Μήνυμα Ομπάμα στη Μόσχα: Θα μεταβεί στην Πολωνία πριν από την σύνοδο των G7




Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα θα μεταβεί στην Πολωνία τον Ιούνιο, στο πλαίσιο των εν εξελίξει διαβουλεύσεων των Ηνωμένων Πολιτειών με τους συμμάχους τους, δήλωσε ο εκπρόσωπός του Λευκού Οίκου την Τετάρτη.

Στη Βαρσοβία, ο Ομπάμα θα πραγματοποιήσει διμερείς συναντήσεις και θα συμμετάσχει με άλλους ηγέτες στον εορτασμό της Ημέρα της Ελευθερίας, που σηματοδοτεί την 25η επέτειο της απομάκρυνσης της Πολωνίας από τον κομμουνισμό, δήλωσε ο Τζέι Κάρνει.

Ο Ομπάμα θα μεταβεί κατόπιν στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο των ηγετών της Ομάδας των G-7 το διήμερο 4 και 5 Ιουνίου. Η συνάντηση μετατέθηκε και θα γίνει στις Βρυξέλλες, αφότου οι ηγέτες της G-7 συμφώνησαν να ακυρώσουν τη σύνοδο κορυφής της G-8 στο Σότσι λόγω της προσάρτησης της χερσονήσου Κριμαίας από τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Οι ηγέτες της G-7 θα συζητήσουν τις κοινές οικονομικές προσπάθειες, θέματα ασφάλειας, ενώ στην ατζέντα θα υπάρξει η ανάπτυξη και το θέμα της Ουκρανίας. Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών στη συνέχεια θα μεταβεί στη Γαλλία για να συμμετάσχει στους εορτασμούς της 70ης επετείου της D-Day στις 6 Ιουνίου.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: O πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα θα επισκεφθεί την Πολωνία τον Ιούνιο, στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής περιοδείας του, ανακοίνωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν. «Είμαι ευτυχής να ανακοινώσω ότι τον Ιούνιο, ο πρόεδρος Ομπάμα θα επιστρέψει στην Ευρώπη. Θα επισκεφθεί την Πολωνία για την 25η επέτειο διεξαγωγής δημοκρατικών εκλογών, των πρώτων μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα» εξήγησε ο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας ενώπιον της ομάδας προβληματισμού «Ατλαντικό Συμβούλιο» στην Ουάσιγκτον.

Η επίσκεψη Ομπάμα στην Πολωνία, που εξήλθε από τη σφαίρα επιρροής της Μόσχας για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ μετά την πτώση του λεγόμενου Σιδηρού Παραπετάσματος, θα γίνει εν μέσω των προσπαθειών της Ουάσιγκτον να καθησυχάσει τους συμμάχους της μεσούσης της ουκρανικής κρίσης.

Στο πλαίσιο αυτής της περιοδείας, ο πρόεδρος θα επισκεφθεί τη Γαλλία με ευκαιρία την 70ή επέτειο της Απόβασης στη Νορμανδία, όπως και το Βέλγιο για τη Σύνοδο της G7, της Ομάδας των Επτά περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών. Οι επισκέψεις αυτές επισημοποιήθηκαν τους τελευταίους μήνες.

Ο Ομπάμα, ο οποίος ήδη επισκέφθηκε την Ευρώπη (την Ολλανδία, το Βέλγιο και την Ιταλία) στα τέλη Μαρτίου, θα επιστρέψει εξάλλου το Σεπτέμβριο στη Γηραιά Ήπειρο για την διεξαγωγή μιας Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Βρετανία.

Η Σύνοδος Κορυφής της G7 στις Βρυξέλλες αποφασίστηκε σε αντικατάσταση εκείνης της G8 που είχε αρχικά προγραμματισθεί να γίνει στο Σότσι (Ρωσία) μετά τον ντε φάκτο αποκλεισμό της Μόσχας από το κλαμπ των μεγάλων δυνάμεων ως αντίποινα για την επέμβασή της στην Ουκρανίας και κυρίως την προσάρτηση της Κριμαίας.

ΠΗΓΗ: ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, DPA, ANA-MPA

PHOTO: Carolina Garcia Delfin, 94, a Filipina nurse who fought in the resistance against Japanese forces during World War II, kisses President Barack Obama after he mentioned her in his remarks to American and Philippine troops at Fort Bonifacio in Manila, Philippines, April 29, 2014.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: