Ικανοποιημένοι Κέρι – Κασουλίδη από τη συνάντησή τους στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ




Του ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΖΟΥΠΑΝΙΩΤΗ, ΚΥΠΕ, CNA

Σε θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ η συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι. Η συνάντηση διήρκεσε 40 λεπτά και κάλυψε τις εξελίξεις στο κυπριακό, διμερή ζητήματα και θέματα της περιοχής, ενώ από αμερικανικής πλευράς το πρώτο θέμα ήταν η Αμμόχωστος κι άλλα ΜΟΕ.

Καλωσορίζοντας τον Κύπριο Υπουργό Εξωτερικών, ο Τζον Κέρι είπε πως «συνομιλούμε και εργαζόμαστε πάνω στο θέμα, προσπαθώντας για την εξεύρεση ειρήνης στη νήσο, ως μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία”.

Συνεχίζοντας ο κ. Κέρι είπε ότι «ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Υπουργός Εξωτερικών έχουν πάρει την ηγεσία προσπαθώντας να φέρουν αυτή τη λύση που σκληρά επιδιώκουμε και είναι τιμή μας που εργαζόμαστε μαζί τους σ’ αυτή την προσπάθεια», και τόνισε ότι οι ΗΠΑ «είναι πολύ υποστηρικτικές σ’ αυτή την πρωτοβουλία.

Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ελπίδα να επισκεφθεί την Κύπρο και πιθανώς την Αθήνα στις επόμενες εβδομάδες, ή σε λίγους μήνες.

«Μιλούμε εδώ και καιρό για μία επίσκεψη. Θέλουμε να προσπαθήσουμε να είμαστε υποβοηθητικοί στη διαδικασία”, είπε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, εκφράζοντας θερμές ευχαριστίες προς την κυπριακή κυβέρνηση για τη στάση της σε μία σειρά διεθνή ζητήματα. Αποκάλεσε «στρατηγικό εταίρο» την Κύπρο σε σειρά θεμάτων, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στη Συρία.

«Αυτή η ηγεσία κι αυτή η εταιρική σχέση είναι απολύτως κρίσιμη για όλους μας», ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι υπάρχουν νέες οικονομικές ευκαιρίες και αναφέρθηκε στον ενεργειακό τομέα, που, όπως είπε, κινείται στην Κύπρο.

Απαντώντας, ο κ. Κασουλίδης ευχαρίστησε τον κ. Κέρι και την αμερικανική κυβέρνηση για τη βοήθεια και το ενδιαφέρον και είπε πως «χρειαζόμαστε τη βοήθεια και το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας,  γιατί οι συνθήκες είναι κατάλληλες για να πιέσουμε με στόχο την εξεύρεση διευθέτησης».

Σε δηλώσεις του εξερχόμενος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο κ. Κασουλίδης σημείωσε τη μεγάλη κινητικότητα και το ενδιαφέρον που υπάρχει για τις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, που εντάσσονται μέσα στα πλαίσια της γενικότερης σταθερότητας και στη δική μας περιοχή, αλλά και σ’ ολόκληρη την Ευρώπη.

Αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον του Αμερικανού ομολόγου του και τη γνώση του κυπριακού, αλλά και στην αποφασιστικότητά του να επισκεφθεί την Κύπρο, «δίδοντας ουσία στο λόγο της επίσκεψής του».

Ο κ. Κασουλίδης καλωσόρισε την επίσκεψη Μπάιντεν στην Κύπρο. «Αυτή η επίσκεψη θα είναι ενός διαφορετικού χαρακτήρα. Θα είναι συμβολική για το ενδιαφέρον στο ανώτατο επίπεδο και ενθάρρυνση των πλευρών για τη λύση του Κυπριακού», ανέφερε ο Κύπριος Υπουργός, διευκρινίζοντας ότι αυτό δεν σταματά την πολύτιμη αξία που έχει η Κυπριακή Δημοκρατία ως κράτος για τις ΗΠΑ.

Για το θέμα των ΜΟΕ, που όπως είπε συζήτησαν με τον Τζον Κέρι, η μεγάλη εικόνα τους παραμένει ζωντανή κι ενδιαφέρουσα.

«Μπορεί να ληφθούν αποφάσεις αυτή την εβδομάδα και την επόμενη για τα πρώτα μικρά βήματα, αλλά αυτά θα είναι τα πρώτα μικρά βήματα».

Απαντώντας σε ερώτηση για τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων ότι η Τουρκία δεν θα πληρώσει την αποζημίωση 90 εκ. ευρώ που επιδίκασε το ΕΔΑΔ, είπε ότι «αυτό δεν παύει να δίδει την υποχρέωση στην επιτροπή αναπληρωτών υπουργών να μεριμνήσει για την εφαρμογή των αποφάσεων».

Είπε πως η Τουρκία θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις στην επιτροπή των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης και θα έχει και πάλι να αντιμετωπίσει τις συνέπειες.

«Μην ξεχνάτε ότι σε ό,τι αφορά στις αποζημιώσεις που επιδικάστηκαν, σ’ αυτές θα τρέχει τόκος μέχρι την ημέρα εκείνη που θα τις πληρώσουν. Πάντως τις αποζημιώσεις θα τις πληρώσουν».
Τέλος, έδωσε τη δική του ερμηνεία στην απόφαση, σε σύγκριση με την υπόθεση Δημόπουλος.

«Κάποια στιγμή δυστυχώς κατακλύσαμε το Δικαστήριο με πολλές προσφυγές. Και ερμηνεύω ότι ίσως αυτό είναι η μεγάλη οπισθοδρόμηση με την υπόθεση Δημόπουλος. Τώρα είναι πλέον φανερό ότι η θέση του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπως αυτή εκφράστηκε κατά τη διακρατική προσφυγή παραμένει αναλλοίωτη και επεξηγεί πέραν αυτού ότι η υπόθεση Δημόπουλος δεν είναι για να καταστρατηγήσει την ουσία της απόφασης. Η δική μου ερμηνεία – που δεν είμαι νομικός – είναι για να περιορίσει το δικαίωμα των ατομικών προσφυγών».

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΝΗΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: