Νέα συνομιλία Κέρι – Λαβρόφ και νέα διαφωνία για την κρίση της Ουκρανίας




Οι σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας είναι πλέον στον πάτο, μετά τη νέα διαφωνία των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών. Οι δύο υπουργοί συνομίλησαν σήμερα μέσα σε κλίμα καχυποψίας, απόλυτης έλλειψης εμπιστοσύνης και διαφωνιών.

Ο κ. Κέρι ζήτησε από τον κ. Λαβρόφ να σταματήσει η Μόσχα να υποστηρίζει τους Ρώσους αυτονομιστές, να αποσύρει δημόσια την στήριξή της και να φροντίσει ώστε να εγκαταλειφθούν τα δημόσια κτίρια από τους αυτονομιστές. Ο κ. Λαβρόφ απάντησε ότι η Ρωσία δεν  τουςελέγχει και ζήτησε από την πλευρά του να σταματήσει η Ουάσιγκτον να ενθαρρύνει την επιθετικότητα των Ουκρανών.

Ο κ. Κέρι εξέφρασε την ικανοποίηση του για την απελευθέρωση των παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη και είπε στο συνομιλητή του ότι η απελευθέρωση είναι δείγμα της επιρροής της Ρωσίας. Είναι μία πρόοδος, τόνισε, αλλά πρέπει να γίνουν ακόμα πάρα πολλά για να μειωθεί η ένταση.

Ο κ. Κέρι είπε στο Ρώσο ομόλογο του ότι εάν συνεχιστεί η επέμβαση της Μόσχας στις εσωτερικές υποθέσεις της Ουκρανίας και εάν εκτροχιαστεί η διαδικασία των εκλογών, που θα γίνουν στις 25 Μαίου, τότε ο Πρόεδρος Ομπάμα θα ανακοινώσει νέες πιό σκληρές κυρώσεις.  Ο Αμερικανός υπουργός είπε στον κ. Λαβρόφ ότι υποστηρίζετε αυτούς που δεν επιθυμούν τη διεξαγωγή των εκλογών. Ο κ. Λαβρόφ φέρεται να απάντησε ότι το κλίμα που έχει δημιουργηθεί είναι απαγορευτικό για τις εκλογές.

Σύμφωνα με τον κ. Κέρι, οι δύο υπουργοί συζήτησαν και τρόπους αποκλιμάκωσης και συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή. Αλλά είναι σίγουρο πως τα μέτρα που ζητά η μία πλευρά από την άλλη απέχουν χιλιόμετρα μακρυά.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ο Σεργκέι Λαβρόφ είπε στον ομόλογό του των Ηνωμένων Πολιτειών ότι η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να χρησιμοποιήσει την επιρροή που διαθέτει στη μεταβατική κυβέρνηση του Κιέβου προκειμένου αυτή να σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

Ο Λαβρόφ είπε επίσης ότι είναι σημαντικό ο διαμεσολαβητικός ρόλος τον οποίο διαδραματίζει ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη να ενταθεί ώστε να εξασφαλιστεί ότι το Κίεβο θα εφαρμόσει την διακήρυξη της Γενεύης για την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ουκρανία.

Πιθανότητες για αυτό υπάρχουν ακόμη», ανέφερε η ανακοίνωση της ρωσικής διπλωματίας, προϋποτιθεμένου πως όλες οι περιφέρειες της Ουκρανίας θα εκπροσωπούνται σε έναν εθνικό διάλογο με αντικείμενο την τροποποίηση του Συντάγματος και προϋποτιθεμένου ότι οι «τρομοκράτες» της οργάνωσης Δεξιός Τομέας θα χαλιναγωγηθούν.

ΠΗΓΗ: State Department, REUTERS, AFP, ANA-MPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: