Κλίμα πόλωσης στην Ελλάδα ενόψει εκλογών




Την επόμενη Κυριακή οι Έλληνες πολίτες ψηφίζουν για τους εκπροσώπους τους στην τοπική αυτοδιοίκηση – δήμους, κοινότητες, περιφέρειες. Μία εβδομάδα μετά, εκλέγουν εκείνους που θέλουν να στείλουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Και οι δύο αυτές εκλογικές αναμετρήσεις φαίνεται να συζητούνται, όχι τόσο για το σκοπό για τον οποίο διεξάγονται, όσο για το πώς θα διαμορφωθεί το πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα μετά από αυτές και, κυρίως, πώς το τοπίο αυτό θα επηρεάσει ίσως τις επερχόμενες εξελίξεις.

Κατ’ αρχάς, από τις δημοσκοπήσεις που έχουν δημοσιοποιηθεί την εβδομάδα αυτήν, προκύπτει σαφώς, όπως τονίζουν έγκυροι πολιτικοί αναλυτές, «σκηνικό ισοδυναμίας» μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων.

Η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση, από την εταιρεία Public Issue, δείχνει ότι στις μεν Ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές, εξετάζοντάς τις μαζί ως «πολιτική συγκυρία», ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται της Νέας Δημοκρατίας κατά μισή μονάδα, ενώ στη περίπτωση που γίνονταν σήμερα εθνικές, βουλευτικές εκλογές, καταγράφεται σχεδόν απόλυτη ισοδυναμία.

Ο Τύπος μιλάει σήμερα για «διαμόρφωση κλίματος πόλωσης» από τα δύο μεγάλα κόμματα. Η μεταξύ τους προεκλογική σύγκρουση είναι σκληρή και πολυεπίπεδη. Τα διαφημιστικά τους μηνύματα απευθύνονται στον ελληνικό λαό διατυπώνοντας, από διαφορετική σκοπιά το κάθε ένα, το ερώτημα «ποιος θέλεις να σε κυβερνήσει;»

Η Νέα Δημοκρατία προβάλλει «τα επιτεύγματα της κυβέρνησης», «το κύρος που επανέκτησε η Ελλάδα», και «τις καλύτερες μέρες που είναι πλέον μπροστά μας».

Και ο ΣΥΡΙΖΑ θυμίζει «τα δεινά που έχουμε υποστεί από αυτές τις πολιτικές», «τους ανέργους, τους απολυμένους, αυτούς που εγκατέλειψαν την χώρα», και δεσμεύεται ότι «εμείς θα καταργήσουμε όλα τα Μνημόνια».

Σαμαράς και Τσίπρας, από χθες που έκλεισε και τυπικά η Βουλή, οργώνουν όλη την επικράτεια, παίζοντας σε αυτό ακριβώς το μοτίβο που προβάλλεται και από τις διαφημίσεις τους.

«Στις 25 ψηφίζουμε, στις 26 φεύγουνε», φώναξε προς τους συγκεντρωμένους οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ χθες βράδυ στον Πειραιά ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος πραγματοποιεί σήμερα μονοήμερη επίσκεψη στο Βερολίνο όπου ως υποψήφιος της ευρωπαϊκής Αριστεράς για Πρόεδρος της Κομισιόν, θα μιλήσει σε ένα συνέδριο.

Εν τω μεταξύ ο ΣΥΡΙΖΑ κατοχύρωσε χθες στο Διαδίκτυο την ονομασία neaellada.gr, που ήταν φράση που χρησιμοποιούσε κατά κόρον τον τελευταίο καιρό ο Αντώνης Σαμαράς, και οι επιτελείς του σκόπευαν αυτές τις μέρες να το κατοχυρώσουν για την εκστρατεία της Νέας Δημοκρατίας.

Ήδη υπάρχει πρόσβαση στο site του ΣΥΡΙΖΑ, που επί του παρόντος δείχνει μόνο ένα κόκκινο φόντο, το σύνθημα «Προσπερνάμε από Αριστερά», και ένα ψηφιακό ρολόι που μετράει το χρόνο αντίστροφα. Επισήμως, λέει το κόμμα, «τα αποκαλυπτήρια» του ιστότοπου θα γίνουν αύριο Κυριακή 11 Μαΐου.

Στη χθεσινή ομιλία του στον Πειραιά, ο κ. Τσίπρας εγκαινίασε και προφορικά τον όρο «Νέα Ελλάδα», συμπληρώνοντας ότι η Νέα Δημοκρατία «συμβολίζει το παλιό, και το παλιό φεύγει».

Η κυβέρνηση, δια του εκπροσώπου της Σίμου Κεδίκογλου, αντεπιτίθεται λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εάν κερδίσει τις εκλογές, «θα οδηγήσει τον τόπο στη χρεοκοπία». Αφορμή για αυτή τη δήλωση έλαβε ο κ. Κεδίκογλου από συνέντευξη σήμερα του Μανώλη Γλέζου, υποψηφίου Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», στην οποία, αφού επανέλαβε ότι το κόμμα του θα καταργήσει τα Μνημόνια, συμπλήρωσε: «πρώτον θα μειώσει τις σπατάλες που ακόμα και σήμερα συνεχίζονται στα υπουργεία. Δεύτερον, θα εισπράξει τους φόρους που διαφεύγουν, τρίτον, εάν χρειαστεί, θα κάνει ένα εσωτερικό αναγκαστικό δανεισμό, για εισοδήματα πάνω από ένα όριο».

Το τελευταίο, περί «εσωτερικού δανεισμού» έκανε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να δηλώσει ότι ο παλαίμαχος πολιτικός του ΣΥΡΙΖΑ «μιλάει για δέσμευση καταθέσεων αλά Κύπρος», και ότι κάτι τέτοιο «θα προκαλέσει εκροή καταθέσεων (bank run), κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, και τελικά, χρεοκοπία».

ΠΗΓΗ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ, ΚΥΠΕ-CNA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: