Τα μή εξυπηρετούμενα δάνεια, και η ανάκαμψη




Η Alpha Bank, η τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα από πλευράς περιουσιακών στοιχείων, ανακοίνωσε χθες ότι οδεύει προς ανάκαμψη εν μέσω ενδείξεων ότι μειώθηκε η ροή των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο ισοζύγιό της και παρά τις αναφορές για συνολικές απώλειες κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Αυτό επισημαίνει ο Alkman Granitsas σε ανταπόκριση από την Αθήνα στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «Greece’s Alpha Bank Inches Toward Recovery». Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε σε ανακοίνωση ο δ/νων σύμβουλος Δημήτριος Μαντζούνης «η απόδοση της τράπεζας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2014 επιβεβαιώνει την πορεία ανάκαμψής μας».

Ωστόσο, μετά από έξι χρόνια οικονομικής ύφεσης, μια απότομη πτώση στις τιμές των ακινήτων και με δεκάδες χιλιάδες ατομικά και εταιρικά δάνεια στο ‘κόκκινο’, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα διαθέτει άνω των €70 δις σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ποσό που αντιστοιχεί στο 1/3 του ετήσιου ΑΕΠ της χώρας.

Για την αναδιάρθρωση των εν λόγω δανείων, δηλώνουν οι τραπεζίτες, θα απαιτηθούν μήνες, αν όχι χρόνια, δυσχεραίνοντας με τον τρόπο αυτό την ικανότητα των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν την οικονομική ανάκαμψη. Παρ΄όλα αυτά, ανώτατος αξιωματούχος της Alpha Βank δήλωσε ότι σε μια κυλιόμενη, 12μηνη βάση, η ροή των νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώθηκε κατά 70% και ότι ο επιβραδυνθείς σχηματισμός μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι εμφανής στα αποτελέσματα του α ΄τριμήνου.

http://online.wsj.com/articles/greeces-alpha-bank-inches-toward-recovery-1401378036

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: