Μέρκελ : “Λυπηρή” η άνοδος ακροδεξιών και λαϊκιστών




Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι εξεπλάγη και απογοητεύθηκε από την δύναμη ορισμένων ακροδεξιών και λαϊκιστικών κομμάτων στις χθεσινές εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο.

“Είναι αξιοσημείωτο και λυπηρό”, δήλωσε η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Βερολίνο.

Ευρωσκεπτικιστές εθνικιστές σημείωσαν εντυπωσιακές εκλογικές νίκες χθες, Κυριακή, στη Γαλλία και τη Βρετανία, καθώς οι επικριτές της ΕΕ υπερδιπλασίασαν τις έδρες τους σε μια ψήφο διαμαρτυρίας κατά της λιτότητας και της ανεργίας.

Η καγκελάριος εξέφρασε ωστόσο και την ικανοποίησή της για το “σταθερό αποτέλεσμα” που έφεραν οι συντηρητικοί στις ευρωεκλογές.

Χαιρετίζοντας “την καλή εκστρατεία” που διεξήχθη με επικεφαλής του ψηφοδελτίου, τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, η οποία επέτρεψε στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) να γίνει η πρώτη πολιτική δύναμη στην Ευρώπη, η Μέρκελ δήλωσε πως πρέπει τώρα να διεξαχθούν “συζητήσεις” για να διορισθεί ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Με το Die PARTEI, η Γερμανία στέλνει έναν κωμικό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Η κατάργηση του ελάχιστου ποσοστού για την εκλογή ευρωβουλευτών στη Γερμανία επέτρεψε στο γερμανικό σατιρικό κόμμα Die PARTEI (Ντι παρτάι, το κόμμα) να κερδίσει μια έδρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παρόλο που ο ηγέτης του προετοιμάζει ήδη την παραίτησή του.

Ήταν αρκετές 184.525 ψήφοι, δηλαδή το 0,6% των καταμετρημένων ψηφοδελτίων, για να μπορέσει ο 49χρονος χιουμορίστας Μάρτιν Ζόνεμπορν να κερδίσει μια έδρα ευρωβουλευτή.

Πρώην αρχισυντάκτης της σατιρικής εφημερίδας Titanic, ο Ζόνεμπορν, ο οποίος συμμετέχει στο “Χόιτε Σόου”, μια δημοφιλή εκπομπή του δημόσιου γερμανικού τηλεοπτικού δικτύου ZDF που σατιρίζει κάθε εβδομάδα την επικαιρότητα, ίδρυσε το Die PARTEI πριν από δέκα χρόνια. Το ακρωνύμιο σημαίνει “Κόμμα για την εργασία, το κράτος δικαίου, την προστασία των ζώων και τη λαϊκή πρωτοβουλία”, παρόλο που είναι σαφές ότι δεν υπερασπίζεται καμιά απ’ αυτές τις αξίες.

Το Die PARTEI βάσισε την εκστρατεία του για τις ευρωεκλογές σε τρία απλά συνθήματα: “Η Μέρκελ είναι χαζή”, “Η Μέρκελ είναι χοντρή” και “Όχι στην Ευρώπη, Ναι στην Ευρώπη”.

“Καθώς υπάρχουν αρκετοί τρελοί που στρατεύονται υπέρ της Ευρώπης, και άλλοι τόσοι παράφρονες που είναι εναντίον, αποφασίσαμε να καταλάβουμε το κενό του ‘Η Ευρώπη, στα παλιά μας τα παπούτσια'”, διαβάζει ακόμη κανείς στον ιστότοπό του.

Ο Μάρτιν Ζόνεμπορν δεν σκοπεύει πάντως να παραμείνει στους διαδρόμους των Βρυξελλών ή του Στρασβούργου, όπως αποκάλυψε ο ίδιος σήμερα το πρωί μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο (DPA).

Υποσχέθηκε να περάσει τις τέσσερις πρώτες εβδομάδες της θητείας του “προετοιμάζοντας εντατικά την παραίτησή” του υπέρ ενός άλλου υποψηφίου του Die PARTEI.

“Θα προσπαθούμε να παραιτούμαστε κάθε μήνα, ώστε να διοχετεύσουμε 60 από τα μέλη μας (ένα το μήνα για τα πέντε χρόνια της θητείας) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο” και να αμείβονται έτσι γενναιόδωρα καθένα με τη σειρά του από τις Βρυξέλλες, διευκρίνισε.

“Θα βουτήξουμε από τις τσέπες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σαν μια χυδαία χώρα της νότιας Ευρώπης”, συνέχισε, σύμφωνα με το DPA.

Ο Ζόνεμπορν είναι πάντως πεπεισμένος ότι δεν θα βρεθεί απομονωμένος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: “Δεν πιστεύω πως θα είμαστε οι πιο τρελοί απ’ όλους”.

ΠΗΓΗ: ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, REUTERS, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: