Και η Λαγκάρντ στους προσκεκλημένους της Μπίλντερμπεργκ




Τα μέλη και οι προσκεκλημένοι της ιδιαίτερα μυστικοπαθούς Ομάδας Μπίλντερμπεργκ συγκεντρώθηκαν από χθες στην Κοπεγχάγη για συνομιλίες, κυρίως για οικονομικά θέματα, με τη συμμετοχή πολιτικών, πανεπιστημιακών και διευθυντικών στελεχών μεγάλων επιχειρήσεων απ’ όλον τον κόσμο.

Επικεφαλής της Ομάδας είναι ο Γάλλος Ανρί ντε Καστρίς, ο διευθύνων σύμβουλος της ασφαλιστικής εταιρείας AXA.

Στον κατάλογο των προσκεκλημένων, που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της Ομάδας, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας, η πριγκίπισσα Βεατρίκη της Ολλανδίας, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ισπανίας και της Σουηδίας, Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία-Μαργάγιο και Καρλ Μπιλτ, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν και ο πρόεδρος του Google Έρικ Σμιτ.

Η Γαλλία εκπροσωπείται στη συνάντηση αυτή, που θα ολοκληρωθεί την Κυριακή, από την υφυπουργό Εξωτερικού Εμπορίου Φλερ Πελερέν και τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα της γαλλικής προεδρίας Εμανουέλ Μακρόν.

Όλοι οι προσκεκλημένοι της Ομάδας, σκοπός της οποίας είναι “να ενισχύσει το διάλογο μεταξύ Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής”, είναι Αμερικανοί, Καναδοί, Ευρωπαίοι και Τούρκοι, υπάρχουν όμως και δύο Κινέζοι: ένας υπεύθυνος οικονομικών θεμάτων με βαθμό υπουργού, ο Λιου Χε και ο καθηγητής οικονομικών Γιπίνγκ Χουάνγκ.

Η Ομάδα Μπίλντερμπεργκ ιδρύθηκε το 1954 σε ένα ξενοδοχείο στην Ολλανδία, από το οποίο πήρε και το όνομά της. Γύρω από τη δράση της έχουν αναπτυχθεί πολλές θεωρίες συνωμοσίας, κυρίως λόγω της πλήρους απουσίας ενημέρωσης για τα διαμειβόμενα στις συγκεντρώσεις της. Η φετινή συνεδρίασή της, στο ξενοδοχείο JW Marriot της Κοπεγχάγης, έχει προκαλέσει αντιδράσεις στη Δανία, κυρίως για τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί για την προστασία των προσκεκλημένων. Μάλιστα το ευρωσκεπτικιστικό, αντιπολιτευόμενο Λαϊκό Κόμμα, που κέρδισε τις πρόσφατες ευρωεκλογές, ζήτησε από την κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για το κόστος των μέτρων.

Οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν θέματα όπως “Είναι βιώσιμη η οικονομική ανάκαμψη;”, “Οι μεγάλες μεταβολές των τεχνολογιών και της απασχόλησης” και “Υπάρχει πράγματι ιδιωτική ζωή;”.

Είναι μόλις η δεύτερη χρονιά που αποκαλύπτονται οι τίτλοι των υπό συζήτηση θεμάτων.

ΠΗΓΗ: AFP, ANA-MPA

PHOTO via IMF: International Monetary Fund Managing Director Christine Lagarde (3rd R) participates in the concluding roundtable with Moderator Nikiwe Bikitsha (R) (Television and Radio Journalist) and panelists; Manuel Chang (3rd L) (Finance Minister, Mozambique), Daniel Kablan Duncan (2nd R)(Prime Minister and Minister of Finance, Côte d’Ivoire), Winnie Byanyima (2ndL), (Executive Director, Oxfam International), Bob Collymore (L) (CEO, Safaricom, and Governance Director for Africa, Vodacom)at the Africa Rising Conference May 30, 2014 at the Chiasson Conference Center in Maputo, Mozambique. IMF Photograph/Stephen Jaffe

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: