Μικρότερη ύφεση από την προβλεπόμενη αναμένει η τρόικα στην Κύπρο




Του ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΒΙΚΕΤΟΥ, ANA-MPA

Ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι απόλυτα ικανοποιημένη για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης της κυπριακής οικονομίας από την τρόικα, αναφέροντας ότι οι διεθνείς δανειστές της Κύπρου αναμένουν μικρότερη ύφεση φέτος από την αρχικά προβλεφθείσα.

Ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε ότι έχει επιβεβαιωθεί η πρόοδος σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας, όπως η μεταρρύθμιση, η εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού τομέα και ο έλεγχος των δημοσιονομικών και πρόσθεσε πως παραμένει σταθερή η πρόβλεψη για θετικό ρυθμό ανάπτυξης το 2015.

Επίσης είπε ότι η φετινή ύφεση θα είναι 4,2 %, αντί 4,8%, όπως προέβλεπαν οι αρχικές αναλύσεις.

Σημείωσε ότι δεν υπάρχουν μεταβολές στα χρονοδιαγράμματα όσον αφορά την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

«Η μόνη η οποία υπάρχει είναι η μετάθεση του χρονοδιαγράμματος για την πρώτη κατοικία, ώστε να ενισχυθεί το πλαίσιο με την ψήφιση της νομοθεσίας περί αφερεγγυότητας δανειοληπτών», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Στο πλαίσιο τη τέταρτης αξιολόγησης υλοποιήθηκε και η δέσμευση της Λευκωσίας για αλλαγή της σύνθεσης της Αρχής Εξυγίανσης, ώστε να αποτελείται πλέον, από την διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και τους δύο εκτελεστικούς διοικητικούς συμβούλους.

Ουσιαστικές αλλαγές υπήρξαν στο Γενικό Σχέδιο Υγείας, χωρίς ωστόσο να διαφοροποιούνται τα χρονοδιαγράμματα εφαρμογής του. Τα νοσηλευτήρια θα έχουν διοικητική και επιστημονική αυτονομία και θα έχουν την ευθύνη να διαχειριστούν σωστά τον προϋπολογισμό τους.

Με την τέταρτη επικαιροποίηση του προγράμματος προσαρμογής ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ύψους 885 εκατομμυρίων ευρώ, στο Γιούρογκρουπ στις 19 Ιουνίου.

Η τέταρτη δόση θα αξιοποιηθεί εν μέρει για την αναχρηματοδότηση μέρους του δημοσίου χρέους το οποίο λήγει.

Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι η οικονομική βοήθεια από τους διεθνείς πιστωτές μας δεν είναι σε θέση να καλύψει όλες τις λήξεις δημοσίου χρέους και πρόσθεσε πως αυτό αποτελεί απάντηση στο ερώτημα γιατί η κυβέρνηση αναζήτησε άλλες πηγές δανεισμού, πέραν της οικονομικής βοήθειας της Τρόικας.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: