Μειώνεται η ζήτηση κρατικών ομολόγων λόγω Ευρωεκλογών




Με αφορμή τη μέχρι πρότινος ανανεωμένη ζήτηση των ομολόγων των κ-μ στην περιφέρεια της ευρωζώνης, άρθρο του Matt Clinch στην ηλεκτρονική έκδοση του CNBC με τίτλο «What next for European bonds?», επισημαίνει ότι η εν λόγω ζήτηση μειώθηκε απότομα κατά το ήμισυ την περασμένη εβδομάδα, λόγω της ανησυχίας των επενδυτών για την οικονομία της ευρωζώνης, την πολιτική που ακολουθεί η ΕΚΤ και τις επερχόμενες εκλογές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι εξτρεμιστικά και αντιευρωπαϊκά κόμματα έχουν αυξήσει τη δύναμή τους την τελευταία πενταετία μετά τις τελευταίες ευρωεκλογές και ότι η εύθραυστη κυβέρνηση συνασπισμού στην Ελλάδα μοιάζει ευάλωτη, με πιθανή τη διεξαγωγή πρόωρων εθνικών εκλογών. Όπως μάλιστα δήλωσε χαρακτηριστικά ο αναλυτής αγορών MarshallGittle, της IronFX, εάν «η ψήφος διαμαρτυρίας (σ.σ. των Ευρωπαίων πολιτών) έχει ως αποτέλεσμα την άρση στήριξης από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τα μέτρα λιτότητας και τις μεταρρυθμίσεις, τότε ενδέχεται να δούμε εκροές επενδυτών τόσο από τα ομόλογα της ευρωζώνης, όσο και από τις χρηματιστηριακές αγορές, καθώς επίσης μια ανάκαμψη των ασφαλίστρων κινδύνου στο ευρώ».

Ωστόσο, υποστηρίζει ο Clinch, υπάρχει ένας ενδεχόμενος σωτήρας υπό τη μορφή δράσης της ΕΚΤ στον ορίζοντα, καθώς ο Πρόεδρος της Τράπεζας, MarioDraghi, αναμένεται να ανακοινώσει νέες πολιτικές στις 5 Ιουνίου για να αντιμετωπιστεί ο αποπληθωρισμός, σε μια συνέντευξη τύπου που ίσως να είναι η πιο πολυσυζητημένη μετά την ομιλία του το 2012, όπου ο κ. Draghiείχε κάνει λόγο για λήψη «κάθε αναγκαίου δυνατού μέτρου».

http://www.cnbc.com/id/101692628

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται η Andrea Wong σε άρθρο της στην ηλεκτρονική έκδοση του BLOOMBERG, με τίτλο «Dollar Rises With U.S. Yields Before Fed Minutes; Pound Climbs», όπου προβάλλεται μεταξύ άλλων η άποψη του Richard Franulovich, επικεφαλής στρατηγικού αναλυτή στην εδρεύουσα στη Ν. Υόρκη Westpac Banking Corp. ότι «αυτό που θα πρέπει να εξετάσουμε στο πλαίσιο των ευρωεκλογών είναι η Ελλάδα, καθώς εκεί προσβλέπουν στην αναθεώρηση των μέτρων λιτότητας».

Σημειώνεται επίσης ότι ο επικεφαλής του κυριότερου κόμματος της ελληνικής αντιπολίτευσης, Α. Τσίπρας, έχει χαρακτηρίσει τις ευρωεκλογές ως «δημοψήφισμα», καθώς αναζητά στήριξη σε σχέδια ανατροπής των μέτρων λιτότητας, που συνδέονται με το δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας ύψους €240 δις.

http://www.bloomberg.com/news/2014-05-21/dollar-rises-with-u-s-yields-before-fed-minutes-pound-climbs.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: