Η Λαγκάρντ ακύρωσε ομιλία της σε τελετή αποφοίτησης γιατί οι φοιτήτριες κατήγγειλαν το ρόλο του ΔΝΤ




Η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ακύρωσε την ομιλία της σε ένα αμερικανικό πανεπιστήμιο κατόπιν πιέσεων των φοιτητριών, οι οποίες κατήγγειλαν το ρόλο που διαδραματίζει το Ταμείο στην προώθηση του “ιμπεριαλισμού” και της “πατριαρχίας”.

Η Λαγκάρντ επρόκειτο να μιλήσει την Κυριακή στην τελετή για τη λήξη του ακαδημαϊκού έτους στο Κολέγιο Σμιθ, ένα περίβλεπτο πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης που απευθύνεται αποκλειστικά σε γυναίκες. Ωστόσο ορισμένες φοιτήτριες διαφώνησαν με την παρουσία της στο εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Σε ανακοίνωση που ανήρτησαν στο διαδίκτυο, κατηγορούσαν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη για την αποτυχία των αναπτυξιακών πολιτικών στις φτωχές χώρες και ότι ενίσχυσε το πατριαρχικό σύστημα που καταπιέζει “τις γυναίκες σε όλον τον κόσμο”.

“Μολονότι σεβόμαστε την επιτυχία της κυρίας Λαγκάρντ ως γυναίκας ηγέτιδας στον κόσμο, δεν θέλουμε να μας εκπροσωπεί κάποιος που συνέβαλε άμεσα στα συστήματα που έχουμε μάθει να τα πολεμούμε”, ανέφεραν οι φοιτήτριες. Λόγω της διαμαρτυρίας αυτής η Λαγκάρντ προτίμησε να ακυρώσει τη συμμετοχή της στην τελετή.

“Δεν θα θέλαμε η συμμετοχή του ΔΝΤ να επισκιάσει τις αξιόλογες επιτυχίες των αποφοίτων αυτήν την ημέρα” ανέφερε μια εκπρόσωπος του Ταμείου στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Πρόεδρος του Πανεπιστημίου Καθλίν Μακάρτνεϊ εξέφρασε τη λύπη της για την απόφαση της Λαγκάρντ, επισημαίνοντας ότι “η ελευθερία της σκέψης” και “οι διαφορετικές απόψεις” θα πρέπει να διαφυλαχθούν εντός του ιδρύματος.

Με μια παρόμοια αντίδραση ήρθε αντιμέτωπη πρόσφατα και η πρώην Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επί κυβερνήσεων Τζορτζ Ου. Μπους, Κοντολίζα Ράις, η οποία επρόκειτο να μιλήσει στο Πανεπιστήμιο Ράτγκερς του Νιου Τζέρσι.

Στις αρχές Μαϊου ανακοίνωσε ότι ακυρώνει την ομιλία της γιατί πολλοί φοιτητές αντέδρασαν, καταγγέλλοντας το ρόλο της στην “καταστροφή” του Ιράκ.

Το Κολέγιο Σμιθ ιδρύθηκε το 1871 και σε αυτό σπούδασε η Μπέτι Φρίνταν, η πρωτοπόρος του φεμινιστικού κινήματος στις ΗΠΑ, αλλά και η Μάργκαρετ Μίτσελ, η συγγραφέας του Οσα παίρνει ο άνεμος.

Η Λαγκάρντ προειδοποιεί τη Ρωσία για συρρίκνωση της οικονομίας της

Η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προειδοποίησε σήμερα τη Ρωσία ότι η οικονομία της, που ήδη προβλέπεται να έχει μικρότερη ανάπτυξη φέτος εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία, θα βρεθεί αντιμέτωπη με ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση, αν συνεχιστεί η ένταση με τη Δύση.

“Προφανώς η κατάσταση έχει ήδη επιπτώσεις”, δήλωσε η Λαγκάρντ έπειτα από μια συνάντηση που είχε με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και επικεφαλής άλλων διεθνών θεσμών, περιλαμβανομένης της Παγκόσμιας Τράπεζας.

“Εχουμε αναθεωρήσει τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της Ρωσίας. Αυτό με την προϋπόθεση ότι η κατάσταση επιλυθεί. Αν δεν επιλυθεί (…), αυτό σίγουρα θα επιδείνωνε την κατάσταση”, πρόσθεσε η Λαγκάρντ.

Το ΔΝΤ έχει ήδη αναθεωρήσει τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της Ρωσίας για το 2014 στο 0,2% από 1,3% πέρυσι. Το ΔΝΤ επεσήμανε ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη χώρα από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις ΗΠΑ εξαιτίας της κρίσης με την Ουκρανία αποθαρρύνουν τους επενδυτές. Το Ταμείο προσφέρει ένα δάνειο ύψους 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία, όμως έχει προειδοποιήσει ότι θα χρειαστεί να το επανεξετάσει αν η χώρα χάσει εδάφη στα ανατολικά, μετά και την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας από τη Ρωσική Ομοσπονδία.

“Χωρίς πολιτική σταθερότητα, η σταθεροποίηση της οικονομίας θα είναι δύσκολη”, σημείωσε η Λαγκάρντ. Η ίδια επεσήμανε ότι ο χαμηλός πληθωρισμός και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι “στην καρδιά της Ευρώπης” αποτελούν απειλή για την παγκόσμια ανάπτυξη.

ΠΗΓΗ: ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, AFP, REUTERS, ANA-MPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: