Η τραπεζική ένωση είναι μία σημαντική ευρωπαϊκή επιτυχία και θα έχει μακροχρόνια απήχηση




Η εξαμηνιαία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας (ΕΤΟ), μέλη της οποίας είναι οι ενώσεις τραπεζών των κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου, ολοκληρώθηκε σήμερα στο Λαγονήσι. Την Ελληνική Ένωση Τραπεζών εκπροσώπησαν ο πρόεδρός της και πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Ζανιάς και ο γγ, Χρήστος Γκόρτσος.

Στο δείπνο που παρατέθηκε, χθες το βράδυ, προς τιμήν των μελών του ΔΣ της ΕΤΟ, ομιλητής ήταν ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος αναφέρθηκε στις ευρωπαϊκές οικονομικές και τραπεζικές εξελίξεις, καθώς και στην πορεία της ελληνικής οικονομίας. Εξάλλου, στις τραπεζικές εξελίξεις στην Ελλάδα αναφέρθηκε διεξοδικότερα ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Παπαδάκης, ο οποίος ήταν προσκεκλημένος στη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της ΕΤΟ, υπό την προεδρία του Christian Clausen, αναλύθηκαν οι τρέχουσες εξελίξεις στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο και επισημάνθηκε, με έμφαση, η πρόοδος που έχει σημειώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης. Η τραπεζική ένωση, μαζί με τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο που βρίσκεται σε καλύτερη θέση να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις των χρηματοπιστωτικών κρίσεων, διασφαλίζουν έναν σταθερότερο χρηματοπιστωτικό τομέα.

Η δημιουργία του ενιαίου εποπτικού μηχανισμού και του ενιαίου μηχανισμού διευθέτησης (resolution) στην Ευρωπαϊκή Ένωση οδεύει προς την ολοκλήρωση. Ουσιαστικό βήμα αποτελεί η ολοκλήρωση του ελέγχου ποιότητας στοιχείων του ενεργητικού εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το ΔΣ της ΕΤΟ επαναλαμβάνει την ισχυρή υποστήριξη των ευρωπαϊκών τραπεζών προς αυτήν τη φιλόδοξη και άνευ προηγουμένου συνολική αξιολόγηση.

«Αναδύεται ένα πραγματικά ευρωπαϊκό τραπεζικό τοπίο, με ένα ενιαίο σύνολο κανόνων για όλα τα πιστωτικά ιδρύματα και έναν ενιαίο επόπτη. Η τραπεζική ένωση είναι μία σημαντική ευρωπαϊκή επιτυχία και θα έχει μακροχρόνια απήχηση, τόσο στα πιστωτικά ιδρύματα, όσο και στην οικονομία. Εμείς, εκφράζοντας τα πιστωτικά ιδρύματα, είμαστε αποφασισμένοι να πετύχει» δήλωσε ο κ. Clausen.

«Είναι, επίσης, σαφές ότι η τραπεζική ένωση δεν είναι η μοναδική χρηματοπιστωτική μεταρρύθμιση που έχει επέλθει. Τα τελευταία έτη, τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν αποτελέσει το αντικείμενο πάρα πολλών νέων ρυθμίσεων, γεγονός το οποίο ωθεί προς μία ουσιαστική επιχειρηματική αναδιάρθρωση του κλάδου. Ωστόσο, η συνολική επίδραση όλων αυτών των μεταρρυθμίσεων παραμένει ασαφής. Υπάρχει ο κίνδυνος τα όποια νέα μέτρα να βλάψουν την ικανότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων να χρηματοδοτούν την πραγματική οικονομία. Χρειάζεται να κατανοήσουμε καλύτερα τον αθροιστικό αντίκτυπό τους» πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΕΤΟ.

Ειδικότερα, τα ευρωπαϊκά πιστωτικά ιδρύματα εκφράζουν την ιδιαίτερη ανησυχία τους σχετικά με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διαρθρωτική μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα. Το ΔΣ της ΕΤΟ αμφισβητεί την ανάγκη μίας τέτοιας πρότασης και καλεί τους φορείς διαμόρφωσης πολιτικής να αξιολογήσουν προσεκτικά τις οικονομικές επιπτώσεις της. Η διαρθρωτική μεταρρύθμιση ενέχει τον κίνδυνο δυσμενών επιπτώσεων προς την ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς θα επηρεάσει τις υπηρεσίες επενδυτικής τραπεζικής, οι οποίες υποστηρίζουν τον εξαγωγικό χαρακτήρα της οικονομίας μας. Οι ρυθμιστικές μεταρρυθμίσεις θέτουν, ήδη, στη διάθεση των εποπτικών αρχών σημαντικά εργαλεία για την αποτροπή και τη στόχευση της ανάληψης υπερβολικών κινδύνων, όπως, επίσης, και τη διασφάλιση της τακτικής θέσης σε διευθέτηση των μη βιώσιμων πιστωτικών ιδρυμάτων, χωρίς να απαιτείται πρόσβαση σε δημόσιους πόρους ή να επηρεάζεται η συστημική σταθερότητα. Οι εν λόγω αρμοδιότητες και τα εν λόγω εργαλεία θα πρέπει πρώτα να τεθούν σε εφαρμογή και να αξιολογηθεί ο αθροιστικός αντίκτυπός τους, πριν εξεταστεί η λήψη επιπρόσθετων μέτρων.

Ακόμη, τα μέλη του ΔΣ της ΕΤΟ εξέφρασαν ανησυχία σχετικά με τη συμφωνία ορισμένων κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υιοθετήσουν έναν Φόρο Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών (ΦΧΣ) σε συναλλαγές επί μετοχών και ορισμένων παραγώγων, μέχρι το τέλος του έτους. Αυτός ο φόρος, εφόσον υιοθετηθεί, θα καταστήσει τις κινητές αξίες των επιχειρήσεων στα συμμετέχοντα κράτη- μέλη λιγότερο ελκυστικές στους επενδυτές και θα αυξήσει το κόστος των επιχειρήσεων. Το ΔΣ επικροτεί την απόφαση να διενεργηθεί περαιτέρω αξιολόγηση των επιπτώσεων του ΦΧΣ σε εθνικό επίπεδο, προκειμένου να καταστούν σαφέστερες οι αναμενόμενες επιπτώσεις. Η εξωεδαφική επίδραση του ΦΧΣ στα μη συμμετέχοντα κράτη- μέλη παραμένει, επίσης, μία σημαντική εστία ανησυχίας.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ    Photo via: europarl.europa.eu

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: