Μανιάτης: Τεχνικά εφικτός ο αγωγός ΦΑ από Κύπρο σε ΕΕ




Την πίστη του ότι σύντομα θα ξεκινήσει η εκπόνηση της πλήρους μελέτης σκοπιμότητας του αγωγού Eastern Mediterranean Pipeline που, «με αφετηρία τα κοιτάσματα της Κύπρου  θα καταλήγει στις αγορές της Ε.Ε. μέσω της Ελλάδας» εξέφρασε στην στην Αθήνα ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Ελλάδος, Γιάννης Μανιάτης. Τόνισε μάλιστα, ότι οι προκαταρκτικές μελέτες αποδεικνύουν ότι «ένας αγωγός είναι τεχνικά εφικτός».

Και επισήμανε ότι το αέριο στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου «αποτελεί σπουδαία ευκαιρία για την ασφάλεια ανεφοδιασμού της Ευρώπης». Η Επιτροπή Ευρωπαϊκής Επιχειρηματικότητας (EBC), είπε, στηρίζει τόσο τον Eastern Mediterranean Pipeline, όσο και την κατασκευή των δεξαμενών του τερματικού σταθμού ΥΦΑ στην περιοχή του Βασιλικού στην Κύπρο.

Ο κ. Μανιάτης προήδρευσε της 17ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του European Business Congress (EBC), που γίνεται στην Αθήνα.

To EBC είναι διεθνής, μη κυβερνητικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που ιδρύθηκε το 1997 στη Βόννη, Γερμανία, έχει 1367 μέλη από 24 χώρες του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη), και σκοπός του είναι η υποστήριξη και ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας, σε πολλά επίπεδα, μεταξύ των χωρών μελών.

Ο Έλληνας υπουργός, απευθυνόμενος  στον Δρα. Αλεξέϊ Μίλερ, που είναι πρόεδρος του EBC αλλά και Διευθύνων Σύμβουλος της Gazprom, κάλεσε τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό να επανεξετάσει τη στάση του ως προς την κατασκευή του νότιου κλάδου του αγωγού South Stream, ο οποίος κατά τον σχεδιασμό θα διέρχετο μέσω Ελλάδας, λέγοντας ότι ο αγωγός αυτός, μεταξύ άλλων, θα συνέβαλε στην εποικοδομητική συνεργασία των δύο πλευρών.

Προς το παρόν η Gazprom έχει αποφασίσει να υλοποιήσει μόνο τον βόρειο κλάδο του αγωγού, μέσω Βουλγαρίας και Σερβίας.

Ο κ. Μανιάτης  αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατη ανανέωση της σύμβασης ΔΕΠΑ- Gazprom για την προμήθεια αερίου στη χώρα προς όφελος, όπως είπε, των καταναλωτών και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Στο περιθώριο της ημερίδας, ο υπουργός είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Μίλερ και, όπως ανακοινώθηκε μετά, «επιβεβαιώθηκε το θετικό κλίμα συνεργασίας ανάμεσα στη ΔΕΠΑ και την GAZPROM, και παράλληλα, επισημάνθηκε η επιθυμία των δύο μερών να συνεχιστεί η στρατηγικού χαρακτήρα συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, προς αμοιβαίο όφελος».

ΠΗΓΗ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ, ΚΥΠΕ-CNA

Ενδιαφέρον από Gazprom για επενδύσεις στην αεριοκίνηση οχημάτων και πλοίων

Ενδιαφέρον για επενδύσεις της ρωσικής Gazprom στους τομείς εφοδιασμού πλοίων, φορτηγών αυτοκινήτων και μικρών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής στα νησιά με φυσικό αέριο, προκύπτει από τις συζητήσεις που έγιναν σήμερα στην Αθήνα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, παρουσία και του επικεφαλής του ρωσικού ομίλου Αλεξέι Μίλερ.

Μιλώντας στο συνέδριο, ο υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, κάλεσε έμμεσα τη Gazprom να επανεξετάσει τη στάση της ως προς την κατασκευή του νότιου κλάδου του αγωγού South Stream, ο οποίος κατά τον σχεδιασμό θα διέρχετο μέσω Ελλάδας, λέγοντας ότι ο αγωγός αυτός, μεταξύ άλλων, θα συνέβαλε στην εποικοδομητική συνεργασία των δύο πλευρών.

Προς το παρόν η Gazprom έχει αποφασίσει να υλοποιήσει μόνο τον βόρειο κλάδο του αγωγού, μέσω Βουλγαρίας και Σερβίας. Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατη ανανέωση της σύμβασης ΔΕΠΑ- Gazprom για την προμήθεια αερίου στη χώρα προς όφελος, όπως είπε, των καταναλωτών και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε ακόμη στις προοπτικές της αεριοκίνησης στις μεταφορές, που κερδίζει έδαφος διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα, λόγω του χαμηλότερου κόστους που υπολογίζεται σε 50% σε σχέση με τη βενζίνη και 30% σε σχέση με το πετρέλαιο κίνησης.

Στην Ελλάδα κυκλοφορούν 600 λεωφορεία φυσικού αερίου και 102 οχήματα δήμων, ενώ η ΔΕΠΑ έχει αρχίσει να αναπτύσσει δίκτυο πρατηρίων φυσικού αερίου στην Αθήνα και άλλες μεγάλες πόλεις.

Δυνατότητα εφοδιασμού οχημάτων με φυσικό αέριο παρέχεται από τη νομοθεσία σε όλα τα πρατήρια καυσίμων εφόσον βρίσκονται σε περιοχή όπου υπάρχει δίκτυο.

Σε ό,τι αφορά τον εφοδιασμό πλοίων, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της μικτής ελληνορωσικής εταιρίας Προμηθέας Gas, Δ. Κοπελούζο, η σύγχρονη τεχνολογία παρέχει τη δυνατότητα εφοδιασμού τους με υγροποιημένο αέριο. Οι επενδύσεις αναβάθμισης του σταθμού υγροποιημένου αερίου στη Ρεβυθούσα θα επιτρέπουν μεταξύ άλλων και τον εφοδιασμό πλοίων.

Και για τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στα νησιά ο εφοδιασμός επίσης με υγροποιημένο αέριο θα μπορεί να γίνεται με τη μεταφορά ειδικών κοντέινερ, αφού προηγηθούν μετατροπές στις παλιότερες μονάδες που δεν έχουν δυνατότητα χρήσης άλλου καυσίμου πέρα από το ντίζελ ή το μαζούτ. Η επένδυση αυτή έχει προφανώς νόημα για το διάστημα μέχρι την ολοκλήρωση της διασύνδεσης των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα ηλεκτροδότησης.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο του συνεδρίου ο κ. Μανιάτης επισήμανε ότι το Ευρωπαϊκό Επιχειρηματικό Συμβούλιο δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, η οποία αναδεικνύεται σε σημαντικό κόμβο της ενιαίας περιφερειακής αγοράς ενέργειας.

Στις επενδυτικές ευκαιρίες που δίνει η Ελλάδα και ειδικότερα ο ενεργειακός τομέας αναφέρθηκε ο κ. Κοπελούζος, οι οποίες όπως είπε θα συζητηθούν μεταξύ των 370 στελεχών ευρωπαϊκών ενεργειακών επιχειρήσεων που συμμετέχουν στο συνέδριο.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε και συνάντηση του κ. Μανιάτη με τον κ. Μίλερ η οποία, όπως αναφέρεται, ολοκληρώθηκε σε καλό κλίμα.

Πηγή: ANA-MPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: