Οι εκλογές και η δύναμη της λευκής ψήφου




Του Πανίκου Παναγιώτου, www.philenews.com

Οι αθώοι πληρώνουν και πάλι το κόστος ανίκανων και απατεώνων, οι οποίοι συνεχίζουν να διατηρούν τα προνόμια και τα κλοπιμαία τους. Όταν ο κόσμος ζητά τιμωρία των ενόχων, δεν έχει κίνητρο την εκδίκηση. Το πράττει από σεβασμό στην αλήθεια και τη διαφάνεια. Και επειδή η Πολιτεία και η Δικαιοσύνη αδιαφόρησαν επανειλημμένα, παραβιάζοντας τις συνταγματικές υποχρεώσεις τους, στο πλαίσιο των διαπλεκόμενων συμφερόντων, οι πολίτες ανησυχούν.

Έχουν όμως τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν στο έπακρον τις δημοκρατικές διαδικασίες που τους προσφέρει ο νόμος. Αν, για παράδειγμα, τα κόμματα ή κάποια από τα μεγάλα ή μικρά κόμματα, συμπλεύσουν ξανά με την προσπάθεια συγκάλυψης εγκλημάτων και ατιμωρησίας ενόχων -κάθε αξιώματος και χρώματος-, τότε τα μέλη και οι οπαδοί τους όχι μόνο έχουν υποχρέωση να τα εγκαταλείψουν, αλλά και να αποκαλύψουν τον ύποπτο ρόλο τους.

Η αποχή από τις εκλογικές διαδικασίες δεν είναι λύση και ούτε απάντηση στο βρόμικο πολιτικό σύστημα. Μια τέτοια στάση θα αποθρασύνει ακόμη περισσότερο όσα κόμματα και όσους πολιτικούς συμπορεύονται με αυταρχικές, αδιαφανείς και κερδοσκοπικές πρακτικές σε βάρος του γενικού καλού.

Η αποχή στις εκλογές θα στείλει το μήνυμα στους ενόχους της οικονομικής τραγωδίας ότι δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν για ό,τι έκαναν και για ό,τι ενδεχομένως θα κάνουν με βασικό γνώμονα το κομματικό ή προσωπικό ή επιχειρηματικό όφελος.

Αν ένας προβληματισμένος ή αγανακτισμένος πολίτης της Κύπρου, αν ένας προδομένος άνεργος ή εξαπατημένος ψηφοφόρος έφτασε στο σημείο να νιώθει πως δεν τον εκφράζει πλέον κανένα κόμμα και κανένας υποψήφιος, διατυπώνοντας μάλιστα και την άποψη ότι «όλοι είναι πουλημένοι» (ακραία και λανθασμένη άποψη, αλλά συνάμα κατανοητή, σύμφωνα με τα όσα έχουν συμβεί σ’ αυτό τον τόπο, σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο) και αποφασίσει να μην πάει να ψηφίσει, τότε και ο ίδιος με την αδιαφορία και την αποχή του είναι σαν να τους δίνει συγχωροχάρτι. Έχει επιλογή και είναι η λευκή ψήφος.

Πρόκειται για ουσιαστική μορφή διαμαρτυρίας. Υποδηλώνει πράξη υπεράσπισης της δημοκρατίας. Η λευκή ψήφος είναι δημοψήφισμα ενάντια στο ψέμα και την απάτη του υπάρχοντος πολιτικού συστήματος.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: