Γεωργιάδης: Η αξιολόγηση της Τρόικας επιβεβαίωσε την πρόοδο – Τέλος Ιουνίου η δόση 600 εκ. ευρώ




Με επιτυχία έχει ολοκληρωθεί άλλη μια αξιολόγηση από την Τρόικα, η οποία επιβεβαίωσε την πρόοδο σε όλους τους τομείς του προγράμματος, στη διόρθωση των δημοσίων οικονομικών, στην προώθηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων και στην εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, τόνισε το Σάββατο ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

“Με αυτό τον τρόπο η Κύπρος ξανακερδίζει τη διεθνή αξιοπιστία της και την εμπιστοσύνη εκ μέρους των αγορών και των επενδυτών και δημιουργούνται την ίδια ώρα οι προϋποθέσεις για τη βιώσιμη και διατηρήσιμη ανάπτυξη”, επισήμανε ο κ. Γεωργιάδης, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης στο Υπουργείο Οικονομικών.

“Ασφαλώς έχουμε δρόμο να διανύσουμε, ασφαλώς οι δυσκολίες παραμένουν. Σιγά – σιγά όμως διορθώνουμε αυτά που κάποιοι άλλοι άφησαν πίσω τους”, υπογράμμισε ο ΥΠΟΙΚ.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι η εκταμίευση της δόσης, η οποία θα ξεπερνά συνολικά τα 600 εκατομμύρια ευρώ, θα γίνει τέλος Ιουνίου, ενώ προηγουμένως, στις 19 Ιουνίου, θα συνεδριάσει το Eurogroup.

Επιπλέον, ο κ. Γεωργιάδης εξήγγειλε ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα και με οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας θα έχει επαφή με όλα τα πολιτικά κόμματα για να ενημερώσει “για τις επόμενες κινήσεις που σχετίζονται, μεταξύ άλλων, και με τη σταδιακή επάνοδο της Κύπρου στις αγορές”.

Σημείωσε ότι η Τρόικα επιβεβαίωσε ότι “η ύφεση για το 2014 θα είναι κάπως χαμηλότερη των αρχικών εκτιμήσεων”, στο 4,2%, από 4,8% που προβλέπεται στο μνημόνιο και παραμένει κοινή εκτίμηση, όπως είπε ο ΥΠΟΙΚ, ότι “στο 2015 θα είμαστε σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η προσπάθεια τελείωσε”.

“Η κυπριακή οικονομία έχει αποδείξει ότι είναι πολύ πιο ανθεκτική από ότι πολλοί ανέμεναν και αυτό οφείλεται στους βασικούς παραγωγικούς τομείς του τόπου μας, στον τουρισμό, στις υπηρεσίες, στη ναυτιλία, οι οποίοι έχουν κρατήσει την ύφεση σε χαμηλότερα από τα αρχικά αναμενόμενα επίπεδα”, επισήμανε.

Παράλληλα, ο ΥΠΟΙΚ, είπε ότι “με την εφαρμογή του προγράμματος, οι κινήσεις της Κυβέρνησης για αύξηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, για διεύρυνση των προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και η πρόσφατη απόφαση για δραστηριοποίηση στην Κύπρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) δίνουν ανάσες οξυγόνου σε μια οικονομία που αντιμετωπίζει έλλειψη ρευστότητας”.

“Είναι με τέτοιες κινήσεις που θα ξανακινηθεί η οικονομία και σίγουρα όχι με τους λαϊκισμούς και τις ανευθυνότητες”, πρόσθεσε.

Ο κ. Γεωργιάδης ευχαρίστησε όλους όσοι συστηματικά και αθόρυβα εργάζονται και υποστηρίζουν την προσπάθεια για την ανοικοδόμηση της κυπριακής οικονομίας τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, “η προσπάθεια θα είναι δύσκολη, θα είναι μακρά”, καθώς “οι μηχανές της κυπριακής οικονομίας αφέθηκαν και έσβησαν, τα δημόσια οικονομικά είχαν οδηγηθεί σε μια άνευ προηγουμένου κρίση και το τραπεζικό μας σύστημα είχε βρεθεί στο χείλος της καταστροφής”.

“Μέσα στον ένα χρόνο της προσπάθειας, έχουμε σταθεροποιήσει και ελέγξει την κατάσταση, έχουμε ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη προς την κυπριακή οικονομία, αλλά θα είμαι ο τελευταίος που θα πω, πως χωρίς συνέχιση της προσπάθειας θα ξεπεραστούν οι δυσκολίες”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι “μέρα με τη μέρα τα δεδομένα βελτιώνονται”

Εκταμίευση δόσης

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι “είναι μεγάλη δόση”, η οποία ξεπερνά τα 600 εκ. ευρώ. Ανέφερε ότι μέχρι τις 2 Ιουνίου θα κυκλοφορήσει το επικαιροποιημένο μνημόνιο, μέχρι τις 10 Ιουνίου θα κυκλοφορήσει η έκθεση αξιολόγησης και στις 19 Ιουνίου θα συνεδριάσει το Eurogroup για να λάβει την απόφαση για εκταμίευση της δόσης, ενώ “μέχρι το τέλος του Ιουνίου θα υλοποιηθεί η εκταμίευση”.

Ανέφερε επίσης ότι αργότερα θα ακολουθήσει η διαδικασία του ΔΝΤ και σημείωσε ότι η χρηματοδότηση από τον ESM και από το ΔΝΤ “καλύπτει από τη μια το έλλειμμα και από την άλλη συγκεκριμένες λήξεις χρέους”.

Δημόσιο Χρέος

Ο ΥΠΟΙΚ ξεκαθάρισε ότι δεν καλύπτονται όλες οι λήξεις χρέους μέσα στην περίοδο του προγράμματος (2014 – 2016), αναφέροντας ότι “μερικά δισεκατομμύρια” δημοσίου χρέους (περίπου 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ), “εντός της περιόδου του προγράμματος, δεν καλύπτονται από την Τρόικα”. Αυτός είναι ο λόγος αναζήτησης και άλλων πηγών δανεισμού, πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι επιδίωξη της Κυβέρνησης η οποία έχει απόλυτη συνεννόηση με την Τρόικα σε αυτό το θέμα, είναι “σταδιακά τον εσωτερικό δανεισμό να τον αντικαταστήσουμε με εξωτερικό δανεισμό, πράξη που αν καταφέρουμε να υλοποιήσουμε θα ενισχύσει σημαντικότατα τη ρευστότητα στην οικονομία”.

Σημείωσε ότι υπάρχει χρέος που λήγει εντός του προγράμματος και αφορά εσωτερικά ομόλογα συνολικού ποσού 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, γραμμάτια δημοσίου, ύψους 800 εκ. Ευρώ και το κρατικό ομόλογο που δόθηκε στη Λαϊκή Τράπεζα.

Νομοθεσία για εκποιήσεις

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι δεν υπήρξε καμιά μεταβολή από τα συμφωνηθέντα από προηγούμενες αξιολογήσεις, με εξαίρεση μια μετάθεση και όχι επίσπευση χρονοδιαγράμματος την οποία η κυπριακή Κυβέρνηση ζήτησε και αφορά την πρώτη κατοικία.

Ειδικότερα, ανέφερε ότι αυτό αφορά την ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου με τρόπο που να δίνει προς τις τράπεζες αυξημένες δυνατότητες είσπραξης και “να συνδυαστεί με την ολοκλήρωση και τη θέσπιση του πλαισίου αφερεγγυότητας, το οποίο θα δώσει προστασία, διευκόλυνση και θα ενθαρρύνει την αναδιάρθρωση για δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν πρόσκαιρα προβλήματα”.

Ανέφερε ότι είναι ανάγκη να κινηθούμε προς μια διπλή κατεύθυνση, από τη μια να ενισχύσουμε τη δυνατότητα των τραπεζών για να κινούνται έναντι μη συνεργάσιμων και μη βιώσιμων δανειοληπτών και από την άλλη να προσφέρεται ένα πλαίσιο διευκόλυνσης και προστασίας έναντι μικρών δανειζομένων που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες πρόσκαιρες. Ο ΥΠΟΙΚ ξεκαθάρισε ότι για αυτό το ζήτημα δεν υπάρχει καμιά διαφωνία με την Τρόικα και “δεν αποτέλεσε σημείο τριβής”.

Εξήγησε ότι έχουμε την υποχρέωση, σύμφωνα με το μνημόνιο, όπως “μέχρι το Καλοκαίρι να περάσουμε νομοθεσία που να διευκολύνει τις εκποιήσεις, αλλά έχουμε ξεκαθαρίσει πως αυτό δεν θα αφορά περιπτώσεις που σχετίζονται με πρώτη κατοικία”.

“Δεν θα αφορά τους ιδιώτες, αλλά επιχειρήσεις, ίσως μεγάλους δανειζομένους, ίσως περιπτώσεις που βλέπουμε κατά καιρό να δημοσιεύονται στα ΜΜΕ”, είπε ο κ. Γεωργιάδης, σημειώνοντας πως δεν θεωρεί ότι “θα πρέπει να είναι ισοπεδωτικός και γενικευμένος ο χειρισμός”.

“Άλλη θα είναι η μεταχείριση τέτοιων περιπτώσεων μη συνεργάσιμων και διαφορετική η περίπτωση μιας οικογένειας που έχει δανειστεί για να κτίσει το σπίτι της και απλώς αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο πρόσκαιρα προβλήματα”, ξεκαθάρισε ο ΥΠΟΙΚ.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι μέχρι το Καλοκαίρι η EBRD θα λειτουργήσει γραφείο στην Κύπρο ενώ σε περίπου δύο εβδομάδες θα έχουμε την πρώτη τεχνοκρατική αποστολή της τράπεζας στην Κύπρο για να ξεκινήσει η καταγραφή των προοπτικών, η αξιολόγηση των τομέων μέσα από τους οποίους η τράπεζα θα λειτουργήσει και θα δραστηριοποιηθεί.

Ανέφερε ότι η τράπεζα χαρακτηρίζεται από ταχύτητα στην υλοποίηση των αποφάσεων της και από ένα επιχειρηματικό τρόπο λειτουργίας και “αναμένω και είναι κοινή επιδίωξη πως ακόμη και εντός της φετινής χρονιάς θα έχουμε συγκεκριμένους τρόπους δραστηριοποίησης”. Σημείωσε ότι με την τράπεζα έχει συμφωνηθεί ένα πρόγραμμα πενταετίας.

Σύνθεση Αρχής Εξυγίανσης

Ο ΥΠΟΙΚ είπε ότι η Κυβέρνηση θα ετοιμάσει τροποποιητικό νομοσχέδιο με βάση το οποίο η Αρχή θα εξακολουθεί να είναι τριμελής αλλά θα αποτελείται από την Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ) και τους δύο εκτελεστικούς συμβούλους της ΚΤ.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι θα συζητήσει με τα πολιτικά κόμματα τις επόμενες ημέρες και θα ενημερώσει και τη Βουλή, προσθέτοντας ότι “αυτές τις πληροφορίες, λόγω του ευαίσθητου χαρακτήρα, πρώτα θα πρέπει να ενημερώσουμε τις πολιτικές ηγεσίες και στη συνέχεια θα υπάρξει και η δημόσια πληροφόρηση”.

Ο κ. Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι “τέτοιο ζήτημα ούτε τέθηκε, ούτε συζητήθηκε με την Τρόικα, παρόλο που το έχω δει να δημοσιεύεται στα ΜΜΕ”.

ΠΗΓΗ: ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΑΥΡΙΝΟΣ, ΚΥΠΕ, CNA – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΥΠΕ, CNA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: