Λαβρόφ: Η Ουκρανία είναι στα πρόθυρα εμφυλίου




Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ υποστήριξε σήμερα ότι η Ουκρανία βρίσκεται στα πρόθυρα του εμφυλίου πολέμου, παρουσιάζοντας ένα κλίμα το οποίο, κατά τη Μόσχα, δεν ευνοεί τη διεξαγωγή “ελεύθερων και αμερόληπτων” εκλογών.

“Όταν οι Ουκρανοί σκοτώνουν Ουκρανούς, νομίζω ότι βρισκόμαστε όσο πιο κοντά σε εμφύλιο πόλεμο μπορούμε να είμαστε”, είπε ο Λαβρόφ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεοπτική υπηρεσία του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας πρόσθεσε ότι στην ανατολική και τη νότια Ουκρανία υπάρχει ήδη “πραγματικός πόλεμος” αφού γίνεται “χρήση βαρέων όπλων”.

Την Τρίτη οι υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας ανακοίνωσαν ότι επτά στρατιώτες σκοτώθηκαν από ρουκέτες που εκτόξευσαν εναντίον τους οι φιλορώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

Εάν οι συνθήκες αυτές “ευνοούν τη διεξαγωγή ελεύθερων και αμερόληπτων εκλογών, τότε δεν ξέρω τι μπορεί να σημαίνουν οι λέξεις ‘ελεύθερες’ και ‘αμερόληπτες'”, σημείωσε ο Λαβρόφ αναφερόμενος στις προεδρικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τις 25 Μαΐου.

Η μεταβατική κυβέρνηση του Κιέβου έχει ξεκινήσει από τα μέσα Απριλίου μια επιχείρηση εναντίον των φιλορώσων που έχουν καταλάβει διάφορες δημόσιες υπηρεσίες στα ανατολικά και σχεδιάζει, κατόπιν πιέσεων και από τη Δύση, να ξεκινήσει έναν “εθνικό διάλογο”, χωρίς όμως τη συμμετοχή των αυτονομιστών. Ο Λαβρόφ τόνισε ότι για να είναι επιτυχής ο “εθνικός διάλογος” θα πρέπει απαραιτήτως να συμμετάσχουν σε αυτόν “όλες οι περιοχές της Ουκρανίας”.

 

ΠΗΓΗ: ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: