Μείζον πρόβλημα στην Ελλάδα η μικροβιακή αντοχή και οι νοσοκομειακές λοιμώξεις




Παγκόσμιος «πρωταθλητής» στη μικροβιακή αντοχή και τις νοσοκομειακές λοιμώξεις, είναι δυστυχώς η Ελλάδα, ως αποτέλεσμα της αλόγιστης χρήσης αντιβιοτικών, με συνέπεια «ασθενείς να πεθαίνουν από πολυανθεκτικά μικρόβια χωρίς να μπορούμε να κάνουμε τίποτε για την αντιμετώπισή τους», ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο καθηγητής παθολογίας, διευθυντής της Ε’ Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» και πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, Αθανάσιος Σκουτέλης.

Η συνέντευξη δόθηκε με αφορμή τη διοργάνωση του 40ού Ετήσιου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών (ΙΕΑ) που θα πραγματοποιηθεί 14-17 Μαΐου. Όπως επισήμανε ο καθηγητής, η Ελλάδα έχει φτάσει αρκετές φορές στο «παρά πέντε» για «την έκδοση ταξιδιωτικής οδηγίας, δηλαδή απαγόρευσης διακομιδής Ελλήνων ασθενών σε νοσοκομεία άλλων χωρών, ακριβώς για να αποφευχθεί η διασπορά αυτών των μικροβίων».

Η επιστημονική κοινότητα τις τελευταίες δεκαετίες έχει επισημάνει το πρόβλημα και έχει προτείνει λύσεις, ωστόσο, όπως είπε ο κ. Σκουτέλης, τα μέτρα, που έχουν ληφθεί από την Πολιτεία είναι μέχρι στιγμής, «αποσπασματικά και ατελέσφορα».

Τελευταία, πάντως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας προσπαθεί να καταστήσει τη μικροβιακή αντοχή και τις νοσοκομειακές λοιμώξεις ευθύνη του διοικητικού και ιατρικού μηχανισμού του κάθε νοσοκομείου, και, όπως είπε ο καθηγητής, «μέλλει να αποδειχθεί η εφαρμογή αλλά και η αποτελεσματικότητα αυτών των μέτρων».

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα συζητηθούν επίσης, το θέμα των γενόσημων φαρμάκων, η παιδική παχυσαρκία και θα υπάρξουν ανακοινώσεις και για τα θεραπευτικά πρωτόκολλα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα επιδημιολογικής μελέτης, που έγινε στο πλαίσιο του «Εθνικού σχεδίου δράσης για την Δημόσια Υγεία – Αποτύπωση, Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Παιδικής Παχυσαρκίας», το ποσοστό των παχύσαρκων παιδιών ανέρχεται σε 9,4% και των υπέρβαρων σε 25%. Το υψηλότερο ποσοστό (40%) διαπιστώθηκε στις περιφέρειες Μακεδονίας και Ιονίων Νήσων.

Ως προστατευτικοί παράγοντες αναδεικνύονται η υψηλότερη εκπαίδευση της μητέρας και του πατέρα, η συστηματική λήψη πρωινού, η ενασχόληση της μητέρας με τη φροντίδα της διατροφής του παιδιού, η συμμετοχή του παιδιού σε οργανωμένη φυσική δραστηριότητα καθώς και το καθημερινό περπάτημα ή ποδηλασία.

Ως προδιαθεσικοί παράγοντες, σύμφωνα με όσα είπε η διευθύντρια στο Ενδοκρινολογικό Τμήμα-Τμήμα Αύξησης και Ανάπτυξης του Νοσοκομείου Παίδων «Π.& Α. Κυριακού», Ελπίδα Βλαχοπαπαδοπούλου, αναδεικνύονται η παχυσαρκία των γονέων, οι περισσότερες ώρες εργασίας της μητέρας, οι ώρες τηλεθέασης και η ύπαρξη τηλεόρασης στο δωμάτιο του παιδιού, η ενασχόληση της γιαγιάς με τη διατροφή του παιδιού, οι αυξημένες ώρες μελέτης, καθώς και η απουσία φυσικής δραστηριότητας.

Πηγή: ANA-MPA, Φωτογραφία: Ethnos.gr

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: