Οι Αλεβίτες διαδήλωσαν σε πολλές πόλεις της Τουρκίας




Χιλιάδες μέλη της κοινότητας των Αλεβιτών της Τουρκίας διαδήλωσαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα και τη Σμύρνη διαμαρτυρόμενοι για τον θάνατο, την περασμένη εβδομάδα, δύο ανθρώπων σε βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία σε μια συνοικία της Κωνσταντινούπολης.

Οι διαδηλωτές ζητούσαν να καταργηθούν οι διακρίσεις σε βάρος τους, μετά τον θάνατο δύο ανθρώπων, την περασμένη Πέμπτη, όταν αστυνομικοί πυροβόλησαν με αληθινές σφαίρες για να διαλύσουν ένα πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στο Οκμεϊντάνι, μια συνοικία της Κωνσταντινούπολης οι κάτοικοι της οποίας είναι στην πλειονότητά τους Αλεβίτες.

Τα δύο θύματα, ο Ουγκούρτ Κουρτ και ο Αϊχάν Γιλμάζ, δεν συμμετείχαν στην αντικυβερνητική διαδήλωση στο Οκμεϊντάνι. Μάλιστα ο πρώτος είχε πάει στην περιοχή για την κηδεία ενός Αλεβίτη συγγενή του και δέχτηκε μια σφαίρα στο κεφάλι.

“Εμείς οι Αλεβίτες γνωρίζουμε τους υπεύθυνους των επιθέσεων εναντίον των συντρόφων μας (. . .). Προειδοποιούμε την κυβέρνηση: αφήστε ήσυχους τους Αλεβίτες”, δήλωσε ο Ντογάν Ντεμίρ, ο πρόεδρος των Πολιτιστικών Ενώσεων των Αλεβιτών.

“Το κράτος δολοφόνος θα λογοδοτήσει”, φώναζαν εκατοντάδες διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων βουλευτές, μουσικοί και ηθοποιοί, που συμμετείχαν στη σημερινή κινητοποίηση στην Κωνσταντινούπολη.

Οι ταραχές της περασμένης Πέμπτης ξέσπασαν όταν δεκάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους του Οκμεϊντάνι για να διαδηλώσουν στη μνήμη ενός 15χρονου που σκοτώθηκε πέρσι σε μια αντικυβερνητική διαδήλωση. Ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είχε υπερασπιστεί τις ενέργειες της αστυνομίας χαρακτηρίζοντας “τρομοκράτες” τους διαδηλωτές, εξέφρασε σήμερα τα συλλυπητήριά τους στους συγγενείς των δύο θυμάτων.

Οι Αλεβίτες αποτελούν το ένα τέταρτο των 76 εκατομμυρίων κατοίκων της Τουρκίας. Είναι μουσουλμάνοι αλλά θεωρούνται προοδευτικοί και πιστοί στο λαϊκό κράτος. Κατηγορούν την κυβέρνηση ότι, μολονότι παραχώρησε δικαιώματα στους Κούρδους στο πλαίσιο των κοινωνικών μεταρρυθμίσεων που υιοθέτησε τον περασμένο Οκτώβριο, δεν ανταποκρίθηκε στο δικό τους αίτημα να αναγνωριστούν οι χώροι λατρείας τους ως τέτοιοι.

ΠΗΓΗ: ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, AFP, ANA-MPA – Φωτογραφία via Twitter

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: