Η δημοτικότητα του Πούτιν αυξάνεται συνεχώς λόγω της κρίσης στην Ουκρανία




Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, η δημοτικότητα του οποίου αυξήθηκε λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, θα κερδίσει με άνεση μια ακόμη θητεία το 2018 αν θέσει υποψηφιότητα για το ύπατο αξίωμα στη χώρα, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που διενήργησε το κέντρο Levada και τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν σήμερα.

Η δημοσκόπηση του κέντρου Λεβάντα κατέδειξε ότι το 81% των ερωτηθέντων θα ψήφιζαν τον Πούτιν αν διεξάγονταν σήμερα προεδρικές εκλογές στη Ρωσική Ομοσπονδία, από 77% τον Απρίλιο και 68% τον Ιανουάριο.

Η δημοτικότητα του Πούτιν αυξάνεται συνεχώς μετά την εκδήλωση της κρίσης στην Ουκρανία, κατά τη διάρκεια της οποίας η Ρωσία προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας. Ο Ρώσος πρόεδρος επικρίνει με σφοδρότητα τη φιλοδυτική νέα ηγεσία στο Κίεβο και οι σχέσεις της χώρας του με τη Δύση έχουν επιδεινωθεί ραγδαία ενόσω διαρκεί η ουκρανική κρίση.

«Η αποφασιστικότητά του ασκεί έντονη έλξη στην πλειονότητα του εκλογικού σώματος», εξήγησε ο Αλεξέι Γκραζντάνκιν, ανώτατο στέλεχος του Λεβάντα. «Μοιάζει απίθανο ως το 2018 να αναδειχθεί κάποιος πολιτικός ικανός να ανταγωνιστεί τον Πούτιν για τον προεδρικό θώκο», πρόσθεσε ο ίδιος.

Το ποσοστό των Ρώσων που εγκρίνουν την πολιτική που ασκεί ο Πούτιν, ένας άλλος δείκτης που δημοσιεύει κάθε μήνα το κέντρο Λεβάντα, υπερέβαινε το 70% κατά το μεγαλύτερο μέρος των δύο πρώτων θητειών του, από το 2000 ως το 2008, όταν η Ρωσία απολάμβανε έναν ταχύ ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης χάρη κυρίως στις εξαγωγές πετρελαίου. Σε ορισμένες χρονικές περιόδους είχε ξεπεράσει ακόμα και το 80%.

Ο Πούτιν κέρδισε μια τρίτη, εξαετή θητεία τον Μάρτιο του 2012 συγκεντρώνοντας σχεδόν το 64% των ψήφων, παρά τις διαδηλώσεις εναντίον του στους δρόμους που είχαν διαρκέσει μήνες.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σταθερά πως ο πρώην αξιωματικός της KGB είναι ο πιο δημοφιλής πολιτικός στη Ρωσία. Ο Πούτιν δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να διεκδικήσει μια τέταρτη θητεία το 2018.

 

ΠΗΓΗ: REUTERS, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: