Υποσχέσεις του Πούτιν για την Ουκρανία, επιφυλακτική η Ουάσιγκτον




Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είπε σήμερα ότι αισιοδοξεί όσον αφορά τις προοπτικές διευθέτησης της κρίσης στην Ουκρανία και προέβλεψε ότι η λύση της κρίσης αυτής θα συμβάλει να βελτιωθούν οι σχέσεις της χώρας του με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. «Είμαι αισιόδοξος. Δεν χάνω την πίστη μου στο ότι η κατάσταση στην Ουκρανία θα εξομαλυνθεί κάποια στιγμή κι ότι θα βρούμε την εσωτερική δύναμη να εξομαλύνουμε τις σχέσεις μας (με τις ΗΠΑ)», είπε ο Πούτιν στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, τη ρωσική απάντηση στο Νταβός.

Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας είπε ακόμη ότι η Μόσχα δεν θέλει να απομονωθεί από τον υπόλοιπο κόσμο και ότι θέλει να συνεργαστεί με την Ουάσινγκτον για να υλοποιηθούν διάφορα σχέδια.

«Δεν σχεδιάζουμε την αυτοαπομόνωσή μας», είπε ο Πούτιν. «Ελπίζουμε ότι η κοινή λογική. . . θα ωθήσει τους εταίρους μας, τους Ευρωπαίους και τις ΗΠΑ, να συνεργαστούν με τη Ρωσία».

Κατά την ομιλία του και απαντώντας σε ερωτήσεις που του υποβλήθηκαν στο Φόρουμ αυτό νωρίτερα, ο Πούτιν επέμεινε πως θέλει καλύτερες σχέσεις με τη Δύση, αφού επέκρινε όμως την πολιτική της στην Ουκρανία και σε ό,τι αφορά την παγκόσμια οικονομία κι αναγνώρισε πως οι κυρώσεις που έχουν επιβάλει η ΕΕ και οι ΗΠΑ σε πρόσωπα και επιχειρήσεις στη Ρωσία πλήττουν την ρωσική οικονομία.

Ακόμη, υποσχέθηκε να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ουκρανία την Κυριακή και ότι θα συνεργαστεί με το νικητή της διαδικασίας. Ωστόσο, περιέγραψε την κατάσταση στη γειτονική της Ρωσίας χώρα ως έναν εμφύλιο πόλεμο κι επανέλαβε τους ρωσικούς φόβους πως το Κίεβο ενδέχεται να προσχωρήσει στο NATO.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Η κυβέρνηση των ΗΠΑ υποδέχθηκε σήμερα με επιφύλαξη την υπόσχεση του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ότι θα σεβαστεί την «επιλογή» των Ουκρανών στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν την Κυριακή.

«Θα υποδεχόμασταν με χαρά μια ένδειξη από μέρους των Ρώσων που θα έδειχνε ότι θα αποδεχθούν τα αποτελέσματα μιας ελεύθερης, δίκαιης και δημοκρατικής εκλογικής διαδικασίας στην Ουκρανία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.

Η προσεκτική διατύπωση του Κάρνεϊ και η χρήση μιας υποθετικής πρότασης καταδεικνύουν έναν ορισμένο σκεπτικισμό των ΗΠΑ έναντι των δηλώσεων Πούτιν.

Η Ουάσιγκτον εδώ και εβδομάδες κατηγορεί τη Ρωσία ότι αποσταθεροποιεί εκ προθέσεως την Ουκρανία.

«Προς το παρόν είμαστε επικεντρωμένοι στην καλή διεξαγωγή αυτών των εκλογών, με ελεύθερο και δίκαιο τρόπο», σημείωσε ο Κάρνεϊ μιλώντας στους δημοσιογράφους επί του προεδρικού αεροσκάφους Air Force One.

ΑΠΟΡΡΗΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ ΣΕ ΝΕΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ

Στο μεταξύ ένας κορυφαίος σύμβουλος του προέδρου Πούτιν δήλωσε σήμερα πως έχει ήδη προετοιμαστεί ένα διαβαθμισμένο έγγραφο το οποίο αναφέρεται στα μέτρα που θα ληφθούν σε αντίποινα εάν η Δύση επιβάλει και νέες κυρώσεις στη Ρωσική Ομοσπονδία λόγω των ενεργειών της όσον αφορά την κρίση στην Ουκρανία.

«Μπορώ να πω ότι αυτή (. . .) η τακτική έχει καταρτιστεί, και έχει πάρει τη μορφή ενός εγγράφου – ενός απόρρητου εγγράφου, για προφανείς λόγους», είπε ο σύμβουλος του επικεφαλής του Κρεμλίνου για οικονομικά θέματα Αντρέι Μπελούσοφ στο ρωσικό κρατικό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο Ρωσία 24.

ΟΙ ΡΩΣΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΝ ΠΕΡΙΠΟΥ ΕΙΚΟΣΙ ΗΜΕΡΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΣΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ

Ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας της Ρωσίας στρατηγός Βαλερί Γκερασίμοφ είπε εξάλλου σήμερα ότι θα χρειαστούν περίπου 20 ημέρες προκειμένου να μεταφερθεί το στρατιωτικό υλικό το οποίο είχε αναπτυχθεί προσωρινά κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία στις βάσεις των μονάδων στις οποίες ανήκει.

Μια πηγή του ρωσικού υπουργείου Άμυνας διευκρίνισε ότι οι δυνάμεις και ο εξοπλισμός τους θα απομακρυνθούν από την παραμεθόριο μέσα σε μερικές ημέρες και ότι για την επάνοδό τους στις βάσεις τους θα χρειαστεί το διάστημα αυτό.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν υποσχέθηκε σήμερα μιλώντας σε ένα επιχειρηματικό φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη ότι η Μόσχα θα «σεβαστεί» το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών οι οποίες διεξάγονται την Κυριακή 25η Μαΐου στην Ουκρανία.

«Θα αντιμετωπίσουμε την επιλογή του ουκρανικού λαού με σεβασμό», ανέφερε ο Πούτιν ερωτηθείς σχετικά.

«Επί της αρχής, σύμφωνα με το Σύνταγμα δεν μπορούν να γίνουν εκλογές καθώς ο (αποπεμφθείς) πρόεδρος (Βίκτορ) Γιανουκόβιτς (. . .) είναι ο πρόεδρος εν ενεργεία», δήλωσε ο Πούτιν. Όμως, σημείωσε, «θέλουμε και εμείς» να αποκατασταθεί η ηρεμία στην Ουκρανία και επομένως «θα σεβαστούμε την επιλογή του ουκρανικού λαού» και θα «συνεργαστούμε με τις νέες αρχές» στο Κίεβο, διευκρίνισε.

Ο Πούτιν επισήμανε ότι η μεγαλύτερη ανησυχία της Μόσχας όσον αφορά την κρίση στην Ουκρανία είναι το ενδεχόμενο η χώρα αυτή να γίνει κράτος-μέλος του NATO.

«Αύριο η Ουκρανία μπορεί να ενταχθεί στο NATO, και μεθαύριο συστοιχίες της αντιπυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ θα μπορούσαν να αναπτυχθούν εκεί», τόνισε ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην ομιλία του.

Η Ρωσία εδώ και χρόνια εκφράζει ανησυχίες για την διεύρυνση του Συμφώνου του Βορείου Ατλαντικού σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης και ιδίως σε κράτη που αποτελούν πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.

Τον περασμένο μήνα ο Πούτιν είχε δηλώσει πως η απόφαση της Ρωσίας να προσαρτήσει την Κριμαία εν μέρει οφειλόταν στις ανησυχίες για την επέκταση του NATO. Η χερσόνησος της Κριμαίας αποτελεί τη βάση του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού.

Νωρίτερα ο Πούτιν επέμεινε πως το «μονοπολικό» όραμα των ΗΠΑ για τις διεθνείς σχέσεις έχει αποτύχει.

«Ο κόσμος έχει αλλάξει. Το μονοπολικό όραμα του κόσμου. . . απέτυχε», σημείωσε και προέβλεψε ότι οι δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία θα αποδειχθούν «μπούμερανγκ» και θα επιδεινώσουν την παγκόσμια οικονομική κρίση.

ΠΗΓΗ: Reuters, ANA-MPA, AFP, DPA – Photo via Russia’s Presidency

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: