Ικανοποιημένος για την επίσκεψη στην Κύπρο του αντιπροέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, είναι ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, τονίζοντας ότι στη συνάντηση που είχαν στη Λευκωσία του έθεσε στην «ορθή διάσταση» το εθνικό θέμα και ότι «πρέπει η λύση να μην είναι ετεροβαρής», όπως είπε.

Σε συνέντευξή του στην ημερήσια ομογενειακή εφημερίδα της Νέας Υόρκης, «Εθνικό Κήρυκα», ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου, αναφερόμενος στην επίσκεψη του Αμερικανού αντιπροέδρου στο νησί, υπογράμμισε:

«Νομίζω ότι ο κύριος αντιπρόεδρος άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις και σε μας που τον είδαμε στην Αρχιεπισκοπή και στο Προεδρικό Μέγαρο που είχα συνομιλίες», προσθέτοντας ότι «η επίσκεψή του στην Κύπρο είναι ένας σημαντικός σταθμός».

Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «όταν του εκθέσαμε εμείς το θέμα των θρησκευτικών μνημείων στις υπό κατοχή περιοχές μας και ότι δεν υπάρχουν θρησκευτικές ελευθερίες στα τουρκοκρατούμενα μέρη μας, απάντησε ευθέως ότι το πρώτο άρθρο του Συντάγματος της Αμερικής ομιλεί ξεκάθαρα για τις θρησκευτικές ελευθερίες και δεν μπορεί να μην υπάρχει στην Κύπρο θρησκευτική ελευθερία και η αμερικανική κυβέρνηση είναι υπέρ της ελεύθερης πρόσβασης προς όλα τα μνημεία. Και μάλιστα το είπε ενώπιον όλων των εκπροσώπων και του Μουφτή και του Αρχιεπισκόπου των Μαρωνιτών και του Αρχιεπισκόπου των Αρμενίων και του Λατίνου εκπροσώπου και μας εντυπωσίασε γιατί ό,τι του θέσαμε ήταν πολύ θετικός».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της ομογενειακής εφημερίδας, ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε επίσης στα όσα ελέχθησαν στην κατ’ ιδίαν τους συνάντηση και τις προοπτικές, προδιαγραφές και προϋποθέσεις για την επίλυση του εθνικού θέματος της Κύπρου. Συγκεκριμένα, στην ερώτηση «θα μας λέγατε τι του είπατε και τι σας είπε στην κατ’ ιδίαν συνάντησή σας;», δήλωσε:

«Του είχα θέσει στην ορθή διάσταση το εθνικό θέμα, ότι πρέπει η λύση να μην είναι ετεροβαρής. Να μην αδικηθεί καμία πλευρά, να είναι πολύ προσεκτικοί. Του είπα ότι πρέπει να επιστραφεί έδαφος για να μπορέσουν ο όγκος των προσφύγων να επιστρέψουν στις πατρογονικές τους εστίες και τούτο ακόμη θα φανεί πολύ θετικό στο περιουσιακό, διότι εάν επιστρέψουν πίσω πρόσφυγες και μάλιστα η πλειοψηφία των προσφύγων, σμικρύνεται πολύ το περιουσιακό και με μερικές ανταλλαγές τουρκοκυπριακών (περιουσιών), που υπάρχουν στις ελεύθερες περιοχές, θα σμικρυνθεί έτσι περισσότερο. Αν μερικοί θέλουν να πάνε και στην τουρκική πλευρά, άρα αμβλύνεται τελείως και μπορεί να λυθεί και το περιουσιακό, το οποίο θεωρείται ακανθώδες πρόβλημα».

Όταν ρωτήθηκε «πώς αντέδρασε ο κ. Μπάιντεν, τι σας είπε, τι πρότεινε;», ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ανέφερε ότι «μπορώ να πω ότι έπαιρνε σημειώσεις και η αντίδρασή του ήταν θετική». Στην ερώτηση αν ο κ. Μπάιντεν αντιπρότεινε κάτι συγκεκριμένο, απάντησε «όχι. Μας απάντησε ότι έχει καλές σχέσεις με τον Ερντογάν και θα προσπαθήσει να του εξηγήσει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ούτως ώστε να φτάσουμε σε κάποιο θετικό σημείο».

Στην ερώτηση «πώς (ο κ. Μπάιντεν) κάλεσε την Κύπρο να σταθεί δίπλα στη Δύση στο θέμα της Ουκρανίας και πώς σας δυσκολεύει αυτό, λόγω των στενών εμπορικών και οικονομικών σχέσεων που έχει η Κύπρος με τη Ρωσία;», ο θρησκευτικός ηγέτης του νησιού υποστήριξε ότι «σίγουρα μας δυσκολεύει, εμείς σίγουρα μπορούμε να σταθούμε δίπλα γιατί δεν θέλουμε επ’ ουδενί λόγο να γίνει οποιαδήποτε απόσχιση, είμεθα εναντίον. Είναι ανεπίτρεπτο να γίνονται από άλλα κράτη αποσχίσεις και να ενώνονται με άλλα διότι έχουμε το πρόβλημά μας εμείς, γι’ αυτό, σ’ αυτό το σημείο, συμφωνούμε με την αμερικανική και ευρωπαϊκή πολιτική. Αλλά, στα θέματα που βάζουν περιορισμούς στα οικονομικά, στις επενδύσεις που έχει η Ρωσία κ.λπ. εκεί έχουμε πρόβλημα διότι έχουμε αρκετές επενδύσεις Ρώσων στην Κύπρο, κι εκεί σίγουρα δεν συμφωνούμε».

Τέλος, υπογράμμισε ότι «προσωπικά είμαι ικανοποιημένος (από την επίσκεψη Μπάιντεν). Ό,τι μπορούσε να μας πει, μας το είπε, ό,τι μπορεί να κάνει πιστεύω ότι θα το κάνει. Δεν είναι μόνο για το εθνικό θέμα που ήλθε στην Κύπρο, είναι και για τα αέρια, για τα πετρέλαια, για τον υποθαλάσσιο πλούτο, που εσχάτως έχει ανακαλυφθεί στην Ανατολική Μεσόγειο».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: