Ένας βρετανός τουρίστας τραυματίστηκε ελαφρά στο αεροδρόμιο της Λήμνου, καθώς κατά τη διάρκεια του σεισμού των 6,3 βαθμών κατέπεσε τμήμα ψευδοροφής.
Όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ – ΜΠΕ από το τμήμα των επειγόντων στο νοσοκομείο της Λήμνου, “το συμβάν αντιμετωπίστηκε από το γιατρό του αεροδρομίου”.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο νοσοκομείο μεταφέρθηκαν με θλαστικά τραύματα μια μητέρα και το παιδί της από το χωριό Κορνός, που κατά τη διάρκεια του σεισμού προσπάθησαν να προστατευθούν κάτω από ένα τραπέζι.
Το νοσοκομείο δεν αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω του σεισμού, αν και κατά τη διάρκεια της δόνησης έγινε πρόσκαιρη διακοπή της ηλεκτροδότησής του, πρόβλημα που τώρα έχει αποκατασταθεί.
Στα 6,3 Ρίχτερ τοποθετεί τελικά το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο τον ισχυρότατο σεισμό που σημειώθηκε στις 12.25 το πρωί του Σαββάτου στο βορειανατολικό Αιγαίο, στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης.
Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στα 20 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Σαμοθράκης.
Η δόνηση είχε μακρά διάρκεια και μικρό εστιακό βάθος (μόλις 5 χιλιομέτρων), έγινε δε αισθητή σε ολόκληρη την Βόρειο Ελλάδα, τη Θεσσαλία αλλά και την Αττική.
Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αλεξανδρούπολη, όπου μάλιστα υπήρξε πτώση του τηλεοπτικού σήματος, αλλά και στην Ξάνθη, τις Σέρρες, τη Δράμα και την Θεσσαλονίκη.
Στα 6,3 Ρίχτερ ανακοίνωσε επίσης τον σεισμό και ο τομέας Γεωφυσικής του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, ο διευθυντής του οποίου κ. Βασίλης Καρακώστας Διευθυντής ανέφερε: «Πρόκειτραι για σεισμό, που έγινε στο σύστημα της τάφρου του βορείου Αιγαίου, όπου έχουν σημειωθεί ισχυροί σεισμοί στο παρελθόν. Είναι η προς τα δυτικά προέκταση του ρήγματος της βόρειας Ανατολίας».
Ο ίδιος σημείωσε ότι «η πιθανότερη εκδοχή είναι ότι θα έχουμε μια μετασεισμική ακολουθία, που θα διαρκέσει για μερικές εβδομάδες. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα στοιχείο για να μπορέσει κανείς να εκτιμήσει αν μπορεί να γίνει μεγαλύτερος σεισμός το προσεχές διάστημα. Το θετικό για τους κατοίκους των νησιών της περιοχής είναι ότι ο σεισμός έγινε σε θαλάσσιο χώρο».
Σε δηλώσεις του, ο καθηγητής Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου κ. Κώστας Παπαζάχος ανέφερε: «Πρόκειται για ένα μεγάλο σεισμό, προερχόμενο από ένα γνωστό ρήγμα που αποτελεί προέκταση του ρήγματος της Ανατολίας, το οποίο είχε δώσει τον μεγάλο σεισμό του 1999 στη Νικομήδεια». Ο κ. Παπαζάχος εκτίμησε ότι θα υπάρξει πλούσια μετασεισμική ακολουθία στις επόμενες 48 ώρες, ενώ δεν απέκλεισε το τελικό μέγεθος του σεισμό να αναθεωρηθεί προς τα πάνω.
Σε επικοινωνία του «Εθνους» με το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, οι αξιωματικοί ανέφεραν ότι μέχρι τη 1.00 το μεσημέρι δεν είχαν αναφερθεί εκτεταμένες ζημιές στη Λήμνο ή κάποιο άλλο νησί του βορειανατολικού Αιγαίου.Οχήματα της πυροσβεσβεστικής έχουν βγει στους δρόμους για την πρώτη καταγραφή.
Σε ετοιμότητα ο Στρατός
Σε κατάσταση ετοιμότητας τέθηκε με εντολή του υπουργού Εθνικής ‘Αμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου ο μηχανισμός των Ενόπλων Δυνάμεων προκειμένου να παράσχει κάθε βοήθεια σε Σαμοθράκη και Λήμνο, εφ’ όσον αυτό ζητηθεί από τις αρμόδιες Αρχές.
Ταρακουνήθηκαν μέχρι και στη Σόφια
Αισθητός έγινε στη Σόφια καθώς και σε πόλεις της νότιας Βουλγαρίας ο ισχυρός που σημειώθηκε νοτιοδυτικά της Σαμοθράκης.Όπως ανέφερε ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωδαισίας της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών, καθηγητής Εμίλ Μπότεφ ο σεισμός εντάσσεται στην κανονική σεισμική δραστηριότητα του Βορείου Αιγαίου.
«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα στη φύση. Η προσωπική μου εκτίμηση, βάση της μακροχρόνιας εμπειρίας μου, είναι ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσει μεγαλύτερος σεισμός ενώ θα υπάρξουν χιλιάδες μετασεισμοί», ανέφερε ο κ . Μπότεφ. Ο σεισμός τρόμαξε τους κατοίκους της Σόφιας και των πόλεων Κίρτζαλι , Χάσκοβο και Μπλακόεβγκρατ οι κάτοικοι των οποίων βρήκαν πανικόβλητοι στους δρόμους.
ΠΗΓΗ: Έθνος (http://www.ethnos.gr), ΑΠΕ-ΜΠΕ