Κίνδυνος – θάνατος η άνοδος του ακραίου εθνικισμού




Σε άρθρο γνώμης του Gerald F. Seib για την εφημερίδα Wall Street Journal με τίτλο«Rise of nationalism poses threat to stability», τίθεται το ερώτημα εάν η άνοδος του ακραίου εθνικισμού θα είναι η μάστιγα της ανθρωπότητας όπως υπήρξε η άνοδος του ακραίου Ισλαμισμού την τελευταία δεκαετία. Όπως αναφέρει ο αρθρογράφος αυτό φαίνεται από την άνοδο εθνικιστικών κινημάτων και πολιτικών στη Ρωσία, σε όλη την Ευρώπη και στην Ασία, όπου αναβιώνουν παλιές εθνοτικές αντιπαλότητες και τίθενται υπό αμφισβήτηση τα διεθνώς αποδεκτά σύνορα και θεσμοί.

Στην Ευρώπη η πιο πρόσφατη απόδειξη αυτού του φαινομένου είναι οι ευρωεκλογές όπου το Εθνικό Μέτωπο στη Γαλλία αναδείχτηκε πρώτο κόμμα, αλλά και τα αποτελέσματα αντίστοιχων κομμάτων στην Ελλάδα, τη Δανία και τη Βρετανία. Η αναβίωση των εθνικιστικών κινημάτων στην Ευρώπη αναπόφευκτα αναβιώνει μνήμες των δυνάμεων εκείνων που οδήγησαν στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στη Ρωσία ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τροφοδότησε εθνικιστικά αισθήματα για να δικαιολογήσει την προσάρτηση της Κριμαίας και τον εκφοβισμό της Ουκρανίας. Στην Ασία ο Ιάπωνας Πρωθυπουργός Σίντζο Άμπε προσπαθεί να οδηγήσει τη χώρα του να ξεπεράσει δύο δεκαετίες οικονομικής και πολιτικής στασιμότητας με την εν μέρει αναβίωση εθνικιστικών συναισθημάτων. Η άνοδος του εθνικισμού στην Ιαπωνία έρχεται σε σύγκρουση με μια αντίστοιχη τάση στην Κίνα.

Σύμφωνα με τον Seib, κατά ένα μέρος, τουλάχιστον, ο νέος αυτός εθνικισμός αποτελεί μια φυσική αντίδραση εναντία σε μια ολοένα και πιο παγκοσμιοποιημένη οικονομία. Το άρθρο καταλήγει ότι τα αποτελέσματα της σημερινής ανόδου του εθνικισμού δεν χρειάζεται να είναι δραματικά για να έχουν σημασία. Ίσως το πιο άμεσο αποτέλεσμα αυτών μπορεί να είναι η αδυναμία των ΗΠΑ να συνάψουν νέες εμπορικές συμφωνίες με την Ευρώπη και την Ασία.

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ: Σε ανταπόκριση των James Kanter και Alan Cowell από τις Βρυξέλλες για τους New York Times με τίτλο «E.U. Leaders to Meet in Wake of Election Setbacks, αναφέρεται ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες κάτω από έντονη πίεση για να μεταρρυθμίσουν την κατεύθυνση της ένωσης μετά από τα υψηλά ποσοστά στις κάλπες που έλαβαν τα λαϊκιστικά κόμματα της δεξιάς και της αριστεράς στις ευρωεκλογές που ολοκληρώθηκαν την Κυριακή. Ακροδεξιά κόμματα στη Βρετανία, τη Δανία, τη Γαλλία και την Ελλάδα καθώς και κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς στην Ελλάδα «ταρακούνησαν άσχημα τα κατεστημένα πολιτικά κόμματα».

Στη Γαλλία ο Πρόεδρος κ Ολάντ, το κόμμα του οποίου ήρθε τρίτο στις ευρωεκλογές, επισήμανε ότι η ΕΕ έχει καταστεί «απόμακρη και ακατανόητη» και πρόσθεσε ότι θα ήθελε μια Ευρώπη που θα «αποσύρονταν από όπου δεν είναι απαραίτητη». Στη Δανία νίκησε το αντιμεταναστευτικό Λαϊκό Κόμμα, έναντι στο κυβερνόν Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που παραδοσιακά υποστηρίζει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δίνει τη δυνατότητα σε περιθωριακές δυνάμεις να έχουν πρόσβαση σε μια ευρύτερη πλατφόρμα για την προώθηση της εχθρότητάς τους εναντίον της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών αφενός και αφετέρου εναντίον των μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους.

Από την άλλη πλευρά η γερμανίδα Καγκελάριος κα Μέρκελ όπου το κόμμα της κέρδισε στις ευρωεκλογές με ποσοστό 35% περίπου, βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση, όπως και ο Ιταλός Πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντζι, το κόμμα του οποίου κέρδισε με ποσοστό άνω του 40%.

Σημειώνεται, επίσης, ότι για πρώτη φορά τα σημαντικότερα κόμματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δήλωσαν εξαρχής τους υποψηφίους τους για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αυτοί συμμετείχαν ενεργά στις Ευρωεκλογές. Για το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο κατέκτησε 213 έδρες, υποψήφιος είναι ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος αναμένεται τις επόμενες ημέρες να προσπαθήσει να σχηματίσει πλειοψηφία. Το δεύτερο κόμμα, το κεντροαριστερό κόμμα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών κέρδισε 190 έδρες.

Η προσπάθεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να ορίσει τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σηματοδοτεί μια ρήξη με το παρελθόν, όταν συνηθίζονταν οι ηγέτες των κυβερνήσεων να ορίζουν τις κορυφαίες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης πίσω από κλειστές πόρτες.

Η ανταπόκριση καταλήγει ότι ένα αναμενόμενο αποτέλεσμα του «δείπνου» την Τρίτη το βράδυ, είναι ότι οι ηγέτες θα δώσουν στον Herman Van Rompuy, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του οργάνου που αντιπροσωπεύει τους ηγέτες των κυβερνήσεων, την εντολή να διαπραγματευθεί με τους ηγέτες των κύριων κομμάτων στο Κοινοβούλιο να βρουν έναν πρόεδρο της Επιτροπής αποδεκτό από όλους. Η ίδια διαδικασία αναμένεται να ακολουθηθεί για τον καθορισμό και άλλων αντίστοιχων θέσεων της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων του αντικαταστάτη του ίδιου του κ. Rompuy καθώς και τον νέο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα αντικαταστήσει την κα. Catherine Ashton της Βρετανίας.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: