ΜΟΕ για να σωθεί η παρτίδα – Ο ΟΗΕ διαπιστώνει μεγάλες διαφορές, ελπίζει σε διαφοροποιήσεις




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, www.philenews.com, www.mignatiou.com

ΤΑ Ηνωμένα Έθνη, έχοντας ενώπιον τους όλα τα δεδομένα των συζητηθέντων στη διαδικασία των συνομιλιών, αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές στις εκατέρωθεν θέσεις. Θεωρούν, ωστόσο, ότι ενδεχομένως να υπάρξουν διαφοροποιήσεις κατά τη νέα φάση των διαπραγματεύσεων, που αρχίζει σήμερα, χωρίς αυτό να στηρίζεται σε κάποιες εκτιμήσεις με βάση ενδείξεις.

Ο Βοηθός Γ.Γ. του ΟΗΕ, Τζέφρι Φέλτμαν, που είχε χθες διαδοχικές επαφές στο νησί, έδειξε να συμμερίζεται τη θέση που διατύπωσε κατά τη συνάντησής τους, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για την υιοθέτηση ΜΟΕ, για να μην χαθεί το μομέντουμ ενώ ο Διεθνής Οργανισμός αντιμετωπίζει θετικά την ουσιαστική εμπλοκή της Ε.Ε. στη διαδικασία. Στη συνάντησή τους, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η τουρκική πλευρά κινείται εκτός των συμφωνηθέντων του κοινού ανακοινωθέντος.

Για παράδειγμα, όπως του ανέφερε, η τ/κ πλευρά θέλει να συζητήσει το κατάλοιπον εξουσίας, χωρίς να συμφωνηθούν οι εξουσίες της κεντρικής κυβέρνησης. Περαιτέρω, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε σε κινήσεις της τουρκικής πλευράς που δυναμιτίζουν τις συνομιλίες. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στη ρηματική διακοίνωση της Άγκυρας που κατέθεσε στον ΟΗΕ για καθορισμό υφαλοκρηπίδας μεταξύ των ακτών της Τουρκίας και των κατεχομένων. Επίσης, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι για να εκδώσει Κύπριος βίζα εισόδου στην Τουρκία, πρέπει να αποδεκτή πως δεν υπάρχει Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά «ε/κ διοίκηση της νότιας Κύπρου».

Ο κ. Φέλτμαν, που μετά την Κύπρο μεταβαίνει σε Μόσχα και Κίεβο, ανέφερε στους συνομιλητές του ότι για να εμπλακεί προσωπικά ο Γενικός Γραμματέας στο Κυπριακό, πρέπει να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος. Χθες συναντήθηκε διαδοχικά με τον Έρογλου, τον υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη και τους δυο διαπραγματευτές. Θα συναντούσε και τον λεγόμενο υπεξ του ψευδοκράτους Οζντίλ Ναμί.

Σήμερα το πρωί θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων. Οι δυο διαπραγματευτές, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Κουντρέτ Οζερσάι, θα συζητήσουν για αρχή, το περιουσιακό και οι δημόσιες υπηρεσίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Την αναλογία, δηλαδή,  των δημοσίων υπαλλήλων, πώς θα δημιουργηθεί και κυρίως πώς θα λαμβάνει αποφάσεις η υψηλόβαθμη δημόσια υπηρεσία.

Σύμφωνα με τον Κουντρέτ Οζερσάι, θα υπάρξει διαπραγμάτευση και για τις ομοσπονδιακές αρμοδιότητες, θέμα που είχε έρθει στην ατζέντα και στο παρελθόν. Η τ/κ πλευρά, ανέφερε ο αξιωματούχος του κατοχικού καθεστώτος, ξεκαθάρισε ταυτόχρονα από πολύ πριν ότι θέλει να διαπραγματευτεί το θέμα των διεθνών σχέσεων της ομοσπονδίας. «Ωστόσο επειδή η ε/κ πλευρά είπε ότι δεν είχε προετοιμαστεί γι` αυτό θέλησε να αφήσει το θέμα εκτός ώστε να το συζητήσουμε σε περαιτέρω στάδιο και το είχαμε αποδεχτεί».

Ο ΒΑΝ ΝΟΥΦΕΛ ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΕΙ

Ο Πιέτερ Βαν Νούφελ, Εκπρόσωπος του Προέδρου της Κομισιόν για το Κυπριακό, αναμένεται σήμερα στο νησί και αύριο θα συναντηθεί με τους δύο διαπραγματευτές. Με την κάθοδο του στο νησί, θα ξεκαθαρίσει σε κάποιο βαθμό και ο τρόπος εμπλοκής της Ένωσης στη διαδικασία.

ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΣΥΜΦΩΝΗΘΕΝΤΩΝ

Ο κατοχικός ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου δήλωσε πως στο Κοινό Ανακοινωθέν περιλαμβάνονται σημεία που αφορούν περισσότερο στη Διακυβέρνηση και την Κατανομή Εξουσιών. Δεν γίνεται, είπε,  αναφορά στο εδαφικό, σε θέματα ιδιοκτησίας και ασφάλειας, θέματα στα οποία υπήρξαν ήδη συγκλίσεις – όπως υποστήριξε – συμφωνίες και προτάσεις οι οποίες δεν πρέπει να αγνοηθούν, διαφορετικά οι συνομιλίες θα κρατήσουν χρόνια.

Είπε επίσης ότι ενημέρωσε το κ. Φέλτμαν ότι πρότεινα όπως οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων πραγματοποιήσουν συνάντηση για να εγκρίνουν την κάθε συμφωνία στην οποία φτάνουν οι διαπραγματεύσεις και ότι περιμένουν ο Ανδρέας Μαυρογιάννης να ενημερώσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για αυτή τους την πρόταση.

ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝΤΟΣ

Τα Ηνωμένα Εθνη συμμερίζονται απόλυτα τη θέση όπως οι όποιες προτάσεις υποβάλλονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι εντός του πλαισίου του κοινού ανακοινωθέντος δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης. Παράλληλα είπε ότι στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Βοηθό Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Τζέφρι Φέλντμαν, συμφωνήθηκε η ανάγκη όπως προωθηθούν και υιοθετηθούν τολμηρά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Πρόσθεσε ότι “συμφωνήθηκε η ανάγκη αποφυγής δηλώσεων και ενεργειών που δυσχεραίνουν το κλίμα των διαπραγματεύσεων και σε αυτό το πλαίσιο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες ενέργειες.

Β. ΓΓ ΟΗΕ: Φραστικό ολίσθημα σήμανε συναγερμό – Υπήρξε «διορθωτική δήλωση»

Η αναφορά του Βοηθού Γ.Γ. του ΟΗΕ, Τζέφρι Φέλτμαν σε «δυο λαούς» στην Κύπρο, σήμανε συναγερμό και ξεκίνησε ένα έντονο παρασκήνιο για διορθωτικές δηλώσεις. Ο κ. Φέλτμαν, μιλώντας μετά τη συνάντηση με τον Έρογλου, εξέφρασε την ισχυρή δέσμευση του ΓΓ του ΟΗΕ να χρησιμοποιήσει τις καλές του υπηρεσίες ώστε να βοηθήσει “τους δύο ηγέτες και τους δύο λαούς” (the two leaders and two peoples) να βρουν μια συνολική λύση σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου.

Μόλις μεταδόθηκαν οι δηλώσεις, υπήρξε επικοινωνία της κυβέρνησης με αξιωματούχους του ΟΗΕ, οι οποίοι ήταν καθησυχαστικοί. Μετά τον Έρογλου, η επόμενη συνάντηση του Β.Γ.Γ. του ΟΗΕ, ήταν με τον υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη. Ο κ. Κασουλίδης ήγηρε προς τον κ. Φέλτμαν και το θέμα της δήλωσης στην οποία προέβη ο τελευταίος με το πέρας της συνάντησής του με τον κατοχικό  ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, στην οποία αναφέρθηκε σε «δύο λαούς».

Ο κ. Φέλτμαν ζήτησε όπως η συγκεκριμένη δήλωση μη εκληφθεί ως κάτι το εσκεμμένο, αλλά ως lapsus lingue, τονίζοντας ότι πρόθεσή του ήταν να μιλήσει για δύο ηγέτες και δύο πλευρές.  Σημείωσε ότι με την ολοκλήρωση των επαφών του κ. Feltman ο ΟΗΕ θα προβεί στην έκδοση ανακοίνωσης, στην οποία θα χρησιμοποιείται η ορθή ορολογία και ως εκ τούτου, το θέμα θεωρείται λήξαν, αναφέρει η ανακοίνωση.

Στην ανακοίνωση του ΟΗΕ, σημειώνεται ότι ο κ. Φέλντμαν «επανέλαβε την ετοιμότητα των Ηνωμένων Εθνών να συνεχίσουν να στηρίζουν τις δύο πλευρές στις προσπάθειες τους για επίτευξη μιας συνολικής λύσης». Με αυτή την αναφορά θεωρείται ότι υπήρξε διόρθωση ενώ  «διαβίβασε στους δύο ηγέτες τη συνεχιζόμενη προσωπική εστίαση του Γενικού Γραμματέα στη διαδικασία, αναγνωρίζοντας την ιστορική σημασία της Κοινής Δήλωσης και υπογραμμίζοντας την ανάγκη να διατηρηθεί η δυναμική στις συνομιλίες».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: