Η Μέρκελ προειδοποίησε τη Μόσχα ότι δεν θα πρέπει να γυρίσει στον “παλιό τρόπο σκέψης”
Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ προειδοποίησε την Τετάρτη τη Ρωσία ότι δεν θα πρέπει να γυρίσει στον «παλιό τρόπο σκέψης» γύρω από τη σφαίρα επιρροής, τονίζοντας ότι τα γεγονότα στην Κριμαία κατατάσσονται σε αυτή την κατηγορία.

Μιλώντας από το Βερολίνο, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης αφιερωμένης στο ξέσπασμα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, προειδοποίησε ότι όσοι προκαλούν εντάσεις γύρω από την εθνική ακεραιότητα της Ουκρανίας, παραβιάζουν όχι μόνο το διεθνές δίκαιο αλλά και αγνοούν τα διδάγματα της ευρωπαϊκής ιστορίας.

Μετά την ανατροπή του φιλορώσου πρόεδρου, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, αντικατέστησε δεκαετίες διπλωματίας μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, διακηρύσσοντας το δικαίωμα να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία και να αποδεχτεί την προσάρτηση της Κριμαίας, μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς.

«Στην Κριμαία βιώνουμε μια επιστροφή στα παλαιά πρότυπα σκέψης», δήλωσε η Μέρκελ κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στην οποία συμμετείχαν 400 νέοι από 40 χώρες. «Απάντηση στην παγκοσμιοποίηση δεν αποτελούν τα παλαιωμένα πρότυπα σκέψης ή ο διαχωρισμός αλλά η ανάπτυξη των κοινών συμφερόντων –αυτό είναι που κάνει την Ευρώπη τόσο ελκυστική», είπε.

«Εκείνοι, των οποίων η σκέψη περιστρέφεται γύρω από τη δική τους σφαίρα επιρροής, μπορεί βραχυπρόθεσμα να φαίνονται ισχυρότεροι από ότι εμείς, όχι όμως στην τελική έκβαση. Στο τέλος κακό θα κάνουν μόνο στον εαυτό τους».

«Τελευταία βλέπουμε ότι δεν μπορούμε να θεωρούμε ως δεδομένες τις αξίες της ελευθερίας και της ειρήνης, ακόμα και μεταξύ των στενών γειτόνων μας», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Την Τρίτη η Μέρκελ επέκρινε τα σχέδια της Ρωσίας να γίνει στρατιωτική παρέλαση στην Κριμαία για τη νίκη της Σοβιετικής Ένωσης επί της ναζιστικής Γερμανίας, επικαλούμενη την κρίσιμη κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία.

ΠΗΓΗ: REUTERS, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal


Latest of HellasJournal