Η βιασύνη του ΣΥΡΙΖΑ μετά τα αποτελέσματα




Του ΕΡΡΙΚΟΥ ΜΠΑΡΤΖΙΝΟΠΟΥΛΟΥ, www.ethnos.gr

Ο ΣΥΡΙΖΑ βιάζεται. Και όχι μόνο τώρα. Πάει καιρός που του συμβαίνει. Και όχι άδικα. Ξέρει πως ο χρόνος δουλεύει σε βάρος του. Πως όσο περνάνε οι μήνες, τόσο και η προοπτική της εξουσίας θ’ απομακρύνεται, τόσο η ανάγκη για διαλλακτικότερη και λογικότερη πολιτική θα ενισχύεται και τόσο ο κίνδυνος εκρηκτικών εσωκομματικών εξελίξεων θα μεγαλώνει.

Είναι η φυσιολογική πορεία των πραγμάτων. Από το 4% βρέθηκε στο 27% χωρίς να έχει κάνει κάτι ουσιαστικό για να το καταφέρει και στη συνέχεια δεν έκανε και τίποτα το ουσιαστικό για ν’ αξιοποιήσει αυτό το 27%. Πολιτεύτηκε με μοναδικό όπλο την οργή του κόσμου, θεωρώντας ότι αρκούσε να περιγράφει και να καταγγέλλει την κρίση για ν’ ανοίξει ο δρόμος προς την εξουσία. Κάτι να γίνει για ν’ ανατραπεί μια κυβέρνηση που δεν είναι η καλύτερη που θα μπορούσαμε να έχουμε, αλλά τουλάχιστον προσφέρει κάποια προοπτική, κάποια ελπίδα.

Και δικαιολογημένα ο ΣΥΡΙΖΑ βιάζεται. Γιατί τώρα τα πράγματα δεν είναι όπως ήταν. Τώρα η κάθε μέρα, η κάθε βδομάδα, δεν κρύβει και μια άσχημη έκπληξη για τον καταταλαιπωρημένο λαό. Αντίθετα, τώρα του επιφυλάσσει όλο και συχνότερα μια σπίθα αισιοδοξίας, την ελπίδα μιας καλύτερης μέρας, τον λόγο για να διατηρεί την ανοχή του απέναντι στην κυβέρνηση.

Κάποτε, όταν η κρίση θ’ ανήκει οριστικά και αμετάκλητα στο παρελθόν και οι μόνοι που θ’ ασχολούνται μαζί της θα είναι οι ιστορικοί, κάποιοι θα εκπλαγούν διαπιστώνοντας ότι υπήρξε ένα κόμμα που αν και έπρεπε να συμβάλει στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση μιας σοβαρής οικονομικής κρίσης, το μόνο που είχε να προτείνει ήταν να μας χαρίσουν τα δανεικά οι δανειστές κι εμείς να μην κάνουμε απολύτως τίποτα.

Την περασμένη βδομάδα στο eurodebate ο Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας μια σκηνικά επιτυχέστατη εμφάνιση, τόνισε την ανάγκη να βγει η χώρα από τη λιτότητα. Και το ίδιο μονότονα λέει και ξαναλέει επί τρία χρόνια. Εκείνο που ποτέ δεν είπε είναι το μόνο που θα έπρεπε να έχει πει: τι πρέπει να κάνουμε για να βγούμε από τη λιτότητα. Γιατί η δουλειά των πολιτικών είναι να προτείνουν λύσεις.

E-mail: [email protected]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: