Κινητικότητα με φόντο το αέριο – Δημιουργούνται «περιφερειακές δυναμικές» -Η εμπλοκή των ΗΠΑ




Στο επίκεντρο των διεργασιών για το Κυπριακό βρίσκεται το φυσικό αέριο και οι εν δυνάμει μεσολαβητές κινούνται με φόντο τα ενεργειακά. Η τουρκική πλευρά θεωρεί πως οι εξελίξεις αλληλοσυνδέονται ενώ αυτή είναι η θέση και των τρίτων. Σύμφωνα με τον λεγόμενο υπουργό Εξωτερικών του ψευδοκράτους, το Κυπριακό πρέπει να λυθεί γιατί δημιουργούνται «περιφερειακές δυναμικές», λόγω και του φυσικού αερίου.

Ο Οζντίλ Ναμί μιλώντας για το Κυπριακό στη διάρκεια συζήτησης στρογγυλής τραπέζης στο Ινστιτούτο Μελετών των Σοφών στην Κωνσταντινούπολη είπε ότι είναι αναμφισβήτητο ότι ο λόγος για το αυξημένο ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας και ιδίως των ΗΠΑ, για το Κυπριακό “μπορεί να μετατρέψει τις περιφερειακές δυναμικές”. Η συζήτηση που ξεκίνησε γύρω από το φυσικό αέριο δείχνει την γεωπολιτική σημασία της Κύπρου και τη δυνατότητά της να διαδραματίσει στρατηγικό ρόλο στην επίτευξη μιας παγκόσμιας συνεργασίας, πρόσθεσε. Η διευθέτηση του προβλήματος, σημείωσε, θα μπορούσε να συμβάλει στη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, από τη Ρωσία, το Ισραήλ, το Λίβανο, την Ελλάδα, την Αίγυπτο, την Τουρκία, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. “Για να συμβεί αυτό το Κυπριακό πρέπει να λυθεί αμέσως. Συνεπώς, είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι θεωρούν ότι οι τρέχουσες δυναμικές και τα θέματα που επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα το Κυπριακό θα ανοίξουν το δρόμο για μια λύση”, επισήμανε.

Την ίδια ώρα, ο  Υφυπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Ηasan Murat Mercan, σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα Natural Gas Europe, αναφέρθηκε στα ενεργειακά ζητήματα της περιοχής αποφεύγοντας επιμελώς να αναφερθεί στην Κύπρο. Ο δημοσιογράφος τον ρώτησε, ωστόσο, γιατί δεν αναφέρεται καθόλου στην Κύπρο… «Οι ποσότητες φυσικού αερίου στο οικόπεδο 12 της  Νοτίου Κύπρου είναι ελάχιστες και αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους και να διευκολύνουν την εξεύρεση λύσης στο κυπριακό», απάντησε χαρακτηριστικά ο Τούρκος Υφυπουργός Ενέργειας, προσθέτοντας ότι η ποσότητες ανέρχονται στο ένα τρίτο απ’ ότι το οικόπεδο Λεβιάθαν του Ισραήλ.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ

Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν και επίσημα την κάθοδο του Βοηθού Γ.Γ. του ΟΗΕ, Τζέφρι Φέλτμαν στην Κύπρο. Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ φθάνει στο νησί το βράδυ της Κυριακής. Τη Δευτέρα αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Στη διάρκεια της παραμονής του θα συναντηθεί και με τον κατοχικό ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, αξιωματούχους της Αποστολής Καλών Υπηρεσιών και της ΟΥΝΦΙΚΥΠ καθώς και με τους δυο διαπραγματευτές.

Πηγή που επικαλείται το Κυπριακό Πρακτορείο από τη Νέα Υόρκη, ανέφερε ότι δεν έχει προγραμματιστεί να συμμετάσχει στη συνάντηση των δύο διαπραγματευτών, την Τρίτη 6 Μαΐου. Αξιωματούχος του ΟΗΕ είπε σε ερώτημά μας πως δεν υπάρχει ακόμη κάτι ανακοινώσιμο για τα σχέδια του κ. Φέτλμαν.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: Θέση μας η ενεργότερη εμπλοκή Ε.Ε.

Πάγια θέση του Πρόεδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη  είναι η ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στις διεργασίες για λύση του Κυπριακού ανέφερε σε δηλώσεις του ο Κυβερνητικός  Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Ροταριανού Ομίλου Πάφος Αφροδίτη με θέμα “ Το Κυπριακό Πρόβλημα – Πως μπορούν χώρες όπως η Σουηδία να βοηθήσουν στην εξεύρεση λύσης”. Χαιρετίζουμε πρόσθεσε, “ τέτοιες εκδηλώσεις  που αφορούν το ενδιαφέρον ή την εμπλοκή ενός Κράτους μέλους της ΕΕ στις εξελίξεις για το Κυπριακό”.

Η Κυπριακή Δημοκρατία είπε,  “θα συνεχίσει να είναι Κράτος μέλος της ΕΕ και μετά την λύση και μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο έχει ζητήσει και από τον Πρόεδρο Μπαρόζο και από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού συμβουλίου την ενεργότερο εμπλοκή του κ Βανούφεν του προσωπικού απεσταλμένου του κ. Μπαρόζο στις διεργασίες για επίλυση του Κυπριακού”.

Η συζήτηση άρχισε με τοποθετήσεις, του Πρέσβη της Σουηδίας Klas Gierow και του κ. Χριστοδουλίδη. Όπως αναφέρθηκε από τους ομιλητές πρόσφατα η Σουηδία εκ μέρους και άλλων σκανδιναβικών χωρών, είχε συγκαλέσει διήμερο σεμινάριο στις Βρυξέλλες μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων επιχειρηματιών όπου μελέτησαν τα οικονομικά πλεονεκτήματα που μπορούν να προέλθουν από λύση του Κυπριακού.

Όπως αναφέρθηκε εξάλλου από την Πρόεδρο του  Ροταριανού Ομίλου Πάφος Αφροδίτη η διοργάνωση αποτελεί μια προσπάθεια του Ρόταρυ να εμπνεύσει τους ανθρώπους της Κύπρου να δουλέψουν για την ανεκτικότητα και την ειρήνη μεταφέροντας εμπειρίες για το θέμα.

Πρόσθεσε επίσης πως υποστηρίζει πλήρως την έκφραση του Πρέσβη της Σουηδίας Klas Gierow στο σεμινάριο των Βρυξελλών σχετικά με το παλιό γνωμικό ότι «μαθαίνουμε κάνοντας» που στη περίπτωση της Κύπρου μπορεί να γίνει «μαθαίνουμε με δια ζώσης συνάντηση».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: