Φούλε: “Η Πρίστινα ολοκλήρωσε τις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία σύνδεσης και σταθεροποίησης με την ΕΕ”




Το Κόσοβο ολοκλήρωσε τις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία σύνδεσης και σταθεροποίησης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά πρέπει να εργαστεί ακόμη για τις μεταρρυθμίσεις και τις σχέσεις καλής γειτονίας, δήλωσε ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε.

Ο κ. Φούλε είπε ότι ελπίζει το Κόσοβο τους επόμενους μήνες να επιτύχει ικανοποιητική πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις και στο διάλογο για την εξομάλυνση των σχέσεων με τη Σερβία, ώστε την άνοιξη του επόμενου έτους να υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης και σταθεροποίησης.

“Χαίρομαι που μπορώ να επιβεβαιώσω ότι την περασμένη Παρασκευή επίσημα ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις Κοσόβου – ΕΕ για τη συμφωνία σύνδεσης και σταθεροποίησης” ανέφερε ο κ. Φούλε σε ομιλία του στη Βουλή του Κοσόβου.

Ο επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ εξήρε τις αρχές της Πρίστινας για την απόφαση παράτασης της θητείας της αποστολής της ΕΕ στο Κόσοβο (Eulex) και τη στήριξη της συγκρότησης του ειδικού δικαστηρίου για τα εγκλήματα που περιγράφονται στην έκθεση του ειδικού εισηγητή του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντικ Μάρτι.

“Αυτό αποδεικνύει ότι το Κόσοβο είναι ανοιχτό, ότι δεν έχει κάτι να κρύψει και δεν φοβάται το παρελθόν” επισήμανε ο Επίτροπος της ΕΕ.

Ο κ. Φούλε υπογράμμισε ότι το Κόσοβο έχει μπροστά του πολλή δουλειά, όσον αφορά την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, κυρίως στον τομέα του κράτους δικαίου και την προστασία των μειονοτήτων, όπως και την οικοδόμηση γεφυρών με τους γείτονες.

Αυτό που έχει ζωτική σημασία για το ευρωπαϊκό μέλλον του Κοσόβου είναι οι επικείμενες εκλογές να διεξαχθούν σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, είπε και πρόσθεσε ότι αναμένει από τη μελλοντική κυβέρνηση του Κοσόβου να σεβαστεί τις διεθνείς δεσμεύσεις και να συμμετάσχει στο διάλογο με το Βελιγράδι.

Ο κ. Φούλε ο οποίος πραγματοποίησε χθες επίσκεψη στη Σερβία, όπου είχε συνομιλίες με τη σερβική ηγεσία και σήμερα επισκέπτεται το Κόσοβο θα μεταβεί αργότερα στην Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, όπου θα συναντηθεί με τους δημάρχους των δήμων με σερβική πλειοψηφία.

Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθεί η συνέχιση του διαλόγου Πρίστινας – Βελιγραδίου και η αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των πόρων της ΕΕ για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη στο βόρειο Κόσοβο.

Στη συνάντηση του κ. Φούλε με τους δημάρχους βόρειας Μιτρόβιτσας, Λεπόσαβιτς, Ζούμπιν Πότοκ και Ζβέτσαν θα παραστεί και ο ειδικός εκπρόσωπος της ΕΕ στο Κόσοβο, Σάμουελ Ζμπόγκαρ.

ΠΗΓΗ: ANA-MPA – Photo via: InsideEU

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: