Είμαστε όλοι μαϊμούδες. Άλλοι έμειναν πάνω στα δέντρα και άλλοι έτρεξαν στο δάσος…




Της ΕΛΛΗΣ ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ

«Όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι. Δεν είναι η καταγωγή αλλά η αρετή μόνο που τους κάνει να διαφέρουν». Ένα νέο κίνημα ξεκίνησε #weareallmonkeys#saynotoracism#, με απλά ελληνικά, είμαστε όλοι μαϊμούδες, όχι στο ρατσισμό..

Η αφορμή δόθηκε από τον οπαδό της Βιγιαρεάλ, ο οποίος για τους δικούς του λόγους, στο παιχνίδι που έδωσε η ομάδα του την περασμένη εβδομάδα με την Μπαρτσελόνα, την ώρα που ο Ντάνι Αλβες, πήγε να εκτελέσει κόρνερ, του πέταξε μία μπανάνα. Ο Βραζιλιάνος άσος των Μπλαουγκράνα, του έδωσε την απάντηση που του άρμοζε. Πήρε τη μπανάνα , την «άνοιξε» και την έφαγε. Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά, που παίκτης δεν αντιδρά με βία, αλλά με μια του κίνηση, απάντησε στους ρατσιστές όλου του κόσμου.

Λίγη ώρα μετά το τέλος του αγώνα, ο συμπαίκτης του Αλβές, σε Βραζιλία και Μπαρτσελόνα, Νειμάρ, ανέβασε στο instagram φωτογραφία μαζί με το γιο του, στην οποία κρατούν και οι δύο μπανάνες, με το εξής σχόλιο. «Όλοι είμαστε μαϊμούδες».

Τα social media άναψαν. Ποδοσφαιριστές, προπονητές, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες, ακόμη και πρωθυπουργοί ακολούθησαν το παράδειγμά του. Δημοσίευσαν και εκείνοι με τη σειρά τους φωτογραφία με μία μπανάνα, δηλώνοντας «μαϊμούδες» , φωνάζοντας ένα βροντερό ΟΧΙ, στο ρατσισμό.

Ναι όσο και να σας παραξενεύει αυτό που διαβάζετε ή ακούτε, δεν είμαστε τίποτα άλλο παρά μαϊμούδες ή πλασμένοι όλοι, αν το αποδέχεστε καλύτερα, από το ίδιο χώμα ή πυλό . Τι σημασία έχει η χώρα, το χρώμα, το ύψος, το πάχος, η ομορφιά, τα χρήματα, τα κοινωνικά στάτους ή ότι άλλο μπορεί να κάνει έναν άνθρωπο εξωτερικά διαφορετικό. Όλοι κάτω από το Θεό δε βρισκόμαστε; Όλοι ίσοι απέναντι στο θάνατο δεν είμαστε; Δικαίωμα στη ζωή, στην ευτυχία, στην ελευθερία δεν έχουμε όλοι; Η ανθρωπιά, η αρετή, η αλληλεγγύη, ο αλτρουισμός και όλα τα άλλα τα πολύτιμα που χάσαμε, δεν είναι που κάνουν έναν άνθρωπο να διαφέρει και να ξεχωρίζει;

Όλοι μαϊμούδες είμαστε, μην το ξεχνάτε, με τη μοναδική διαφορά πως κάποιοι κλείστηκαν στον κόσμο του «ΕΓΩ» των ταμπού και των προκαταλήψεων και έμειναν ανεβασμένοι στα δέντρα ενώ κάποιοι άλλοι τ’ απαρνήθηκαν τρέχοντας δάσος..

#weareallmonkeys#saynotoracism#

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: