Οι προϋποθέσεις για τις αλλαγές στην Ελλάδα




Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΥ – www.ethnos.gr

Η Νέα Δημοκρατία είναι ο σοβαρότερος πυλώνας του πολιτικού συστήματος, αυτήν την ώρα, είπε ο πρωθυπουργός στην πρώτη του προεκλογική συνέντευξη. Δεν έχει άδικο… Εάν κάποιος αποπειραθεί να αναλύσει τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα στα πολιτικά κόμματα που συνα-αποτελούν το συνταγματικό τόξο, σε αυτό το συμπέρασμα θα καταλήξει. Στην Κεντροδεξιά, παρά τις απόπειρες δημιουργίας νέων φορέων που έγιναν λόγω των αντι-δημοφιλών επιλογών που κλήθηκε να εφαρμόσει η κυβέρνηση, η ΝΔ παραμένει κυρίαρχη δύναμη και δεν αποκλείεται μετά τις ευρωεκλογές να ενισχυθεί περαιτέρω σε επίπεδο προσώπων…

Στην άλλη πλευρά του λόφου, όμως, η κατάσταση δεν είναι η ίδια. Το ΠΑΣΟΚ δίνει τη μάχη του σε μονοψήφια επίπεδα, κάτι που πριν από λίγα, ελάχιστα χρόνια φάνταζε αδιανόητο. Η ΔΗΜΑΡ παλεύει στο όριο του 3%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται με καχυποψία από τους πολίτες που αυτο-προσδιορίζονται ως κεντροαριστεροί. Για τον λόγο αυτό τα δημοσκοπικά του ποσοστά παραμένουν στάσιμα!

Πόσο, όμως, υγιής πολιτικά είναι αυτή η κατάσταση; Το πολιτικό σύστημα της χώρας μας βασιζόταν ανέκαθεν στον διπολισμό, ασχέτως το ποια ήταν τα κόμματα που τον εξέφραζαν. Η Κεντροδεξιά χρειάζεται την Κεντροαριστερά και το αντίστροφο. Η ισορροπία, ακόμη και μέσω αντιπαραθέσεων, είναι αναγκαία για την ομαλή λειτουργία της Δημοκρατίας. Αυτό, άλλωστε, συμβαίνει και σε όλα τα προηγμένα κράτη…

Είναι σημαντικό, λοιπόν, μετά τις ευρωεκλογές να υπάρξουν σοβαρές κινήσεις για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς. Χωρίς εγωισμούς, χωρίς μάχες για τη μαρκίζα και, κυρίως, χωρίς πυροτεχνήματα που θα λάμψουν για λίγα 24ωρα και έπειτα θα σβήσουν. Μια τέτοια πρωτοβουλία είναι βέβαιον ότι θα τη χαιρετίσει και η Κεντροδεξιά, εάν ληφθεί υπόψη ότι η Ελλάδα περνά τώρα μία φάση κυβερνήσεων συνεργασίας. Ο Αντ. Σαμαράς δεν θα ήθελε έναν αξιόπιστο κυβερνητικό εταίρο; Ενα κόμμα αστικού τύπου με σοβαρές θέσεις για όλα τα κρίσιμα ζητήματα; Αυτό ακριβώς αναζήτησε και χθες, παρουσιάζοντας τις προτάσεις του για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Μόνο με δύο σοβαρούς – σταθερούς πυλώνες στο πολιτικό σύστημα μπορούν να προχωρήσουν οι αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα. Και χρόνος άπλετος δεν υπάρχει…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: