Η Χ.Α. και η άνοδος των αντιευρωπαϊκών κομμάτων




Στις αντιθέσεις των αντιευρωπαϊκών κομμάτων στην Ευρώπη, όπως  π.χ. του ακροδεξιού ολλανδικού Κόμματος για την Ελευθερία και του βρετανικού  Κόμματος Ανεξαρτησίας (UKIP), το οποίο διακρίνεται από αντιμεταναστευτικά μηνύματα, αναφέρεται ανταπόκριση από το Λονδίνο του  Stephen Castle στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας NEW YORK TIMES, με τίτλο «AntiEurope Parties at Odds, Despite Shared Cause».

Στην ανταπόκριση προβάλλεται μεταξύ άλλων έρευνα του London School of Economics and Political Science, βάσει της οποίας, οι εκμεταλλευόμενοι το κύμα του αντιευρωπαϊσμού πολιτικοί που επιδιώκουν να αναδειχτούν στις ευρωεκλογές, ίσως αναδειχθούν πρώτοι σε επτά κ-μ της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, οι δεξιοί αντιευρωπαίοι  υποψήφιοι ενδέχεται να επικρατήσουν στο Βέλγιο, τη Βρετανία, τη Δανία, τη Γαλλία, τη Φινλανδία και την Ολλανδία, ενώ το ίδιο ίσως συμβεί μ’ ένα αριστερό λαϊκό κόμμα στην Ελλάδα, αναφέρει η μελέτη του LSE.

Σημειώνεται δε ότι παρατηρείται μικρή συνοχή μεταξύ των κομμάτων, που εκτείνονται από ακροδεξιά εξτρεμιστικά κόμματα όπως η ελληνική «Χρυσή Αυγή» έως την πιο ακαδημαϊκή «Εναλλακτική για τη Γερμανία» που προσβλέπει στην έξοδο από το ευρώ. Παράλληλα, υποστηρίζει ο ανταποκριτής, ορισμένα εθνικιστικά κόμματα μοιάζουν να αντιπαθούν το ένα το άλλο όσο αντιπαθούν και την ΕΕ.

http://www.nytimes.com/2014/05/20/world/europe/anti-europe-parties-at-odds-despite-shared-cause.html?partner=rss&emc=rss&_r=0

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: