι ένα άλλο δείγμα διεθνούς ενδιαφέροντος. Για μας είναι πολύ θετικό και σημαντικό βήμα. Θα δημιουργηθεί ένα ελπιδοφόρο μεμέντουμ με την επίσκεψη Μπάιντεν , ο οποίος θα έχει επαφές ισότιμα και με τις δύο πλευρές ενθαρρύνοντάς τις για λύση. Περιμένουμε να ενθαρρύνει τις δύο πλευρές και να κάνει προσπάθειες για να υπάρξει το συντομόντερο περιεκτική λύση στο Κυπριακό”, είπε ο Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι αυτό που τον ικανοποίησε από το σημερινό γεύμα εργασίας  στα κατεχόμενα, στο οποίο συμμετείχαν και οι  αρχηγοί των κομμάτων είναι ότι παρόλο που είναι πολιτικοί αντίπαλοι, στο θέμα της λύσης του Κυπριακού υπάρχει `εθνική ομοφωνία`.

“Ελπίζουμε και στην Ε/κ πλευρά να υπάρξει παρόμοια εθνική ομοφωνία. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Σήμερα είδα ότι συμφωνούν και στο θέμα της επιτάχυνσης των διαπραγματεύσεων. Ήρθε η ώρα να τελειώσει αυτή η κρίση ,που κρατά μισό αιώνα. Αντί να επιβραδύνουμε τις διαπραγματεύσεις, αντί να πνιγόμαστε στις τεχνικές λεπτομέρειες είναι σημαντικό να εντατικοποιηθούν οι συναντήσεις των ηγετών. Η ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο περνάει από την περιεκτική λύση στο Κυπριακό”, είπε ο Τούρκος Υπουργός.

Από την πλευρά του ο Τ/Κ ηγέτης χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συνάντηση με τον Τούρκο ΥΠΕΞ στην οποία συμμετείχαν και οι αρχηγοί των Τ/Κ κομμάτων.

“Εμείς ώς Τ/κ πλευρά κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υπάρξει περιεκτική λύση του Κυπριακού”, είπε ο Ντερβίς Έρογλου, προσθέτοντας ότι δίνουν μεγάλη σημασία στο να συνεχίσουν οι διαπραγματεύσεις από εκεί που έμειναν και στην παραμονή των προσεγγίσεων που επιτεύχθηκαν στο παρελθόν.  Μια από τις βασικές αρχές της Τ/κ πλευράς, συνέχισε, είναι η πιστή παραμονή στις παραμέτρους του ΟΗΕ. Εξέφρασε ικανοποίηση για το αυξημένο ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας για το Κυπριακό παρά τις διεθείς κρισεις, όπως είπε.

Για την επίσκεψη Μπάιντεν είπε ότι αναμένουν οι διαπραγματεύσεις με αυτή την επίσκεψη να πάρουν ώθηση και θέλουν να υπάρξει σύντομα λύση στο Κυπριακό, η οποία να είναι μονιμη και βιώσιμη.

Ο Ντερβίς Έρογλου άφησε αιχμές εναντίον του Προέδρου Αναστασιάδη λέγοντας ότι “προκαλεί σκέψεις το γεγονός ότι  δεν μπορούν να πάρουν μια ημερομηνία για την επόμενη συνάντηση των ηγετών”.

Ο Τ/Κ ηγέτης είπε ότι από την αρχή πρότειναν τον δικό τους οδικό χάρτη στην απέναντι πλευρά και επίσης υπέβαλαν απτές προτάσεις, αλλά αυτά είναι δυνατά, όπως είπε, μόνο αν η απέναντι πλευρά τα δεχτεί.

“Αν θέλουμε να υπάρξει αποτέλεσμα πρέπει να επικεντρωθούμε στις διαπραγματεύσεις και να τελειώσουμε το συντομότερο με αυτό το θέμα με ένα οδικό χάρτη που θα συμφωνήσουν οι δύο πλευρές  . Εάν η Ε/Κ πλευρά είναι έτοιμοι εμείς είμαστε έτοιμοι”, είπε ο Ντερβίς Έρογλου.

“Εμείς ως Τ/Κ μαζί με την Τουρκία θέλουμε να κάνουμε τα αναγκαία βήματα και να θάψουμε το Κυπριακό στην ιστορία”, κατέληξε ο Ντερβίς Έρογλου.

ΠΗΓΗ: ΑΝΝΑ ΑΝΔΡΕΟΥ, ΚΥΠΕ, CNA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: