Λευκός Οίκος: Δεν αναγνωρίζουμε τα “παράνομα” δημοψηφίσματα




Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής δεν αναγνωρίζουν τα «παράνομα» δημοψηφίσματα που διεξήχθησαν σε δύο περιφέρειες στην ανατολική Ουκρανία για την ανεξαρτησία της περιοχής, καθώς τα θεωρεί μια προφανή προσπάθεια για τον περαιτέρω διχασμό και την αποσταθεροποίηση της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

«Δεν αναγνωρίζουμε τα αποτελέσματα» των δημοψηφισμάτων αυτών, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Τζέι Κάρνεϊ.

«Είμαστε απογοητευμένοι που η ρωσική κυβέρνηση δεν χρησιμοποίησε την επιρροή της για την αποτροπή αυτών των δημοψηφισμάτων», πρόσθεσε ο Κάρνεϊ.

Εξάλλου, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν “υποστηρίζει” τη διαμεσολάβηση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη ώστε να αποκλιμακωθεί η κρίση στην Ουκρανία.Αυτό ανακοινώθηκε χθες Δευτέρα από τον ΟΑΣΕ μετά από την τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ με τον πρόεδρο Πούτιν.

«Σε τηλεφωνική επικοινωνία, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε (στον πρόεδρος του ΟΑΣΕ Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ) ότι η Ρωσία υποστηρίζει τον οδικό χάρτη και τη δέσμευση του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία», ανέφερε ο διεθνής οργανισμός στην ανακοίνωσή του.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας επέκρινε σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επέκταση των κυρώσεων σε βάρος προσώπων και εταιρειών εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία και κάλεσε την ΕΕ να σεβαστεί τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων που διεξήχθησαν σε δύο ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας, προωθώντας το διάλογο ανάμεσα στην κυβέρνηση του Κιέβου και τις περιοχές όπου έχει εκδηλωθεί αναταραχή.

«Συνεχίζοντας την εσφαλμένη, αντιρωσική λογική των κυρώσεων, η Ευρωπαϊκή Ένωση υπονομεύει την εμπιστοσύνη προς την ίδια ως εταίρο και εγείρει αμφιβολίες σχετικά με τον ισχυρισμό της ότι διαδραματίζει έναν αντικειμενικό ρόλο για να υποστηρίξει την επίλυση της εσωτερικής διένεξης στην Ουκρανία», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

ΠΗΓΗ: ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, AFP, REUTERS, ANA-MPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: