Ιστορική επίσκεψη του Μπάιντεν στην Κύπρο




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού, δεν τοποθετήθηκαν ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών, που θα έχει την Πέμπτη στη Λευκωσία ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζόζεφ Μπάιντεν, ο οποίος φτάνει αύριο στη Λευκωσία προερχόμενος από το Βουκουρέστι. Βεβαίως, το Κυπριακό δεν υποβαθμίζεται από την αμερικανική πλευρά, αντιθέτως στο πιό υψηλό επίπεδο είναι ορατή η επιθυμία για τη διευθέτηση του με την επιβολή λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, που ενημέρωσε υπό καθεστώς ανωνυμίας τους δημοσιογράφους, δήλωσε ότι στόχος του αντιπροέδρου είναι η επιβεβαίωση της ισχυρής στρατηγικής εταιρικής σχέσης που αναπτύσσεται μεταξύ της Κύπρου και των ΗΠΑ, θέμα που προτάσσεται από τους Αμερικανούς.  Δεύτερο θέμα που θα θέσει ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ είναι η ενέργεια και τρίτο η ουκρανική κρίση και οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας.

Ο αξιωματούχος είπε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ο νεότερος, αλλά ισχυρός στρατηγικός μας εταίρος και προσδίδουμε σημασία σ’ αυτή την επίσκεψη», και θύμισε ότι η προηγούμενη επίσκεψη αντιπροέδρου πραγματοποιήθηκε το 1962, από τον Λίντον Τζόνσον.

«Πιστεύουμε», τόνισε ο αξιωματούχος, «ότι η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει ένα καθοριστικό ρόλο στην ειρήνη και ασφάλεια της περιοχής και σ’ όλη την Ανατολική Μεσόγειο». Είναι σημαντικό ότι ο αξιωματούχος καλωσόρισε το γεγονός ότι η παρούσα κυβέρνηση «επαναπροσδιόρισε την πολιτική της χώρας, για την προώθηση θεμελιωδών διατλαντικών αρχών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο «η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ μπορεί να αναδείξει την Κύπρο σε ενεργειακό και οικονομικό ηγέτη της περιοχής».

Εξήγησε ότι η επίσκεψη του αντιπροέδρου στην κυπριακή πρωτεύουσα «είναι μέρος της καλλιέργειας και ενίσχυσης της διμερούς εταιρικής σχέσης των δύο χωρών, η οποία περιλαμβάνει επίσης συνεργασία για την απομάκρυνση των χημικών όπλων από τη Συρία, αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και τη μη διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής».

Μέχρι τη στιγμή της ενημέρωσης δεν είχε «κλείσει» η επίσκεψη του αντιπροέδρου στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου, αν και πιστεύεται ότι η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς δεν θα τραβήξουν το σχοινί απαιτώντας την τοποθέτηση συμβόλων του ψευδοκράτους.

Ο αξιωματούχος περιέγραψε ως εξής το πρόγραμμα του κ. Μπάιντεν:

«Στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης ο αντιπρόεδρος θα δει τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων όπως επίσης και θρησκευτικούς ηγέτες και ηγέτες της κοινωνίας των πολιτών, που διαδραματίζουν ρόλο σ’ αυτή τη διαδικασία και θα βοηθήσει το ρόλο που διαδραματίζουν τα Ηνωμένα Εθνη ενορχηστρώνοντας τη διαδικασία. Δεν ερχόμαστε», συνέχισε, να επιβάλλουμε λύσεις, ή να πιέσουμε τις δύο πλευρές. Το πώς θα είναι η λύση είναι ζήτημα των Κυπρίων κι ο αντιπρόεδρος θα προσφέρει συνεχή κι άμεση βοήθεια, οι οι δύο πλευρές το κρίνουν υποβοηθητικό».

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο το AirForceTwo θα φτάσει το βράδυ της Τετάρτης στο αεροδρόμιο της Λάρνακας όπου θα τον υποδεχθεί ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, Ο αξιωματούχος είπε ότι ο αντιπρόεδρος θα χαιρετίσει τον κυπριακό λαό και στην ομιλία του θα εστιάσει στην ισχυρή διμερή εταιρική σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπό την ηγεσία του προέδρου της Κύπρου. Είναι σημαντικό ότι τονίστηκε επανηλειμμένα η βελτίωση των σχέσεων μετά την εκλογή του κ. Αναστασιάδη.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, το πρωί της Πέμπτης, ο κ. Μπάιντεν θα επισκεφθεί την Ιερά Αρχιεπισκοπή όπου θα έχει συνάντηση με τον Αρχιεπισκοπο Χρυσόστομο και άλλους ηγέτες διαφόρων θρησκευμάτων της Κύπρου. Μαζί τους θα έχει συζητηση στρογγυλής τραπέζης. Ο αξιωματούχος τόνισε οτι «ο αντιπρόεδρος θεωρεί το διαθρησκευτικό διάλογο και τη συνεργασία μεταξύ των θρησκευτικών ηγετών ως εκείνο το είδος του θετικού παραδείγματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης, κατανόησης και σεβέχει συνασμού που μπορούν να οικοδομηθούν».

Στη συνέχεια θα επισκεφθεί το Προεδρικό Μέγαρο για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος θα παραθέσει γεύμα προς τιμή του κ. Μπάιντεν.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ο κ. Μπάιντεν «αναγνωρίζει στην Κύπρο τον περιφερειακό της ηγετικό ρόλο στην αποστολή για την απομάκρυνση των χημικών όπλων από την Συρία. Θα συζητήσει την ανταπόκριση της διατλαντικής κοινότητας στην παράνομη ρωσική παρέμβαση και αποσταθεροποιητικές ενέργειες στην Ουκρανία, όπως και την διαπραγματευτική διαδικασία για τη διευθέτηση του κυπριακού».

Ο κ. Μπάιντεν θα μεταβεί και στο κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας για να τιμήσει τον Αμερικανό πρέσβη Ρότζερ Ντέιβις και την γραμματέα του Αντουανέτα Βαρνάβα, που δολοφονήθηκαν τον Αύγουστο του 1974.

Ο αντιπρόεδρος έχει προγραμματίσει επίσκεψη και στη νεκρή ζώνη, όπου θα έχει την ευκαιρία να μιλήσει με Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους επιχειρηματίες και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών (ΜΚΟ). Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι ο κ. Μπάιντεν «θα συζητήσει μαζί τους τον κρίσιμο ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν, δημιουργώντας όραμα για το μέλλον της Κύπρου μετά τη λύση, υποστηρίζοντας τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των ηγετών».

Οι λεπτομέρειες της επίσκεψης δεν έχουν ολοκληρωθεί, και είναι χαρακτηριστικό ότι δεν έχει συμφωνηθεί η συνάντηση με τον ηγέτη του κατοχικού καθεστώτος, Ερογλου. Ο αξιωματούχος είπε σχετικά: «Πιστεύουμε ότι αυτές θα είναι χρήσιμες ευκαιρίες για τον αντιπρόεδρο να μοιραστεί κυπριακές ιδέες για το πώς ελπίζουν να διαμορφώσουν το μέλλον τους και ν’ ακούσει από διαπραγματευτές και πολιτικούς ηγέτες πως η τρέχουσα πολιτική ατμόσφαιρα και εντύπωση επηρεάζει τις συνομιλίες για τη διευθέτηση». Βέβαια, ο αξιωματούχος έσπευσε να δηλώσει ότι ο κ. Μπάιντεν «προτίθεται να συναντήσει τον κ. Ερογλου και να συζητήσει μαζί του τον τρόπο με τον οποίο όλοι μαζί μπορούμε να εργαστούμε, η ελληνοκυπριακή και η τουρκοκυπριακή κοινότητα, με την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας προς μία διευθέτηση. Είναι μέρος της επίσκεψης και επεξεργαζόμαστε κάποιες λεπτομέρειες».

Αναφερόμενος στις κυρώσεις εναντίον της Μόσχας, ο αξιωματούχος είπε ότι η Ουάσιγκτον συνομιλεί για το θέμα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τόνισε τα εξής:

«Η Κύπρος υποστηρίζει την Ε.Ε. στην επιβολή κόστους στη Ρωσία για παράνομη επέμβαση και κατοχή της Κριμαίας και τις συνεχιζόμενες αποσταθεροποιητικές ενέργειες στην Ανατολική Ουκρανία. Θα είναι ένα σημαντικό θέμα των συζητήσεών του αντιπροέδρου με τον πρόεδρο Αναστασιάδη. Επιθυμεί να διαβουλευτεί για τις κυρώσεις που μπορούν να επιβληθούν αν η Ρωσία συνεχίσει να αποσταθεροποιεί την κατάσταση στην Ουκρανία. Προφανώς αντιλαμβανόμαστε την έκθεση της Κύπρου στην ρωσική οικονομική δραστηριότητα και στη ρωσική οικονομική πίεση, πιστεύουμε όμως ότι ένα καθεστώς κυρώσεων μπορεί να επιβληθεί, με τρόπο που θα επιφέρει οικονομικό κόστος στη Ρωσία χωρίς να επιφέρει αχρείαστο οικονομικό κόστος στην Κύπρο. Παράλληλα διευκρίνισε πως ο πρόεδρος Μπάιντεν θα συζητήσει με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας τρόπους με τους οποίους μπορούν συλλογικά οι χώρες της Ε.Ε. να ασκήσουν σε συνεργασία με τις ΗΠΑ οικονομικές πιέσεις στη Ρωσία».

Η σύζυγος του αντιπροέδρου, Τζιμ Μπάιντεν, θα έχει το δικό της πρόγραμμα. Μαζί με την κ. Αντρη Αναστασιάδη θα επισκεφθούν τα Λεύκαρα, την παλαιά Λευκωσία, καθώς και τη νεκρή ζώνη.

PHOTO: President Barack Obama slides across a counter to pose for photos with staff following lunch at the Dupont Circle Shake Shack in Washington, D.C., May 16, 2014. (Official White House Photo by Pete Souza)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: